Sint Maarten snoep

Wanneer is het Kerst 1ste 2de Kerstdag

Wanneer is het Kerst in 2021

Op welke dag valt Kerst 2021?

Focus-Tags: Mensen

Op welke dagen wordt Kerst gevierd

Wanneer is het Kerst in 2021, op welke datum valt Kerst?
Het Kerstfeest wordt in Nederland uitbundig gevierd, maar wanneer is het eigenlijk precies Kerst?
Kerst is een stuk makkelijker te onthouden dan Pasen omdat Kerst elk jaar op dezelfde datum gevierd wordt, namelijk 25 en 26 december.

Welke dagen is het Kerstfeest in 2021?

Het Kerstfeest valt in 2021 op zaterdag en zondag. Zaterdag is het Eerste Kerstdag en zondag is Tweede Kerstdag.

Wist je dat

het woord ‘Kerstmis’ van het woord ‘Christus-mis’ komt, omdat tijdens dit feest de geboorte van Jezus gevierd wordt? Jezus wordt ook wel ‘de Christus’ wordt genoemd. Het woord ‘Kerst’ is dus uit het woord christus ontstaan.

Het woord ‘mis’ komt van de Katholieke kerkdiensten mét de viering van de Eucharistie. Dan heet de dienst een ‘Mis’.

Waarom vieren we Kerst Kerstmis

Waarom vieren we kerst?

Is Kerst een religieus feest?

Volkeren zoals de Kelten, Batavieren en Germanen woonden voor 1 v.Chr. o.a. in West-Europa. Deze volkeren waren polytheïstisch: ze hadden honderden goden en godinnen. Dat waren natuurgodsdiensten waarbij ze eind december het Midwinterfeest en de zonnewende vierden; de kortste dag wordt dan gevolgd door de langste nacht. Dat feest werd gevierd met groenblijvende takken en veel lichtjes in het donker.

Waarom is Kerst op 25 december?

We weten inmiddels zeker dat Jezus geboren is, maar zijn geboorte was in elk geval niet op 25 december. Toch vieren christenen dan Jezus ‘verjaardag’.

Dat komt omdat de eerste christenen vrij snel na het begin van onze jaartelling naar West-Europa kwamen om het christendom te verspreiden. Dat was niet altijd makkelijk, maar daar hadden ze wat op bedacht.

Jezus wordt namelijk ook wel ‘het licht van de wereld’ genoemd. Daarom werd het zonnewende-feest ‘vervangen’ door Kerst. De missionarissen namen tradities van de natuurgodsdiensten die ze één op één konden vertalen naar het christendom, op in het christelijk geloof. Het Joelfeest, of Midwinterfeest, werd de Kersttijd, de zonnewende werd Kerstmis: de viering van de geboorte van het licht van de wereld. De groenblijvende takken staan symbool voor de hoop op nieuw leven.

Amerikaanse Kerst

Dit ‘omgedoopte’ religieuze feest wordt nu nog steeds gevierd door katholieken en protestanten.

Maar in de loop van de tijd, naarmate steeds meer mensen de kerk verlieten, werd het Kerstfeest weer steeds meer aangevuld met niet religieuze elementen. De Amerikaanse traditie van de kerstman en kerstcadeaus wint het steeds meer van de Nederlandse traditie Sinterklaas. Ook is de Amerikaanse traditie van grootse kerstverlichting steeds meer te vinden in Nederland.

Duurzaam Kerstcadeau

Wat is Kerstavond?

Kerst begint voor christenen met de Kerstavond.

Bij christenen start het Kerstfeest de avond voor Kerst; tijdens de Kerstnacht. Ieder jaar op 24 december vieren christenen dan ‘s avonds de geboorte van Jezus Christus (in de kerk). Traditioneel worden de lichtjes in de kerstboom dan ook pas na de avonddienst aangestoken.

Er is een kerkdienst in de avond. De nachtmis bij de katholieken, kerstnachtdienst bij protestanten. Voor kinderen zijn er vaak speciale kinderdiensten. De gewoonte om op Kerstnacht ‘s avonds naar de kerk te gaan, komt uit de Joodse traditie. In het Jodendom begint de dag namelijk als de nacht valt. Op Kerstnacht is het volgens de Joodse traditie dus al de 25ste.
Overigens vieren Joden geen Kerst, daarover straks meer.

Waarom Tweede Kerstdag?

Kerstmis bestond eigenlijk uit 12 dagen, de kersttijd, tussen 25 december en 6 januari. Elke dag was gekoppeld aan minstens één katholieke geestelijke. Kerstmis was dus ‘gewoon’ één van deze dagen.

814: 4 Kerstdagen

In 814 werd besloten dat het Kerstfeest zelf uitgebreider gevierd moest worden. Dat werden vier dagen waarop het verboden was om te werken. Groot feest in die tijd!

Boxing Day

De traditie Boxing Day ontstond in de late Middeleeuwen, van 1000 tot 1500 na Christus. Het is te vergelijken met het Kerstpakket dat we nu kennen.

Waarschijnlijk komt de naam van de doos (box) die rijke mensen op Tweede Kerstdag aan hun personeel gaven. Zij moesten namelijk gewoon werken op Eerste Kerstdag, maar in ruil daarvoor kregen ze Tweede Kerstdag vrij en kregen bovendien een doos met cadeautjes en etensresten mee naar huis. Tegenwoordig is Boxing Day, Tweede Kerstdag, de dag van voetbal- en rugbycompetities.

Terug naar twee Kerstdagen

Maar ja, al dat geluier van het werkvolk was ook wel heel veel ;)
Dus al snel besloot men de Vierde Kerstdag te schrappen en in 1773 werd ook de Derde Kerstdag afgeschaft.
In 1964 werden beide overige Kerstdagen uitgeroepen tot officiële vrije dagen voor alle Nederlanders.

Waarom hebben sommige christenen geen kerstboom?

Er zijn protestantse christen die Kerst zonder kerstboom en dergelijke vieren. Zij willen dat niet omdat die herinnert aan de eerdere natuurgodsdiensten. Best logisch dus.

Wat is Lichtjesfeest of Chanoeka?

Heel kort door de bocht: Joden en christenen aanbidden dezelfde God (net als Moslims overigens), maar voor Jezus geboren werd was ‘iedereen’ daar Jood. Toen Jezus ging preken, werden veel Joden christen omdat ze geloofden dat hij de messias is.

Joden vieren dus geen Kerst omdat ze niet geloven dat Jezus de messias is. Jezus wordt in het jodendom wel gezien als een inspirerend leraar en een charismatisch leider, maar niet als de messias noch als een profeet of de zoon van God.

Wel wordt door Joden het Lichtjesfeest of Chanoeka gevierd rond dezelfde tijd. Wanneer je niet bekend bent met dit Joodse feest, zou je kunnen denken dat met Chanoeka Jezus geboorte gevierd wordt.

Wat gedenken Joden tijdens Chanoeka?

Het Lichtjesfeest heeft dus niets met Kerst te maken. Tijdens Chanoeka herdenken de Joden de herverovering van de Tweede Tempel in Jeruzalem na drie jaar bezetting door de Seleuciden. Dat was een volk dat, voor het begin van onze jaartelling, een groot gebied in bezit had rond wat we nu Syrië noemen.

Vieren Moslims Kerstfeest?

Je zou misschien denken dat Moslims ook geen Kerstfeest vieren, maar in steeds meer gezinnen gebeurd dat wel. De Islam vindt namelijk wel dat de Profeet Isa, zoals Jezus genoemd wordt, een bijzonder mens is: bijzonder in zijn geboorte, bijzonder in zijn leven en bijzonder in zijn dood.

De orthodoxe stroming keurt het vieren van kerst af, maar er zijn ook Moslims die vasten en vooral vanaf de tweede generatie zijn er ook Moslims met Kerstboom en de hele rataplan in huis. De Kerstboom wordt in die gezinnen meer als een vorm van gezelligheid gezien, net zoals in niet-christelijke huishoudens.

Fijne Kerstdagen gewenst!