Wichtelen ideetjes kaartjes wichtel kaartjes wichtelmannetje

Wichtelen

Een duurzame winter traditie

Focus-Tags: Mensen, Partners

Het winterfeest wichtelen

Toegevoegd: Wichtel ook mee met De Duurzame Kaart ❯❯❯

De dagen beginnen weer donkerder te worden en bij mij groeit het verlangen naar knusheid. Het branden van kaarsjes, een lekker dekentje op de bank en de open zomer indeling van onze kamer veranderen naar een gezellig hoekje.

En bij de winterperiode in Nederland hoort ook het vieren van Sinterklaas en/of Kerst. En hoewel deze gezellige tradities voor sommigen ook een drukke periode betekent, zou ik hier toch nog een winterfeest aan toe willen voegen: wichtelen. Het kan natuurlijk ook één van de andere winterfeesten vervangen.

Wat is wichtelen?

Wichtelen is een wintertraditie die draait om het helpen van anderen en kleine attenties die zo lichtpuntjes brengen in de donker tijd. Het gaat dus niet om het kopen van dure cadeaus en enorm uitpakken met allerlei commerciële acties. Het gaat juist om het kleine: een lief briefje voor iemand achter laten, koekjes bakken voor de buren of een klusje doen voor iemand waar diegene tegen opziet.

Wichtelen ideeen lichtpuntjes liefdevol knus Silly Goose

“Wichtelen is een Scandinavische wintertraditie die draait om het brengen van licht in de donkere dagen. Dit doe je bij de mensen die je lief hebt, maar kun je ook goed bij een vreemde doen. Door bijvoorbeeld een aardig briefje voor iemand achter te laten, door het vouwen van een was voor iemand of het koken van een feestelijke maaltijd. Als je iets als verrassing doet, kun je een wichtelaartje achterlaten om te laten zien dat het gewichteld is.”

Hoe mijn liefde voor het wichtelen ontstond

Een paar jaar geleden las ik voor het eerst over het Scandinavische wichtelen in een tijdschrift over bewust ouderschap.

Ik was wel klaar met de december gekte en stress die dit met zicht mee kan brengen. Hoe gezellig deze dagen ook zijn, ik kreeg steeds meer weerstand tegen het overvloedig consumeren en het steeds ‘Amerikaanser’ wordende Kerstfeest.

Ik geniet juist van de klassieke kerstmuziek, de echte glazen kerstballen en het kneuterige heerlijk avondje waarop je een gedicht schrijft en iets leuks freubelt voor iemand. En net deze dingen passen ook helemaal bij het wichtelen. Ik word dus helemaal gelukkig van dit Scandinavische concept waar ‘hygge’ (spreek uit ‘huuge; vrij vertaald als knusheid) centraal staat.

Wichtelen ideetjes: lief gebaar op donkere dagen

Hoe begin je met wichtelen?
Deze duurzame traditie kun je starten op 11 november en afsluiten met Drie Koningen. Maar je kunt hier ook je eigen periode voor bedenken of het hele jaar door gaan.

Midwinter is een mooi moment om samen te komen. Je kunt bijvoorbeeld een gezellige avond houden waar ieder wat lekkers maakt en meebrengt.

Je kunt ook met lootjes werken die je trekt met familie, vrienden of collega’s. Degene die op jouw lootje staat krijgt van jouw wat extra aandacht zoals een mooie spreuk, een lekker kopje thee of een mandarijn.

Je kunt er helemaal je eigen invulling aan geven en bijvoorbeeld het huis versieren met echte dennentakken en veel kaarsjes. Juist het subtiele vind ik hier zo mooi van zoals dit takje dat mijn moeder aan het wc fonteintje hing.

Wichtel ideetje huis versieren kersttakjes Silly Goose

Wichtelen ideeën voor een vreemde

De wichtel traditie is ook een mooie gelegenheid om eenzaamheid tegen te gaan. Zo kun je ook mensen die je niet kent een hart onder de riem steken met een kleine attentie. Een buurman die alleen woont of mensen in een verzorgingstehuis worden heel blij van een lief kaartje of een pannetje soep.

Wichtel-starterspakket met Silly Goose ontwerp

De wichtelkaartjes kun je zelf maken of tekenen, maar ik heb ook een fijn setje gemaakt en laten drukken op milieuvriendelijk PaperWise papier, gemaakt van landbouwafval.

Wichtel kaartjes stickers cadeaupapier uniek ontwerp

In dit wichtel-starterspakket vind je drie postkaarten, een rolletje pakpapier, stickers die je bij je verrassing kunt plakken en een lief doorgeef kaartje met een korte uitleg over het wichtelen.

Hoe je het ook viert, ik wens jullie een gezellige winter met veel knusse momenten.

Groene groet,

Asha
Silly Goose

Zomertijd of wintertijd of gaan we voor de Engelse tijd?

West of Midden Europees?

Kinderen van natuur leren houden

En waarom is dat belangrijk?

Duurzaam kerstcadeaus geven

10 duurzame alternatieven

Afgevallen bladeren laten liggen: 10 tips waarom

Bespaar tijd en geld