Wormenbak problemen

Wormenbak problemen na het opstarten

Problemen die je in een wormenbak kunt tegenkomen

En hoe los je ze op?

Focus-Tags: Mensen, Milieu, Voedsel, Energie

Wormenbak problemen komen weinig voor

Een blog over problemen in een wormenbak is niet heel bemoedigend 😁
Daarom begin ik met te zeggen dat er nauwelijks problemen zullen zijn als je eenmaal door hebt hoe zo’n bak werkt. Laat je dus niet afschrikken. Eventuele problemen zijn vaak snel verholpen!

Misschien heb je naar aanleiding van m’n eerdere blog een wormenbak gemaakt. Aangezien er soms iets mis kan gaan, heb ik de problemen en oplossingen op een rijtje gezet.

Zowel in een binnen- als buiten wormenbak kan hetzelfde probleem ontstaan. Je los ze ook op de zelfde manier op.

Wist je dat

🪱 wormen doof zijn? Maar ze zijn supergevoelig voor trillingen. Trillingen zijn voor een worm het teken van gevaar. Als dieren naar wormen graven veroorzaken trillingen. Daardoor zullen de wormen naar boven vluchten.

Wormen zijn blind, maar erg gevoelig voor licht. Ze proberen het zelfs te vermijden. Goed om te weten als je een wormenbak hebt.

Waarom gaan compostwormen dood in de wormenbak

11 problemen mét oplossingen voor je wormenbak

1. compostwormen dood in de wormenbak

Ik heb het gelukkig nog nooit gehad, maar het kan voorkomen dat opeens alle wormen dood zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Misschien had het gevroren of stond de bak te lang in de hete zon.
Als het koud wordt kruipen de wormen naar elkaar toe, in het midden van het vat. Door het compostproces komt er warmte vrij, dus dat houdt ze wel in leven. Maar als het echt vriest, kunnen de wormen dood vriezen.
Hetzelfde geldt voor de zon. Wormen houden niet van temperaturen boven de 28 graden en dat is het al gauw in de wormenbak als er zon op staat.

Een andere mogelijkheid is dat de aarde uitgedroogd is. Wormen gaan dan dood omdat ze een vochtige huid nodig om te kunnen ademen. Als ze uitdrogen kunnen wormen niet meer ademen.
Er kan ook er een ziekte heersen, maar daar weet ik te weinig van. Soms zie je wel een compostworm die op een plek helemaal verschrompelt. Strooi eventueel 4x in het jaar een heel klein beetje lavameel in de bak.

Oplossing
Zorg er voor dat je de wormenbak beschermt. In de winter tegen kou en in de zomer tegen hitte en teveel zonlicht.
Als de aarde te droog is, bevochtig het dan beetje bij beetje met een plantenspuit.

Wormenhotel is te nat

2. De wormenbak is nat

Eén van de meest voorkomende problemen is een te natte wormenbak. De aarde ziet eruit als modder in plaats van als ruwe bosgrond.

1ste hulp
Dat los je op als je er voorzichtig stroken van gescheurde kranten doormengt. Je kunt ook de doosjes van eieren gebruiken of bruin, onbedrukt karton, maar niet te veel. Dan krijgen de wormen buikpijn. Karton wordt snel te zwaar om te kunnen verteren. Keukenpapier of wc papier dat niet gebleekt en geparfumeerd is en met plantaardige inkt bedrukt is kun je ook in de wormenbak doen. Verder kun je ook houtsnippers gebruiken die men bijvoorbeeld voor een konijnenbak gebruikt.

Check je percolator bak. Er zullen vast wormen gevlucht zijn.

Daarna
Voer de wormen een paar dagen niet. Check de volgende dag of er genoeg kranten is toegevoegd om het te veel aan vocht op te nemen. Doe er eventueel nog wat bij. Ga weer voeren als de grond licht vochtig is en aanvoelt als een uitgenepen spons. Succes!

Waarom kruipen de wormen uit de bak

3. Waarom kruipen wormen uit wormenbak?

Wormen kruipen uit de wormenbak omdat ze nog niet gewent zijn aan hun nieuwe huis of omdat de leefomgeving niet gezond is voor de worm.
Het eerste lost zich vanzelf op. Soms moeten compostwormen, net als puppy’s, even wennen aan hun nieuwe huis. Het is er warmer of kouder en er is ander voedsel en een wat avontuurlijke worm gaat dan op zoek naar het vertrouwde huis. Zorg voor fijne omstandigheden, laat de wormen zoveel mogelijk met rust en ze zullen snel gewent zijn. Als ze met z’n allen eruit kruipen en de omstandigheden zijn wel goed in de bak, zet er dam een lamp boven. Wormen houden niet van licht en zullen dus beneden blijven. Check wel je percolaatbak omdat ze door het licht opeens te ver naar beneden kruipen.

De bak kan te koud, te warm of te nat zijn. Als je dat probleem oplost, blijven de compostwormen gewoon in de bak.

Waarom stinkt het wormenhotel

4. De wormenbak stinkt

Ruikt het zurig als je de wormenbak opent? Dan heb je er waarschijnlijk meer voer ingedaan dan de wormen aankunnen. Het voer wordt hierdoor niet verteerd, maar gaat rotten. Hierdoor krijg je die zure geur. Een wormenbak hoort te ruiken naar het bos, zo’n aardse geur.

Oplossing
Trek je tuinhandschoenen aan en verwijder zoveel mogelijk van het overtollige voer. Breng weer wat lucht in de vermicompost en roer er eventueel wat krantensnippers door.
Voer de wormen pas weer na een paar dagen. Er mag niet meer dan 10cm nog niet gecomposteerd GFT afval liggen.

De stank kan ook komen omdat er vlees, vis of kaasresten in de wormenbak zijn gekomen. Mocht je dit er toch in blijven gooien, bedek het dan met de aarde zodat de geur minder verspreidt.

Dooie pieren wormenbak problemen percolaat

5. Dooie pieren in de opvangbak voor het percolaat

Balen! Je doet je percolaatbak open, liggen er allemaal verdronken pieren in het percolaat! Compostwormen houden wel van vochtige omstandigheden, maar het moet niet te nat worden in de bak omdat daarmee ook zuurstof vaak verdwijnt. Dan gaan de pieren op zoek naar een betere plek. Soms vluchten ze helaas naar de nog nattere percolaatbak. Daar kunnen ze wel even leven, wormen ademen door hun huid, maar ze verdrinken als er niet genoeg zuurstof is.

De oplossing voor dit probleem lees je bij ‘De wormenbak is nat ❯’

Fruitvliegjes in wormenbak problemen

6. Fruitvliegjes in de wormenbak

Bij een buitenbak heb je geen last van eventuele beestjes en fruitvliegjes, maar binnen is het hinderlijk. De overlast ontstaat meestel door het fruit dat in de wormenbak verdwijnt. Maar ook met groente afval uit eigen tuin kunnen beestjes in de wormenbak terecht komen.

Oplossing:

  • Plak een stuk vitrage in de deksel, die bij het dichtgaan over de rand van de wormenbak hangt. Ik moet erbij zeggen dat de vitrage wel vies wordt en de deksel schoonmaken ook lastiger is.
  • Laat je keukenafval niet op het aanrecht liggen, maar snijdt het direct kleiner en leg het dan in de wormenbak. Zo komen er minder fruitvliegjes in de bak.
  • Leg het fruit onderaan en de rest van het afval er bovenop. Leg hierop één vel krantenpapier op zodat fruitvliegjes minder gemakkelijk bij hun voedsel komen.

Dat helpt niet
Fruitvliegjes houden van een zure omgeving. Als je compost te zuur wordt, beneden de pH 6, kun je wat kalk in de bak strooien. Hierdoor gaat de zuurtegraad omhoog.

Wormenbak problemen schimmel De Duurzame Kaart

7. Er zit een laag schimmel in de wormenbak

Na het opstarten van een wormenbak is schimmel heel normaal. Dat gebeurd in het begin van elk composteringsproces. Het is onschadelijk voor de compostwormen, die eten gewoon door.

Oplossing
Makkelijker dan dit kan het niet: laat het gewoon gebeuren. Schimmel verdwijnt vanzelf uit de wormenbak. Mocht er na een week nog steeds evenveel schimmel in de wormenbak zitten, haal dat dan weg (trek tuinhandschoen aan!) en eventueel ook verrot gft.

Draait je bak al goed en krijg je schimmel? Dan is het misschien te vochtig (voeg papier toe) of er is teveel eten. Verwijder het overtollige gft als de schimmel binnen een paar dagen niet verdwijnt.

Wormenbak problemen plantjes kiemen onkruid

8. Er groeien plantjes in de wormenbak

Doe je de deksel open, zie je opeens allemaal bleekgroene plantjes! Gelukkig hoef je daar helemaal niet van te schrikken, eigenlijk is het heel mooi dat de natuur gewoon doorgaat in een wormenbak. Waarschijnlijk heb je zaden van onkruid of pitten van bijvoorbeeld pompoen in de bak gedaan.

Oplossing
Trek de wortels uit de grond, de plantjes kun je gewoon laten liggen. Probleem opgelost.

Wormenbak eieren compostwormen eitjes

9. Hoe kun je compostwormen aanmoedigen eitjes te leggen

Deze vraag stelde Lily mij en eerlijk gezegd, weet ik dat niet. Ik weet wel dat wormen eitjes gaan leggen als het kouder wordt zodat er wormen overblijven als in de winter veel wormen doodvriezen. Misschien kun je ze voor de gek houden door ze zomers een paar dagen in een koude ruimte te zetten?

Alhoewel wormen ‘gewoon’ paren (3 tot 4 uur), vormt zich na de paring een cocon aan de buitenkant van de worm. Ongeveer één per maand. Deze laat na een tijdje los. Ze zijn tussen een halve en één centimeter groot. Er zitten 1 tot 4 babywormen in zo’n cocon.

Op vakantie wormenbak problemen

10. Ik heb een wormenbak, maar ik wil 2 weken op vakantie

Gelukkig kun je gewoon op vakantie als je een wormenbak hebt, zonder wormenbak problemen. Je kunt gerust 4 weken weg! Tap wel het percolaat af voor je vertrekt.

Wat compostwormen niet eten wormenbak problemen

11. Mijn compostwormen eten opeens veel minder

Oeps! Als je wormen minder eten kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn.

  • Het is beneden de 10 graden. Wormen eten dan minder en onder de 4 graden gaan ze in winterslaap.
  • De bak is te nat. Oplossing ❯
  • Je geeft meer voer dan de wormen aankunnen. Je hebt ongeveer evenveel wormen in grammen nodig als het gewicht van het gft afval dat je ze geeft. Dus heb je 250 gram afval, dan heb je 250 gram wormen nodig. 250gr is ongeveer 1000 compostwormen.
  • Je hebt de compostwormen citrusvruchten, prei, ui of iets dergelijks gegeven, dat lusten ze niet.
  • Er zijn plotseling veel wormen dood gegaan. Oplossing ❯