wormenhotel kopen online wormenbak te koop

Je kunt nu een wormenhotel kopen via de webshop van De DuurzameKaart.

Nieuw in de webshop: wormenhotels te koop

Koop het beste wormenhotel dat bij jouw behoefte past

Bestel nu een wormenhotel en maak moeiteloos gratis compost!

Recycle je keukenafval naar waardevolle wormencompost met een wormenhotel. Een gemakkelijke, nieuwe manier voor het hergebruiken van je gft. <!In de webshop staan veel verschillende wormenhotels te koop zodat er altijd één bij jou situatie past!–>

Balkons met planten met en zonder wormenmest.

Wat kost een wormenhotel

De prijs van een wormenhotel hangt af van het model, de grote en of het hotel gekocht wordt inclusief compostwormen en andere startproducten. Welke dan ook, de kosten zijn sowieso snel terug verdient!

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een wormenhotel. Zelf je gft composteren scheelt een heleboel afval. Bovendien krijg je er prachtige compost voor terug en dat scheelt ieder jaar toch weer een hoop geld! De kosten voor een wormenhotel zijn echt snel terug verdient.

Wormencompost is uitstekend voor je tuin, maar ook je balkon- en kamerplanten groeien er goed op.

Voor iedere smaak een model en kleur

Wil je een eco-vriendelijk wormenhotel kopen? Dan ben je bij De Duurzame Kaart aan het juiste adres! In de Duurzame Webshop staat het beste assortiment wormenhotels, zowel groot als klein en in verschillende kleuren en materialen.

Van kleine modellen voor in de keuken of op het balkon, tot grote met verschillende niveau’s. Wormenhotels in verschillende prijsklasses en ook luxe designs. Of je nu een klein gezellig hotelletje wilt, een startersset die je kunt uitbreiden of een groot uitgebreid model – er is sowieso een wormenhotel dat bij jouw situatie past. Van een wormenhotel kopen krijg je veel plezier terug!

Wormenbak F.A.Q. Meest gestelde vragen

F.A.Q. rondom een wormenhotel

Antwoord op de meest gestelde vragen op een rij

Meest gestelde vragen over wormenhotels

De meest gestelde vragen over een wormenhotel heb ik hier verzameld.

Wil je een wormenhotel kopen? Als je het aantal vragen ziet denk je misschien “waar begin ik aan?”, maar in de praktijk heb je deze vragen nauwelijks nodig. Lees je even goed in en mocht je ergens tegenaan lopen, kom dan hier terug voor tips.

Wil jij eerst kijken hoe een wormenhotel bevalt, maak dan dit wormenhotel van emmers via een handig stappenplan ❯

Wist je dat

🪱 Een wormenhotel kopen is een heel goede manier om je gft afval te verwerken tot prachtige compost. De wormencompost gebruik je voor je kamer- en tuinplanten en ook voor je moestuin en gazon.

Wormenpercolaat

Sta je voor de keuze tussen wormenpercolaat en wormenthee en vraag je je af wat het beste is voor jouw tuin? Eerst de verschillen tussen deze twee geweldige producten:

Wormenpercolaat

  • Wormenpercolaat is het vocht dat uit de wormenbak lekt, terwijl de wormen het organische materiaal verteren. Het is een bijproduct van het vermicomposteerproces en wordt verzameld onderaan de wormenbak.
  • Wormenpercolaat bevat voedingsstoffen, enzymen en microben die kunnen helpen bij het verbeteren van de bodemgezondheid en plantengroei.
  • Wormenpercolaat kan een beetje troebel zijn door de aanwezigheid van kleine deeltjes uit de compost.

Wormenthee

  • Wormenthee is eigenlijk een brouwseltje dat je zelf maakt door het weken van vermicompost in water, waardoor de voedingsstoffen, micro-organismen en andere verbindingen uit de compost worden gehaald.
  • Het is helderder en minder troebel dan wormenpercolaat omdat het vaste deeltjes uit de compost filtert tijdens het brouwproces.
  • Deze thee zit boordevol voedingsstoffen, enzymen en microben die de gezondheid van je bodem en planten bevorderen.

Wat is beter? Percolaat of thee

Dus, wat is beter? Dat hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Wormenpercolaat is geweldig als je op zoek bent naar een natuurlijke, passieve manier om je bodem te voeden, terwijl wormenthee ideaal is als je snel, op het moment dat het jou uitkomt, voedingsstoffen wilt voor je planten.

Wormenpenthee soms krachtiger

Zowel percolaat als thee hebben vaak vergelijkbare voedingsstoffen omdat ze allebei voortkomen uit het verwerken van compost door wormen. Toch kan wormenthee soms een krachtigere mix van voedingsstoffen bevatten. Dit komt door het actieve proces waarbij de voedingsstoffen worden gehaald uit de compost door het weken ervan in water. Hierdoor kan de thee een geconcentreerdere samenstelling hebben dan het percolaat.

Weektijd wormenpenthee

Over het algemeen wordt aanbevolen om compost zo’n 24 tot 48 uur te laten weken voor thee.
Gewenste sterkte van de thee:
Hoe langer je de compost laat weken, hoe sterker de concentratie van voedingsstoffen en microbiële activiteit in het water zal zijn. Als je een sterkere wormenthee wilt, kun je de compost langer laten weken.

Omgevingstemperatuur:
Warmer water kan helpen om voedingsstoffen sneller uit de compost te halen. Als het water bij kamertemperatuur is, kan het iets langer duren voordat de thee klaar is dan wanneer je warm water gebruikt.

Compostkwaliteit:
Hoogwaardige compost met veel organisch materiaal en actieve micro-organismen kan sneller voedingsstoffen afgeven dan compost van lagere kwaliteit. Het kan ook invloed hebben op hoe lang je de compost moet laten weken.

Maar, het is belangrijk om te onthouden dat de precieze samenstelling van zowel percolaat als thee kan variëren. Factoren zoals de kwaliteit van de originele compost, hoe lang het wordt gebrouwen en andere omgevingsomstandigheden spelen allemaal een rol. Over het algemeen zijn beide producten echter waardevolle bronnen van voedingsstoffen voor je bodem en planten.

Overweeg welke optie het beste past bij jouw tuin en behoefte op het moment. En geniet van de voordelen van wormencompostering!

Kan ik een wormenhotel onderhouden?

Hoeveel tijd kost een wormenbak?

Een wormenbak kost nauwelijks tijd en heb je een dag geen tijd om je compostwormen eten te geven, dan is dat ook niet erg.
Een wormenbak buiten heb je minder werk van omdat je een wormenbak die binnen staat aan de buitenkant goed schoon wilt houden.

Het enige wat tijd kost is het je even goed verdiepen in wat een wormenbak houden precies inhoud en je steekt wat tijd opstarten van de bak.
Ik vond het de eerste paar weken best ‘spannend’: doe ik het wel goed? Hebben ze het naar hun zin en leven ze nog? Dat koste eigenlijk de meeste tijd 😆

Verder geef je 1 keer per dag gft. Dit moet je fijnhakken en er repen krantenpapier over leggen.
Ook moet je af en toe kijken of je percolaat hebt en dat in een fles doen.
En natuurlijk de compost oogsten als het rijp is. Maar dat is een feestje!

Hoe moet het met de wormenbak als ik op vakantie ga?

Het is geen enkel probleem als je 2- 3 weken op vakantie gaat. Zorg dat de bak uit de wind en zomers uit de zon staat, geef nog wat gft voor je gaat, controleer de vochtigheid van de compost (sproei eventueel nog een beetje) en je kunt gerust op vakantie!

Hoeveel geld ben ik kwijt aan voedsel?

In principe kost een wormenhotel je na de aanschafkosten niets meer. Het levert zelfs geld op!

Je geeft de wormen je gft afval, dat scheelt afvalstoffenheffing van je gemeente.
Daarnaast hoef je geen bodemverbeteraar meer te kopen en ook geen plantenvoeding en potgrond.
Verder kun je ook schimmel en luizen bestrijden met de percolaat, dus ook geen bestrijdingsmiddelen meer.

Starten met een wormenhotel

Hoe werkt een wormenbak?

Een wormenbak is ‘composteren voor luie mensen’ zeg ik altijd 😄 Ook wel ‘koud composteren’ genoemd. Goede wormenmest heeft een zachte geur die lijkt op bosaarde.

In principe hoeft je bij een wormenhotel alleen op te letten of de bak niet te koud, warm of te nat staat. En natuurlijk eten geven, al is het helemaal niet erg als je dat een paar dagen vergeet.

Je gooit je gft en bruinafval er aan de bovenkant in, liefst klein gesneden. De wormen eten het, verteren het, halen er chemicaliën uit en poepen het uit.

Als alles goed gaat kun je al na ongeveer 4 maanden wormencompost oogsten!

</h4>

Wat is wormenmest?

De termen wormenmest en bijvoorbeeld vermicompost, wormenhumes en wormenmest worden door elkaar gebruikt, ook hier op de site.
Maar voor de kenners is er wel een verschil.

Wormenmest bestaat uit 100% wormenpoep. Er zit dus geen ‘gewone’ compost door van gft dat gewoon gecomposteerd is naast de werkende wormen.
De wormencompost wordt gezeefd om zo de echte wormenmest te scheiden van de compost.
Dit wordt ook wel vermicompost genoemd.

is bijzonder rijke tuinaarde, vol voedingsstoffen voor zowel binnen als buiten planten.

Er worden verschillende namen gebruikt voor wormenmest zoals wormenhumus, wormencompost en vermicompost. Maar eigenlijk zeggen de namen ‘Het zwarte goud’ en ‘Het kaviaar onder de compost’ precies hoe bijzonder rijk wormenmest echt is.

Wat is wormenthee of wormenpercolaat?

Wormenpercolaat is het vocht dat vrij komt bij het composteren van het gft in het wormenhotel. Het komt in de onderste bak terecht. Sommige wormenhotels hebben hier een speciaal kraantje voor.

Het is geweldig spul voor je planten. Je kunt het gebruiken als ‘Pokon’, plantenvoeding, maar het bestrijdt ook luizen en schimmels op planten. Er zit veel stikstof in dus let op dat je de planten niet teveel bemest. Hoe ouder de wormenpercolaat, hoe ‘zuurder’ het wordt. Dan is de PH laag. Niet alle planten houden daarvan.

Wormenpercolaat is erg geconcentreerde voeding en het is daarom belangrijk om het te verdunnen met water.

De verdunning laat ik afhangen van de kleur. Nergens op gebaseerd overigen 😉 maar hoe dikker de vloeistof en hoe donkerder, hoe meer ik het verdun met water. De officiële verdunningen die gegeven worden lopen uiteen van 1:10 tot 1:20.

Wormenpercolaat wordt ook wel wormenthee genoemd, maar eigenlijk is dat niet hetzelfde. Wormenthee krijg je door water te mengen met wormencompost en dat 24 uur laten rusten. Het vocht is wormenthee.

Wat is er zo bijzonder aan wormencompost?

Wormencompost is niet zomaar compost. Tijdens het verteren verrijken de compostwormen de compost met belangrijke stoffen voor een vruchtbare bodem en verwijderen bovendien al etend eventuele chemische vervuilingen. Voedingsstoffen worden ook beter in de compost vastgehouden en spoelen dus minder snel dieper weg door de regen. Tegelijkertijd houdt grond die met wormencompost behandelt is, het (regen)water beter vast! Goed voor de groente- en balkontuin en je kamerplanten.
Ook zitten er meer goede micro-organismen in wormencompost en natuurlijke stoffen die de plantengroei bevorderend.

Stinkt een wormenhotel?

Nee, een wormenhotel stinkt zeker niet. Of je moet boslucht een vieze geur vinden 😉 Dat komt omdat de Tijgerwormen door de compost ’tijgeren’ en zo ‘luchtgangen’ bouwen die voor zuurstof zorgen. Dit, met bacteriën en micro-organismen die ook in het hotel wonen, zorgt ervoor dat verrotting nauwelijks de kans krijgt.

Natuurlijk kan het gebeuren, maar dan is er iets mis in het wormenhotel of je geeft teveel gft per dag.

Is de tijgerworm een regenworm?

De Tijgerworm, ook wel Eisenia fetida genoemd, is een regenworm. ‘Regenworm’ is een soort verzamelnaam, zoals het woord ‘honden’. Tijgerwormen zijn een ‘ondersoort’, zoals een Golden Retriever dat is van ‘honden’. Meer hierover lees je in dit blog ❯

Hoe kom ik aan compostwormen / Tijgerwormen?

Er zijn 3 verschillende soorten regenwormen.
Eén van die drie, de soort ‘compostworm of mestworm’ bestaat weer uit verschillende soorten.
Voor je wormenbak kun je alleen compostwormen inzetten. De andere soorten hebben een ander doel. Tijgerwormen zijn bijna overal op aarde te vinden.

De Tijgerworm, deftig Eisenia fetida, kun je gewoon buiten verzamelen. Bijvoorbeeld in compost- of mesthopen, maar ook onder stenen of beelden in de tuin. Ook vind je ze onder vochtige plantenresten en in aarde die rijk is aan organisch materiaal. Je kunt natuurlijk ook expres wat gft in een hoekje van de tuin leggen. Na een week of 3-4 kun je het met wormen en al naar je wormenhotel verhuizen.

Tip van Jacob: Maak gaatjes in een emmer bodem en zijkant. Schuur die glad. Vul het met (paarden)poep en graaf de emmer half diep in de bodem, succes verzekerd!

Maar zelf verzamelen duurt lang. Koop ze of vraag het aan mensen die al een wormenhotel hebben. Via Nudge bijvoorbeeld of Marktplaats.

Hoeveel compostwormen heb ik nodig?

Daar zijn meerdere antwoorden op mogelijk.

Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe groot je wormenbak is. 50 gram wormen per vierkante meter is een goede start.
Ook is het belangrijk wat je doel is: direct zoveel mogelijk GFT verwerken of heb je de tijd met het opstarten? Voor mijn wormenhotel van emmers heb ik zelf wormen gezocht en dat toen steeds aangevuld met compostwormen die ik in de tuin vond. Maar dan moet je dus geduld hebben 😄
Als je uitgaat van het aantal personen in je huishouden, de gemiddelde dagelijkse hoeveelheid GFT, dan is 500 gram compostwormen voor 4 personen een goede start.

Wanneer je start met een wormenhotel, beginnen dan met de helft van de maximale hoeveelheid aan wormen die in de bak past. Dit omdat het leefklimaat voor de wormen in het begin nog niet ideaal is. Als het leefklimaat beter wordt, gaan de wormen eieren leggen of je koopt er nog een aantal compostwormen bij.

Wat is de juiste temperatuur voor de tijgerworm?

Wil je zoveel mogelijk gft verwerken? Zorg dan voor de juiste temperatuur.
Tijgerwormen, ook wel compostwormen genoemd, voelen zich het best bij een temperatuur tussen de 12 en de 25 graden. Ergens in het midden voelen ze zich het prettigst en composteren ze lekker door.

Hoe oud wordt een compostworm?

De Tijgerworm, ook wel Eisenia fetida genoemd, kan onder perfecte omstandigheden wel 7 jaar oud worden! Tijgerwormen worden blij van pH neutrale grond: pH 6-8

Hoeveel eieren legt de tijgerworm in één cocon?

Bij de Tijgerworm, ook wel Eisenia fetida genoemd, zitten er twee tot vijf eieren in een cocon.

Hoeveel GFT eten tijgerwormen per dag?

Als het wormenhotel goed loopt en de temperatuur goed is, dan eten wormen ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht per dag. Toch kun je ze beter minder eten geven, ongeveer 1/3de van het totale gewicht van je wormen, omdat het eten anders gaat rotten. Overigens is een beetje rotting niet erg, maar het stinkt en als het te erg wordt vluchten je wormen.

Hoe weet ik hoeveel wormen ik heb?
Waarschijnlijk heb je compostwormen gekocht. Stel je hebt 500 gram compostwormen gekocht, dan geef je 125 gram GFT. Onder perfecte omstandigheden in een wormenhotel vermenigvuldigen ze zich ongeveer elke 3 maanden. Je kunt dus steeds meer voedsel geven tot de hoeveelheid bereikt is die je wormenbak aankan. In een wormenhotel dat buiten staat, gaat het vermenigvuldigen minder snel.

Het opstarten na een wormenhotel kopen

Wat heb je nodig om een wormenhotel te starten?

Je hebt een wormenhotel, en nu?
Er kunnen verschillende basismaterialen worden gebruikt voor het opzetten van een wormenhotel.

Het kan heel basic zoals ik heb gedaan: buiten wormen zoeken, de aarde waarin je ze vond verzamelen, bladeren van buiten en oude kranten die je, liefst met regenwater, vochtig maakt, klaar ❯

Een laagje biologische tuinaarde (pH 5-7) op de bodem is ook goed. Of houtsnippers of karton waar geen laagje op zit.

Maar je kunt ook kant en klare startpakketten kopen.

Hier heb ik een stappenplan ❯

Hoe zie ik of m'n wormenhotel te vochtig is?

Als je start met een wormenhotel moet je even doorkrijgen wat de juiste vochtigheidsgraad is.
Teveel vocht zorgt ervoor dat de compostwormen vluchten. Ze verdrinken anders omdat wormen door hun huid ademen.

Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de grond vochtig blijft omdat de worm anders uitdroogt.
Dus wat is nou goed?
Bij het vochtig maken van de startaarde en het krantenpapier kun je het volgende doen. Pak wat in je hand en knijp erin. Als het goed is knijp je er dan wat druppels vocht uit. Dan is het goed.

Kijk goed naar de aarde, roer er een beetje in, maak er eventueel een foto van, zodat je bij het groeien van je compost weet hoe de juiste vochtigheid eruit ziet.

Kan elke worm in een wormenhotel?

Niet elke regenworm (oftewel aardworm) is geschikt voor een wormenhotel. Om te composteren heb je compostwormen nodig.

Er zijn honderden soorten regenwormen. Je kunt ze verdelen in 3 ‘hoofdsoorten’:

  • Compostwormen: afvalverwerkers, strooiselwormen. Wonen in de bovenste 10-15 cm van de losse grond. Compostwormen zijn niet sterk genoeg om echt in de grond te kruipen.
  • Bodemwoelers: verbeteren de bodem in de eerste 50 cm van de aarde. Zij brengen compost naar de wortels van planten.
  • Diepgravers: zijn echte tunnelbouwers, Ze zorgen voor lucht in de grond tot wel 3 meter diep. Deze wormen zorgen ervoor dat regenwater in de aarde ‘opgevangen’ wordt, zodat de regen niet over de aarde glijdt, maar langzaam de aarde vochtig maakt.

In het wormenhotel werken dus compostwormen.
Eén van de bekendste is de ‘Eisenia Fetida’. Die wordt ook wel Tijgerworm genoemd of mMestworm, Gestreepte worm of red wiggler.

Wat mag er in een wormenhotel? Wat eten tijgerwormen?

Tijgerwormen zijn compostwormen. Compostwormen verteren plantenresten, mest en ander organisch materiaal. Daarvan maken compost, heel belangrijk voor een vruchtbare aarde.

Wat mag je in de wormenbak doen?
Rauwe, klein gehakte groente- en fruitresten, bladeren (geen blaadjes van notenbomen), (best fijn gemalen) eierschalen. Krantenpapier en onbehandeld karton zonder tape en sticker. Van de de totale hoeveelheid die je geeft, moet ongeveer 20% bladeren en papier zijn. Wormen hebben de vezels nodig die daarin zitten.

Poep van dieren die plantaardig eten mag er in; konijn, cavia, hamster…

Snij het voer en het karton klein, omdat de wormen het dan sneller en beter kunnen verteren. Maak er geen compacte massa van in een blender, omdat er dan geen lucht door kan.

Wormen zijn gek op theeblaadjes en koffiedik. Zorg er voor dat de koffiedik droog is of verspreid het goed, klonten gaan schimmelen. Koffiedik mag maximaal 1/3 van hun dagelijkse voeding uitmaken. Theezakjes mogen ook in het wormenhotel, maar alleen als het zakje geen microplastic bevat.

Af en toe
Je kunt af en toe ook wat gemaaid gras geven, maar bedek dan niet de hele bak ermee.
Mini takjes kun je ook wel geven, maar dit duurt gewoon langer om te verteren.

Hoef je er niet uit te halen als je het er per ongeluk ingooide
Broodrestjes (teveel zout, schimmelt), gekookte zoutloze groente (rot gemakkelijk), ui, knoflook (ze vinden de geur niet lekker) citroen of sinaasappel ( maakt de grond te zuur, leg er karton bij) Daarom kun je dit beter niet doen, maar het is niet slecht.

Wat mag er niet een wormenhotel?

Wormen eten het liefst rauw, veganistisch voedsel.

Geef je Tijgerwormen geen vis, vlees noch botten, zuivelproducten en gekookt, gemarineerd en gezouten voedsel (gaan rotten), citrusvruchten noch schillen (te zuur). Brood noch graanproducten (gaat agressief schimmelen en teveel zout), glanzend papier (verteert niet) noch olie (stikt de worm in).

Poep
Hondenpoep noch kattenbakvulling mag in de wormenbak (omdat het teveel bacteriën bevat).

Hout
Grotere stukjes hout worden te langzaam verteert in een wormenhotel, dus dat kun je beter niet geven. Ook geen hout waar verf opzit i.v.m. chemicaliën.

Snijbloemen en gras
Geef geen gekochte snijbloemen omdat die extreem veel gif bevatten. Heel weinig gras, omdat het een dichte laag wordt waar zuurstof slecht door kan komen.

Plastic
Biologisch afbreekbaar plastic wordt niet verteerd door compostwormen. Helaas.

Tijd om te oogsten

Hoe zie ik of de compost geoogst kan worden?

4 maanden klinkt heel mooi, maar bij mijn eerste wormenhotel duurde dat veel langer. Ten eerste had ik niet zoveel wormen bij de start, maar het duurt ook een maand of 4 voor je bak echt goed op gang is. Je kunt i.m.o. dus beter naar de compost zelf kijken.

Is de compost helemaal ‘aarde’, herken je geen stukjes blad of ander materiaal? Dan heb je prachtige, rijke wormencompost!

Na hoeveel tijd kun je oogsten?

Als alles goed gaat kun je al na ongeveer 4 maanden wormencompost oogsten! Als het koud is gaat het composteren buiten een stuk langzamer.

De wormen leven op en in de bovenste laag van ongeveer 15 cm. De aarde daaronder is klaar om te oogsten.

Heeft wormenmest altijd dezelfde kwaliteit?

De ene wormenmest is de andere niet. De kwaliteit tussen de oogsten uit dezelfde wormenbak kan verschillend zijn. Dat is ook logisch, want de wormen krijgen steeds iets anders te eten.

Verder is het hele kweekproces en waar de ton staat van grote invloed op de kwaliteit van de wormenmest.

Waar gebruik ik wormencompost?

Wormencompost is ideaal voor je bloementuin, moestuin en kruidentuin, fruitbomen en struiken.

Wormencompost wordt veel sneller door planten opgenomen dan compost uit de composthoop omdat het al helemaal verteerd is. Ook zit het vol microbiologisch leven waardoor de grond zelf ook verbetert.

Verbeter de grond en strooi een dun laagje over je hele tuin en gazon.
Ga je nieuwe planten poten? Gooi dan een handje wormencompost in het plantgat, meng het met de aarde en planten maar.

Wormencompost is ook heerlijk voor je potplanten binnen en buiten. Strooi een dun laagje op de aarde en meng dit met de bestaande aarde.

Dankzij je wormencompost kun je zelf potgrond maken door één deel wormencompost te mengen met 2 delen tuinaarde.

Oude potgrond hergebruiken doe je door het te mengen met wormencompost. Eén deel wormencompost, 4-5 delen oude potgrond.

Problemen in de wormenbak

Problemen die je kunt tegenkomen

Er zijn verschillende problemen die je kunt tegenkomen.

  • Compostwormen dood in de wormenbak.
  • De wormenbak is nat.
  • De wormen kruipen uit wormenbak.
  • De wormenbak stinkt.
  • Dooie pieren in de opvangbak voor het percolaat.
  • Fruitvliegjes in de wormenbak.
  • Er zit een laag schimmel in de wormenbak.
  • Er groeien plantjes in de wormenbak.
  • De wormen leggen geen eitjes.
  • Mijn compostwormen eten opeens veel minder.

Deze problemen en de oplossing om het te verhelpen staan hier ❯

Wormenhotel buiten in de zomer

Hoe overleeft de tijgerworm de zomer?

Tijgerwormen houden niet van hitte en zullen als temperatuur binnenin de wormenbak boven de 30 graden komt proberen te vluchten om de koelte op te zoeken. Als ze dat niet lukt gaan ze dood.

Het hangt ervan af hoe groot je wormenhotel is. Hoe groter, hoe minder snel het heet zal worden, maar dat gaat best snel. Als de zon op het plastic schijnt, warmt het snel op. In de lente is dat wel even lekker natuurlijk, maar zet de bak zomers liever in de schaduw of hang er een laken o.i.d. boven. Voor de zekerheid kun je een thermometer in de compost duwen en even testen.

Hoe hou ik m'n wormenbak koel in de zomer?

Is de wormenbak te warm, raakt de inhoud de 30 graden? Zet je wormenbak dan in de schaduw en doe de deksel open. Kun je de bak niet verplaatsen? Hang er een laken boven of zet er een parasol naast.

Bind daarna een (wit) laken om de ton en sproei die regelmatig nat. Je kunt er ook nog koelelementen in leggen.

Leg geen bevroren spullen onbeschermd in de bak, de wormen zullen bevriezen!
Klinkt slim, even wat koelelementen in de bak leggen om je wormenhotel af te koelen, maar als er een worm tegenaankomst bevriest ie, ook niet fijn.
Je kunt een koelelement in een oude handdoek of karton wikkelen, maar doe dat alleen als de bak echt oververhit is en je een grote bak hebt. Dan kunnen de wormen de kou ontwijken.

Wormenhotel buiten in de winter

Hoe overleeft de tijgerworm de winter?

De Tijgerworm, ook wel Eisenia fetida genoemd, houdt vanaf temperaturen beneden de 5 graden een winterslaap. Lees hier hoe je het wormenhotel in de winter beschermt ❯

Moet het wormenhotel beschermt worden in de winter

Als je een groot, geïsoleerd wormenhotel hebt, hoef je een wormenhotel in principe niet te beschermen in de late herfst en winter. Als het wormenhotel uit de wind staat is het zeker goed.

Heb je een kleinere of niet geïsoleerd wormenhotel, dan bescherm je het hotel op deze manier ❯