week zonder afval 2021 De Duurzame Kaart

Afval verminderen in de Week zonder Afval

Doe ook mee met duurzaam omgaan met afval

Focus-Tags: Mensen, Milieu, Voedsel, Energie

Wat is de Week zonder Afval

De Week zonder Afval is een jaarlijks evenement van Milieu Centraal. Zij dagen in de Week zonder Afval Nederlanders uit om zo weinig mogelijk afval weg te gooien. Deze challange is van maandag 31 mei t/m zondag 6 juni 2021.

Ga jij ook de uitdaging aan om zo weinig mogelijk afval weg te gooien? Ik geef je 7 handige tips om je afval snel te verminderen!

Waarom afval verminderen

Misschien herken je het: hoe meer geld je gaat verdienen, hoe meer nieuwe spullen je gaat kopen. En vervolgens gemakkelijker vervangt, terwijl het eigenlijk nog niet kapot is. Dat gebeurt wereld wijd ook: steeds meer mensen gaan steeds meer spullen kopen.

Nederlanders gooien per persoon zo’n 490 kilo afval per jaar weg. Dat is ‘een beste bult in je achtertuin’ zeggen wij dan. Samen produceren we zo een reuze berg aan afval en eigenlijk kunnen we het niet maken om dat probleem maar naar onze kinderen door te schuiven. Een erfenis van iemand die schulden heeft kun je weigeren, maar onze kinderen moeten het maar doen met de aarde die ze van ons erven.

Recyclen is slagroom, minder afval is de kers

Scheid jij je glas, karton en ander afval al voor recycling? Hartstikke goed bezig! Minder afval is namelijk nóg beter voor het milieu dan afval recyclen omdat het grondstoffen en energie bespaart en daarmee dus ook het klimaat.

Wist je dat

Nederlanders gemiddeld per jaar 490 kilo aan gemeentelijk afval weggooien?

Europees gezien is het gemeentelijk afval nog minder dan één tiende deel van ál het afval dat jaarlijks wordt geproduceerd. Maar omdat het afval in je huis of kliko ligt, is het zichtbaarder dan de bijna 40% afval dat de bouwsector achterlaat. Landbouw, huishoudens, de ‘rest’, fabrieken, mijnbouw en als laatste de bouwsector produceren per jaar ca. 2,5 miljard ton!

“Duurzaam leven = zoveel mogelijk kiezen voor bedrijven die zo weinig mogelijk afval achterlaten.”

Weet je hoeveel kilo aan gemeentelijk afval jij weggooit? Challenge jezelf met een lager gewicht afval volgend jaar.

7 Tips die helpen bij afval verminderen

Tip 1. Composteer

Al je gft afval, hup, lekker composteren en je krijgt gratis voedzame grond voor je tuin en planten in huis. Hoef je ook geen compost of potgrond meer te kopen. Scheelt nóg meer afval, goed bezig!

Er zijn verschillende manieren om te composteren. Dat hangt ook samen met hoe je woont. Ik heb een aantal wormenhotels. In dit blog leg ik uit hoe jij zelf ook een wormenhotel maakt.

Tip 2. Ruim zwerfafval op in je straat

Zwerfafval is een ellende. Het is van ‘niemand’ en daarom voelt niemand zich verantwoordelijk om het op te raken. Logisch, gooi het gewoon in de vuilnisbak hoor ik je denken. Waarheid als een koe. Alleen… wat doen we met het zwerfvuil dat er ligt?

Help je het mee opruimen?
Er zijn wijken, straten waar de bewoners hebben afgesproken samen de straat schoon te houden van zwerfvuil. Misschien iets voor jou om met de buren af te spreken? Eén keer in de week 5 minuten zwerfvuil rapen en je straat ziet er weer een stuk gezelliger uit.

bulk grote verpakking week zonder afval 20121

Tip 3. Koop grotere verpakkingen

Hoe groter de verpakking, hoe minder materiaal en energie het kost om te maken. Tuurlijk staat het hartstikke gezellig om je kind zo’n mini verpakking te geven. Gelukkig is een toetje uit een grote verpakking net zo lekker én zorgt voor veel minder afval én is goedkoper!

Er is veel in grootverpakking te krijgen, voedsel en schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld. Giet wat je nodig hebt in een kleinere pot die hanteerbaar is en bespaar terwijl je duurzaam bezig bent. Lekker toch? Staat ook nog leuk in je kast.
Nog een tip: koop een grootverpakking met familie of vrienden.

Tip 4. Koop tweedehands

Heerlijk, de zon schijnt; tijd voor nieuwe kleren en zomerse decoratie! Heel verleidelijk om dat direct maar even bij de winkels te kopen, staat hartstikke leuk. Maar probeer eens tweedehands! Ga gezellig naar de kringloopwinkel, kijk even bij Duurzaam Cadeau Pakket voor vintage decoratie of kijk op één van de vele 2dehands site’s. Je vindt er vast iets leuks en bespaart een berg aan nieuw afval toppert!

Cadeaupapier pakpapier bijzonder origineel vaderdag

Tip 5. Koop gerecycled

Kun je iets niet tweedehands vinden of wil je gewoon iets nieuws? Kijk dan eens of je het product in een gerecyclede versie kunt kopen. Bijvoorbeeld je sport T-shirt, je cartridge, je wenskaarten en cadeaupapier, je spijkerbroek, je regenton en vloerbedekking… Voor een heleboel producten is er al wel een gerecyclede versie.

Tip 6. Scheid je afval op de juiste manier

Het lijkt een inkoppertje, toch gooien we helaas vaak afval in de verkeerde doos. Superzonde omdat dan vaak de hele bak wordt weggegooid omdat uitzoeken te veel kost voor de winst.

Gooi bijvoorbeeld je wijnglas niet in de glasbak, maar bij het restafval. Net zoals het bakje met mayonaise van de patatboer niet bij het plastic en een vuile pizzadoos niet bij het papier moet, maar beiden bij het restafval. Net als het behangpapier overigens.

Een theezakje moet, omdat het zakje vaak plastic bevat, bij het restafval en niet bij je gft. Rietjes en wegwerp plastic servies niet bij het plastic, maar ook bij het restafval. Plastic speelgoed niet bij het plastic afval, maar naar de milieustraat. Een leeg deo-flesje hoort niet bij blik, maar bij het restafval. Piepschuim hoort niet in de plastic zak en ook niet bij het restafval. Het best breng je dit naar de milieustraat.

Echt… “Makkelijker kunnen we het niet maken”, maar met je best doen kom je al een heel eind.

Tip 7. Reclame en huis-aan-huisbladen

Last but not least, reclame en huis-aan-huisbladen. Voor velen op nummer 1 de gemakkelijkste manier om afval te verminderen. Plak een Nee/ Nee sticker op je brievenbus en je stopt een nutteloze stroom aan afval papier en plastic. Alle folders en aanbiedingen staan toch online, dus je mist niets.

Mijn ervaring: zonder al die folders laat je je een stuk minder makkelijk verleiden om iets aan te schaffen dat je eigenlijk niet nodig hebt. En guess what, ook dat scheelt weer een hoop verpakking. Duurzaam leven bespaart je zo nog veel geld ook! :)

#LetSustainable💗

Dit blog is geschreven door Hannemarie, Spectra Studio Works, initiatiefnemer van De Duurzame Kaart.
Ben jij ondernemer en kun je enthousiast vertellen over duurzaamheid? Dan ben je misschien een goede partner voor De Duurzame Kaart ❯