Wat is de beste plek voor een vogelvoedertafel
Is er een ideale plek?
Tags: mensen, milieu,
Waar plaats je de voedertafel
De ideale afstand voor het plaatsen van een voedertafel voor vogels hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte in je tuin, de locatie van je huis en de vogelsoorten die je wilt aantrekken.
Maar wat fijn dat je op de veiligheid van de vogels let! Een vogel schrikt namelijk gemakkelijk van geluiden en heeft dan ruimte nodig zodat hij veilig kan opvliegen. Je wilt natuurlijk niet dat de vogel daarbij een botsing maakt met je raam. Daarom 6 tips voor de ideale plek voor de voedertafel.
6 tips voor de ideale plek
1. Minstens 2-3 meter van ramen
Zet de voedertafel minstens 2-3 meter van de ramen van je huis om botsingen met de ramen te voorkomen. Dit geeft vogels voldoende ruimte om snelheid op te bouwen als ze wegvliegen.
Wees ook voorzichtig met een voederbak voor vogels direct tegen het raam, omdat vogels hun eigen spiegelbeeld kunnen zien en hierdoor verward raken of tegen het raam kunnen vliegen. Dit is stressvol voor de vogels en kan leiden tot verwondingen of zelfs de dood.
2. Beschutte locatie
Zoek naar een beschutte locatie waar vogels zich veilig voelen. Dichtbij struiken, bomen of andere schuilplaatsen kan helpen om vogels te beschermen tegen katten en andere roofdieren.
3. Zichtbaarheid
Zet de voedertafel zo neer dat deze gemakkelijk zichtbaar en bereikbaar is voor de vogels, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor hun veiligheid en jouw plezier bij het vogels kijken. Plaats de voedertafel op een plek waar je gemakkelijk kunt genieten van het vogels kijken, bijvoorbeeld vanuit een raam of een plek waar je kunt zitten en observeren.
4. Hoogte
De hoogte van de voedertafel kan variëren, maar zorg ervoor dat deze niet te hoog is, zodat je gemakkelijk voedsel kunt bijvullen en schoonmaken. Ongeveer 1 tot 1,5 meter boven de grond is daarvoor het gemakkelijkst.
5. Afstand tot begroeiing
Als je bomen, struiken of andere vegetatie in de buurt hebt, houd dan rekening met de afstand tot de voedertafel. Dit kan invloed hebben op de soorten vogels die worden aangetrokken. Bepaalde vogelsoorten zoeken namelijk beschutting en dekking in bomen en struiken, vooral wanneer ze eten. Zangvogels bijvoorbeeld, en andere kleine vogelsoorten voelen zich veilig in dichte beplanting. Als je daarbij in de buurt een voedertafel zet, geef je vogels een veilige plek om naartoe te gaan als ze zich bedreigd voelen. Zo komen er meer vogels die zich comfortabeler voelen in een meer beschutte omgeving.
6. Voedertafel voor verschillende vogelsoorten
Als je verschillende vogelsoorten wilt aantrekken, kun je meerdere voederlocaties in je tuin overwegen, op verschillende afstanden en met verschillende soorten voedsel.
Habitat- en voedselvoorkeuren van de vogelsoorten
Het verband tussen de locatie van de voedertafel en de vogelsoorten die je wilt aantrekken heeft te maken met de habitat- en voedselvoorkeuren van de verschillende vogelsoorten. (habitat=leefomgeving)
Ontdek eerst welke vogelsoorten er in jouw omgeving leven, waar en wat ze graag eten. Zo kun je het juiste voer geven en een voedermethode gebruiken die bij de behoeften van die vogels past.
Als je specifieke vogelsoorten wilt aantrekken, moet je de voerplek en het type voedsel dat je aanbiedt aanpassen aan hun behoeften. Hieronder staan vogelsoorten op voedselvoorkeur.
De plek waar de voedertafel staat kan ook van invloed zijn op welke vogelsoorten je aantrekt, omdat sommige soorten liever op de grond eten, terwijl andere liever voederbakken op ooghoogte of hoger hebben.
- Winterkoninkje: deze kleine vogel met oranje borst verschuilt zich graag in dichte struiken en kreupelhout.
- Roodborstje: roodborstjes zoeken vaak beschutting in struiken en planten, vooral tijdens het broedseizoen.
- Merel: merels verschuilen zich graag in struiken en bomen, vooral ’s nachts.
- Lijsterachtigen: lijsters en zanglijsters zoeken dekking in struiken en bomen.
- Fitis en tjiftjaf: deze zangvogels zoeken beschutting in de bladeren van bomen en struiken.
- Vinken: vinken zoeken vaak dekking in bomen en struiken tussen het foerageren (zoeken naar voedsel) door.
Zaadeters
Vogelsoorten zoals mussen, vinken en roodborstjes zijn zaadeters en zullen vooral geïnteresseerd zijn in zaden zoals zonnebloempitten. Plaats voederbakken op een beschutte locatie in de buurt van beplanting waar deze vogels zich kunnen verschuilen.
Insecteneters
Soorten zoals merels, lijsters en roodborstjes zoeken naar insecten en larven in de grond. Plaats voedertafels in de buurt van gras of in de tuin waar insecten te vinden zijn.
Fruiteters
Vogels zoals spreeuwen en lijsters houden van fruit. Leg om deze vogels aan te trekken fruit, zoals stukjes appel of bessen, op de voedertafel of hang ze in een boom.
Vetbollen en noten
Mezen, zoals zoals pimpelmezen en koolmezen, en gaaien houden van vetbollen en noten. Zorg voor voederhuisjes met deze traktaties om deze vogels te lokken.
Door het aanbieden van verschillende soorten voedsel op verschillende plekken, trek je verschillende vogelsoorten naar je tuin.
Wat is een veilige plek voor de voedertafel? ik hoop dat die vraag nu beantwoord is. Veel kijk-plezier gewenst!