Zelf kruidenmixen maken met cajun recept

Zelf kruidenmixen maken met kruidenmix recepten

Zelf kruidenmixen maken in hergebruikt potje

Zelfgemaakte kruidenmixen voor een groenere keuken

Creëer je eigen duurzame smaakexplosie

Tags: milieu, voedsel

 1. Duurzame vervanging voor peper in eigen kruidenmixen.
 2. Duurzaam bewaren van zelfgemaakte kruidenmixen.
 3. Basis recept voor zelfgemaakte Cajun-kruidenmix.

Voor je smaakpapillen en de planeet

Denk je er wel eens aan om zelf kruidenmixen te maken? Ik zeg doen! Niet alleen voeg je zo je eigen unieke smaak toe aan je kruidenmix, maar je helpt ook de planeet een handje 💚 Als je zelf je kruiden mixed, help je bij het verminderen van afval en zorg je voor het behoud van grondstoffen.

Wat maakt zelf kruidenmixen maken duurzaam?

 • Minder verpakkingsafval: door zelf je kruidenmixen te maken, gebruik je minder plastic of glazen potjes. In plaats daarvan kun je je veelgebruikte kruiden kopen in bulk of in papieren verpakkingen, waardoor je minder afval hebt. Van deze kruiden maak je je eigen mix. Tip: hergebruik je lege kruidenpotjes of vraag anderen of ze lege kruidenpotjes voor je bewaren.
 • Aanpassing aan persoonlijke smaak: Eén van de beste dingen van zelfgemaakte kruidenmixen vind ik het creatief  experimenteren en de kruidenmix aanpassen aan je persoonlijke smaak. Je kunt experimenteren met verschillende kruiden en specerijen om unieke en heerlijke smaakcombinaties te maken, die precies passen bij jouw smaakpapillen.
 • Gezondere keuze: Het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten bij het maken van kruidenmixen kan leiden tot gezondere keuzes. Seizoensgebonden kruiden en specerijen bevatten vaak meer voedingsstoffen omdat ze verser zijn en minder lang hebben gereisd voordat ze op je bord belanden.
 • Lokaal en ecologische voetafdruk door transport: Door vaker te kiezen voor lokale en/of biologische kruiden, steun je niet alleen lokale boeren, maar verminder je ook de ecologische voetafdruk voor het transport van voedsel over lange afstanden.
  Omdat deze kruiden verser zijn, hebben ze over het algemeen een langere houdbaarheid dan commercieel verpakte kruiden, vooral als je ze op de juiste manier bewaart. Door ze te bewaren in luchtdichte containers op een koele, droge plaats, kun je ervoor zorgen dat je kruidenmixen langer meegaan en minder snel bederven, waardoor je geld bespaart en voedselverspilling voorkomt.
 • Kostenbesparend: Zelf kruidenmixen maken kan zeker kostenbesparend zijn op de lange termijn! Hoewel de eerste investering in kruiden en specerijen misschien iets hoger lijkt, kunnen bulkinkopen en herbruikbare potjes op de lange termijn geld besparen in vergelijking met het aankopen van  kant-en-klare kruidenmixen. Bovendien kun je de hoeveelheid mix aanpassen op hoevaak je het gebruikt, waardoor verspilling wordt geminimaliseerd.

Cajun-kruiden: must-have in zelfgemaakte mixen

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van het zelf bereiden van kruidenmixen, werpen we een hergebruikt kruidenpotje op één van mijn meest geliefde en veelzijdige mengsels: Cajun-kruiden. Deze pittige en aromatische mix is een must-have voor liefhebbers van de Cajun-keuken en voegt een heerlijke smaak toe aan allerlei gerechten. Ik gebruik het regelmatig voor bijvoorbeeld gebakken of gegrilde groenten. (BBQ tijd komt er ook aan!)

Het zelf maken van Cajun-kruiden is heel gemakkelijk en er zitten een paar basisingrediënten in die waarschijnlijk al in je kruidenkastje staan :) De mix bestaat uit paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper, oregano, tijm, zout en Zwarte en witte peper.

Of je nu kiest voor Cajun-kruiden of een andere kruidenmix, het zelf maken van kruidenmixen is een leuke manier om je keuken te verduurzamen en die tegelijkertijd je creativiteit stimuleert. Dus ga lekker aan de slag, experimenteer en geniet van de perfecte combinatie die je zelf hebt gecreëerd, terwijl je een positieve impact hebt op het milieu!

Duurzame vervanging voor peper in eigen kruidenmixen

Hoewel de pepers uit het Cajun recept minder duurzaam zijn, gebruik ik toch bijna dagelijks zwarte peper. Ik koop het wel in grootverpakking, maar als dat te veel voor je is, kun je eens bij familie, vrienden of buurtgenoten informeren of er belangstelling is om samen bulkverpakkingen te kopen.

Oost-Indische kers als alternatief voor zwarte peper

Het zaad van de Oost-Indische kers gebruik ik ook als alternatief voor zwarte peper. De zaden hebben een peperige smaak vergelijkbaar met zwarte peper. Omdat Oost-Indische kers een inheemse plant is die gemakkelijk te kweken is, kan het een handige en smakelijke bron van peperachtige smaak zijn voor thuisgebruik.

Het is altijd een goed idee om eerst een klein beetje te proberen en de smaak aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.

Zelf kruidenmixen maken? Gebruik een duurzame vervanging voor peper

Zelf kruidenmixen maken? Gebruik een duurzame vervanging voor peper

Ontdek een unieke variatie: mosterdzaad in zelfgemaakte kruidenmixen

Wist je dat vóór de import van zwarte peper in Nederland vaak mosterdzaad gebruikt werd om gerechten pittig te maken? Mosterdzaad werd niet alleen gebruikt als smaakmaker, maar ook vanwege zijn scherpe en prikkelende smaak. Probeer eens wat peper te vervangen met mosterdzaad :) Het is altijd een goed idee om eerst een klein beetje te proberen en de smaak aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.

Duurzaam bewaren van zelfgemaakte kruidenmixen

Kruiden worden over het algemeen het best bewaard op een koele, droge en donkere plaats. Er zijn een paar redenen waarom donker bewaren gunstig is:

Behoud van smaak en aroma:

Kruiden die worden blootgesteld aan licht, vooral zonlicht, kunnen hun smaak en aroma verliezen. Dit komt doordat de ultraviolette stralen in zonlicht de chemische samenstelling van de kruiden kunnen veranderen, wat resulteert in een afname van de smaak en geur.

Behoud van kleur:

Licht kan ook de kleur van kruiden doen vervagen. Donkere opslag helpt de kleur van kruiden te behouden, waardoor ze er aantrekkelijk uitzien en hun visuele aantrekkingskracht behouden.

Vermindering van oxidatie:

Donkere opslag kan helpen om oxidatie van kruiden te verminderen. Wanneer kruiden worden blootgesteld aan licht en lucht, kunnen ze sneller oxideren, wat kan leiden tot een verlies van voedingsstoffen en een verslechtering van de kwaliteit van de kruiden.

Kortom, het bewaren van kruiden in het donker helpt om smaak, aroma, kleur en voedingswaarde te behouden, waardoor ze langer vers blijven en hun kwaliteit behouden.

Een basis recept voor zelfgemaakte Cajun-kruidenmix:

Ingrediënten basis recept Cajun-kruidenmix:
2 el paprikapoeder
1 el knoflookpoeder
1 el uienpoeder
1 tl cayennepeper
1 tl gemalen zwarte peper
1 theelepel gemalen witte peper
1 theelepel gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
1/2 tl zout

Werkwijze: stappen voor het maken van je eigen kruidenmixen

🍽️ Pas de hoeveelheid pepers naar smaak aan voor meer of minder pit 🌶️ Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom tot ze gelijkmatig zijn verdeeld.
🍽️ Bewaar de Cajun-kruidenmix in een schone container.
🍽️ Gebruik naar smaak in allerlei gerechten, zoals bijvoorbeeld gebakken of gegrilde groenten. Ook heerlijk in stoofschotels.

Experimenteer lekker met de verhoudingen van de kruiden om de smaak aan te passen aan jouw voorkeur. Ik doe er bijvoorbeeld ook gerookte paprikapoeder bij, gebruik wat minder peper en vervang het zout door een tl lavas (maggikruid), dat is een goede vervanger voor zout. Eet smakelijk, geniet van je naar je eigen smaak geperfectioneerde kruidenmix!

Misschien heb je een vraag of een aanvulling naar aanleiding van dit blog.

Waarmee kan ik je helpen?

  MEEST GELEZEN BLOGS

  2024-03-28T12:33:32+00:00

  Titel

  Ga naar de bovenkant