Een feest voor iedereen!

Hoe leuk is het om vogels in je tuin te verwelkomen en dat je ze ziet genieten van een bad? En dit keer geen waterbad, maar een zandbad! Deze goede tip + video kwam bij ons binnen: zo leuk én goed om samen duurzame tips te delen. Het doel van deze website!

Een zandbad is een geweldige manier die vogeltjes aantrekt naar je tuin en tegelijkertijd zorg je ook nog voor ze.
Hier is waarom en hoe je dat kunt doen.

Het hoe en waarom een zandbad voor vogels

1. Help vogels bij het schoonhouden van hun veren

Vogels houden van een zandbad! Het helpt ze bij het schoonhouden van hun veren en het verwijderen van overtollige oliën en parasieten. Het is een soort spa voor onze gevederde vriendjes!

2. Geschikte plek voor vogels

Kies een geschikte plek in je tuin waar je een ondiepe schaal of bak met schoon, droog witzand kunt plaatsen. Zorg ervoor dat de vogels voldoende ruimte hebben om erin te kunnen fladderen.

3. Schoon zand zonder verontreinigingen

Vul de schaal met schoon zand zonder verontreinigingen zoals bijvoorbeeld chemicaliën. Je kunt fijn zand, speelzand en ook vogelzand gebruiken. Roer af en toe even door het zand als het vochtig weer is. Dan droogt het zand sneller op.

4. Maak er een gezellig, veilig plekje van

Plaats eventueel een paar stenen of kleine takken in de buurt van het zandbad, zodat de vogels een plek hebben waar ze kunnen zitten voordat ze gaan badderen in het zand. Dit geeft ze ook een beetje beschutting en dat maakt het nog aantrekkelijker voor ze.

Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte is zodat ze plotseling weg kunnen vliegen. Bijvoorbeeld als er een kat in de tuin komt.

5. Ververs het zandbad regelmatig i.v.m. ziektes

Ververs regelmatig het zand en maak de schaal schoon, dan blijft het hygiënisch voor de vogels. Verwijder ook regelmatig eventuele uitwerpselen of voedselresten die erin terechtkomen.

6. Geniet van het schouwspel!

Observeer de vogels terwijl ze zich vermaken in het zandbad. Het is een geweldige manier om dichter bij de natuur te komen en de vogels in je omgeving te leren kennen.

Vind je dit een goed idee? Deel deze pagina dan met anderen zodat jij hun weer inspireert om een vogelvriendelijke ruimte in hun tuin te creëren. Zo zorgen we samen voor een vogelvriendelijke omgeving! 🌿🐦💚