Voordat je verder leest

Wanneer je helemaal nieuw bent in duurzaamheidsland, kunnen sommige van de onderstaande voorbeelden misschien té extreem voor je zijn. Het ídee alleen al! :D

Helemaal dikke prima gewoon lekker overslaan!

Duurzaam bezig zijn moet niet als een ‘straf’ voelen. In deel 1 ❯ vergeleek ik het met sporten. Want als je met sporten begint, ga je toch ook niet na een week al de marathon lopen?

Comfortabel duurzaam zijn

Deze voorbeelden dienen ter inspiratie en zijn zéker niet bedoelt om je de les te lezen over ‘hoe het moet’.

Voel je ook niet schuldig bij het zien van wat je ‘allemaal niet doet’ of als je toch iets ‘onduurzaams doet’. Onthoudt dat élke actie helpt.

Lees onderstaande tips rustig door. Pak er één of 2 uit die het beste bij jouw levensstijl passen en waarmee je aan de slag wilt gaan. Zit dat nieuwe gedrag in je systeem, dan kies je weer een volgend doel.

Opnieuw gebruiken

Bij het boodschappen doen denken we er meestal wel aan; geen plastic zak kopen, maar een boodschappentas mee.
Dat kun je ook doen als je eten ophaalt. Neem een tasje mee waar alles inpast. En als je verder wilt gaan, vraag ze dan het eten in door jou meegebrachte doosjes te doen. Neem je eigen beker mee voor de milkshake.

Gebruik wax doekjes ipv plastic folie. Van bijenwas en voor vegans candellila was of cosmetische koolzaadwas. Duurzaam en geschikt voor vele malen hergebruik.

Koop een stalen vulpen die je eindeloos kunt hervullen i.p.v. een plastic pen om te schrijven.

Neem je lunch mee in een broodbakje.

Of doe het op z’n Japans: Zie YouTube. Stok eraan en je hebt een knapzak van Zwiebertje ;)

Vrouwen gebruiken in hun leven ongeveer 130 kilo aan maandverband, tampons en inlegkruisjes.

De menstruatiecup, die in 1930 al op de markt kwam, is een prima alternatief voor tampons of maandverband. Het is een ‘bekertje’ met een steeltje gemaakt van rubber of siliconen en gaat ongeveer 10 jaar mee.

Volgens de reclame hebben vrouwen ‘Meer dan frisheid’ nodig. Maar of elke dag een plastic strip weggooien met o.a. gebleekte en geparfumeerde inhoud zo ‘fris’ is, kun je je afvragen.

Geen plastic bestek bestek meer nodig dankzij deze leuke tip. Koop bij de kringloop een mooi doosje en een setje bestek dat erin past. Stop het in je tas zodat je altijd je eigen bestek mee hebt. Doe er een servetje bij waar je het vieze bestek in kunt wikkelen en dat je kunt wassen.

Drink je onderweg water? Gebruik de plastic fles die je al hebt tot die kapot is voor je een nieuwe koopt. Je hebt waarschijnlijk wel ergens een BPA vrije plastic fles liggen. Of koop (bij de kringloop) een glazen of roestvrijstalen fles die geschikt is voor hergebruik.

Verminder papier gebruik

Makkelijker kan het niet: plak een ‘Nee – Nee sticker’ op je brievenbus en ban de reclamefolders.

Lees je liever de papieren krant dan online? Neem een abonnement met je buren, dat scheelt op jaarbasis al een hoop papier. Of lees de krant bij de bieb.

De achterkant van een enveloppe doet prima dienst voor een boodschappenlijst of andere notities die je maar even nodig hebt.
Heb je een notitieboekje nodig voor andere schrijfsels? Koop dan één die helemaal uit papier bestaat en genaaid is ipv een ring o.i.d..

Bewaar een doosje van de eieren en koop ze los op de markt.

Stoffen tassen voor droge producten. Mesh bags (zo’n ‘netje’) voor aardappelen, groente, fruit. Glas voor van alles: kaas, melk, noten, havermout, vlees…

Melk, yoghurt en toetjes, vleesvervangers, taart en dergelijke kun je, met wat oefening, gemakkelijk zelf maken. Daarmee bespaar je kilo’s aan verpakkingsmateriaal. Bovendien bespaart het veel geld.

Dan iets wat heel drastisch lijkt: ban wc papier. IEHW :D

Investeer in een bidet. Daarmee bespaar je heel veel bomen en kilo’s wc papier. In heel veel landen heel gewoon overigens.

Maak wc doekjes. Het wassen is milieuvriendelijker dan gerecycled wc papier. Knip vierkantjes van oude katoenen doeken, zoals lakens, luiers of theedoeken. Zigzag de randen met je naaimachine. Maak daarna een zakje om je vieze doekjes in te doen. Deze kun je in een kleine emmer met deksel in je wc plaatsen. Vul de emmer met azijn/ baking soda. 2 a 3 x in de week zakje met inhoud in de wasmachine doen op de kleinste wastrommel-inhoud. Of samen met de luiers.

Koop i.e.g. 100% gerecycled papier en bij natuurwinkels heb je wc papier dat verpakt is in papier i.p.v. plastic. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor luiers en babydoekjes.

Lees je graag een papieren boek? Word lid van de bibliotheek en huur je boeken. Of koop ze 2de hands, ruil je boek als je hem uit hebt met vrienden of collega’s, onderzoek of er een ruilbeurs is…

Of lees ze online. Al kost dat weer stroom. Zet de helderheid van je scherm zo laag mogelijk.

Je kunt voor bonnen bij de kassa bedanken. Deze zijn op niet recyclebaar papier geprint. Mail de winkelketen of ze niet meer automatisch bonnen willen printen. Zie #BanDeBon

Thee in een theezakje vervuilt het milieu veel meer dan losse thee. Bij de meeste theewinkels kun je je eigen potjes meenemen. Bewaar hiervoor mooie mosterd of jam-potjes van glas of kijk even bij de kringloop.

Op een feestje gebruiken mensen gedachteloos meerdere papieren servetjes. Maak van een mooie doek van natuurlijk materiaal servetten. Mensen zijn opeens zuiniger met ‘hun’ servet. En het staat ook nog mooier!

Verminder plastic gebruik

Verzorging

Shampoo in een plastic fles kun je vervangen met bijvoorbeeld de soap shampoo bar van Lush die een 100% zero waste verpakking heeft. Goed voor 100 wasbeurten.

Lush heeft natuurlijk ook een conditioner.

Koop onverpakte zeep of in doosjes met statiegeld of die je in de winkel opnieuw kunt vullen.

Verwijder make-up met eye-pads die je maakt van versleten katoenen doeken als je laken.

Je kunt je ogen reinigen met kokosolie. Doe wat (liefst uit een nieuwe pot en met een schone lepel) in een klein bakje met een deksel. Hergebruik hiervoor bijvoorbeeld het sambal bakje van de Chinees of mayo bakje als je patat hebt gehaald.

Maak washandjes van versleten handdoeken.

Haar borstel: wat mij betreft liever geen zwijnenhaar of ander echt haar. In elk geval een borstel van kwaliteit en van hout of bamboe.

Koop een houten of bamboe tandenborstel i.p.v. een plastic tandenborstel. Die simpele actie scheelt al een heleboel plastic als je bedenkt hoeveel tandenborstels je in je leven koopt.

Maak je eigen tandpasta en doe dat in een glazen potje.

Make-up. Ik weet het, voor velen een lastige. Probeer steeds minder make-up te gebruiken, begin in een vakantie :) Geloof me, nadat je vrienden en collega’s je een keer hebben gezien zonder make-up, wordt het steeds minder een ding.

Je huid zal er blij mee zijn. En het milieu én je bespaart (veel) geld en tijd én geen make-up vlekken meer in je kleding.

Vraag je ook af of je die ‘vochtinbrengende creme’s’ wel écht nodig hebt. Je huid kan dat in de meeste gevallen zelf veel beter.

Net als je ‘verslavende’ lippenbalsem en handcreme.

Keuken

Doe je de afwas met de hand? Koop bij een natuurwinkel een biologisch afbreekbare houten of bamboe afwasborstel of schrobber. Dit gaat vanzelfsprekend op voor al je schoonmaak borstels, je wc borstel. Koop die het liefst van hout of staal en met natuurlijke (afval producten) zoals kokosvezels.

Maak ‘swifferdoekjes’ van oude sokken. Je weet wel, van die stof-vloerwissers. Geen nieuwe sokken kopen ;) je hebt vast wel sokken liggen waarvan je de tweede kwijt bent. Doe gewoon een sok over de hele basis en schoonmaken maar. Na het stoffen, trek je de sok weer uit’ en kan de sok in de was.

Koop het liefst (af)wasmiddel dat niet op dieren is getest. Koop liever de grootste verpakking en vul daarmee een kleiner flesje voor in de keuken.

Hou je een feestje en wil je geen plastic bestek, bekers en bordjes kopen? Vraag iemand die je goed kent oud servies en bestek te leen of koop het 2de hands of vraag je gasten een setje mee te nemen. Bij een groot feest is het handig iets van herkenning op eigen spullen te zetten; lippenstift streepje, lintje, stukje etiket …

Gebruik een schrobber van kokosnoot vezels om je pan te schrobben . Een plastic schoonmaaksponsje kun je vervangen door een schoonmaaksponsje dat is gemaakt van cellulose, een natuurlijk materiaal.

Hetzelfde geldt voor je vaatdoekje gemaakt van 100% cellulose.

Maak was-lapjes / vaatdoekjes van oude katoenen doeken zoals je lakens of kleding.

Winkelen, boodschappen doen

Soms doe je onverwacht een aanschaf. Leg hiervoor een tas in je handtas, fietstas en auto. Bewaar een tas voor wanneer je kleding gaat kopen. Doe hier niets anders in, zodat je nieuwe kleren ook schoon blijven.

Bevestig op je fiets een fietskrat of een mand met hengsel en fietstassen achterop.

Doe (bulk) boodschappen met meerdere mensen waardoor je grote verpakkingen kunt kopen die je verdeelt in je eigen potten. Zo kun je bijvoorbeeld granen, wasmiddelen en olie kopen.

Pers je sinaasappelsap zelf en giet het in een kan of fles.

Bij sommige bierbrouwers kun je (bulk) bier tappen in je eigen flesje. Of koop een tapvat.

Neem je eigen zakjes en potjes mee.
Koop zo min mogelijk verpakt. Ga naar de markt, natuurvoeding winkels en andere winkels waar je onverpakte groente, noten en fruit kunt kopen.

Neem waar mogelijk zelf je boodschappentas, zakjes en potten mee. Bij sommige winkels kun je je eigen potten vullen. Neem dezelfde pot ook leeg mee, zodat bij de kassa het gewicht afgetrokken kan worden van het totaal.

Koop noten bij de notenboer, kaas bij de kaasboer, groente bij de groenteboer. Allemaal rechtstreeks in je eigen bakjes.

Woon je in landelijk gebied? Bij sommige boeren kun je melk halen en is er veel te koop langs de straat aan appels en pompoenen en dergelijke.

Koop melk, sap en andere dranken in glazen flessen.

Haal losse schroeven en spijkers bij een Doe-Het-Zelf Center. Neem eigen potjes mee. Daardoor bespaar je plastic verpakking en productie van schroeven die je nooit gebruikt.

2de hands is in mijn ogen altijd milieuvriendelijker dan iets nieuws of van gerecycled materiaal te kopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het 2de hands vinden. Soms heb je even geduld nodig ;)

Dit geld overigens niet voor machines zoals je koelkast of wasmachine. Deze zijn de afgelopen tijd zo snel zuiniger geworden in gebruik, dat je die beter nieuw of één die niet ouder is dan zeg 2 jaar. Precies weet ik dat niet.

Werk – Netwerken – events

Geef geen visitekaartjes en neem geen aan.

Vervang je visitekaartje bijvoorbeeld door een die met een mobiel gescand kan worden. Maak een digitaal visitekaartje bijvoorbeeld bij Bizzerd. Deel gegevens via NFC QR of Airdrop.

Het zit in ons DNA om te reageren op ‘gratis’. Probeer toch die freebees en goodiebags op evenementen niet aan te nemen. Meestal gooi je alles thuisgekomen weg.

Door het aannemen van bijvoorbeeld een pen, waarvan je er al tientallen hebt ;) stimuleer je de gever om een vervanger te maken.

Vervang bloemstukken in oase / steekschuim zoveel mogelijk voor kransen.
Of maak ze zelf!

Voor als je plastic kerstboom versleten is: maak zelf een kerstboom van restjes hout of mooie takken die je gevonden hebt.

Voorbeelden afval verminderen op Vegetarisch-Weekmenu.nl DIY burgers

Overig

Koop voor je (klein)kinderen, neefjes, klasgenootjes liever speelgoed van hout i.p.v. plastic. Koop speelgoed bij de kringloop of ruil speelgoed. Dit kan op ruilbeurzen of organiseer er zelf één (op school bijvoorbeeld) De speel-o-theek is misschien in jouw buurt ook een optie.

Word zwerfafval ruimer. Neem bijvoorbeeld elke keer iets van zwerfvuil mee als je naar de bushalte loopt of je kind naar school brengt. Of van de parkeerplek op je werk of sportclub. Als je boodschappen doet of met de hond loopt, in het bos. Schoon houdt niet schoon helaas, maar daar gaat het in de basis ook niet om. Kleine moeite, al voel je je de eerste keren best opgelaten ;)

Vervang bloemstukken in oase / steekschuim zoveel mogelijk voor kransen.
Of maak ze zelf!

Voor als je plastic kerstboom versleten is: maak zelf een kerstboom van restjes hout of mooie takken die je gevonden hebt.

Voorbeelden afval verminderen op Vegetarisch-Weekmenu.nl DIY burgers