Voedselverspilling tegengaan: lijst met tips
Bewuster worden van voedsel gebruik
Voedselverspilling of voedselverlies
Wel eens een pizza in drieën gesneden en één deel laten liggen? Dat is te vergelijken met wat er wereldwijd aan voedsel verspilt wordt.
Voedselverspilling is voedsel dat verloren gaat of wordt weggegooid. Er zijn 4 momenten waarop voedsel verspilt wordt. Tijdens het produceren, verwerken, verkopen en consumeren van voedsel.
Gebeurd het jou wel eens, fruit dat verrot in je fruitmand? Bij het weggooien van zo’n zakje met beschimmelde mandarijnen wordt meer dan alleen het eten verspilt. Ook alles wat er nodig was om die mandarijnen te produceren gaat daarmee in de vuilnisbak. Het gebruik van landbouwgrond, water, arbeid, gewasbescherming voor niets, vervoer van Spanje naar de supermarkt in Groningen, allemaal voor niets.
In landen met hogere inkomens wordt het meeste eten verspilt bij de consumptie. We kunnen gelukkig zelf dus veel doen om voedselverspilling te verminderen.
Refuse
All you can eat. Dat klinkt ons als muziek in de oren en dus eten we vaak veel meer dan gezond is, met buik- en darmklachten tot gevolg. De restaurants kopen zo goedkoop mogelijk in en leggen het goedkoopste (vetste, calorie rijkste) voedsel gemakkelijk neer en voor gezondere/ duurdere moet je in de rij staan. Bovendien kun je gemiddeld in de gegeven tijd niet meer opeten dan € 16,-. Voedsel dat overblijft wordt weggegooid. Ga liever naar een restaurant en vraag een doggy bag. Dat is helemaal ingeburgerd, dus je hoeft je niet ‘raar’ te voelen :)
[/teaser_box][teaser_box]Het zit in ons DNA om te reageren op ‘gratis’, maar probeer toch niets aan te nemen. Over het algemeen krijg je vooral gratis calorieën en suikers.
👩🎓 Degene die de freebees geeft wordt gestimuleerd dit te blijven doen omdat het werkt: mensen nemen het aan.[/teaser_box]
Reduse
Ingezonden tip van Alied: Een grote verpakking is duurzamer dan een kleine verpakking, maar ik drink niet zoveel melk. Daarom verdeel ik een literpak melk over een aantal schone glazen potjes en die vries ik in.
* Vul het potje niet tot de rand omdat de melk uitzet en het potje anders knapt. * Ontdooi het in de koelkast. * Melk is in de diepvriezer 2 maanden houdbaar.
[/teaser_box][teaser_box]In plaats van (ongezonde) ophaal als je geen zin hebt in koken, kun je gezond eten halen bij een thuiskok. Als je niet zoveel eet, kun je dat aangeven.[/teaser_box][teaser_box]Maak lekkers van ‘afval’! Thee of appelsap van appelschillen en je eigen appelazijn. Citroenrasp zonder bende, bananenbrood van bananen die je anders weg zou gooien of een wortelspread van overgebleven peentjes.
De schilletjes van citrusfruit (zonder het wit=bitter) kun je drogen, heerlijk door gebak, jam of mix het met theekruiden tot je eigen exclusieve thee-smaak. En wist je dat je van het blad van radijsjes een stamppotje kunt maken en van het loof van wortels een lekkere home-made pesto?[/teaser_box][teaser_box]Kijk in je buurt of er eten wordt weggegeven of maak er eens een topic van in de buurtapp. Mensen die teveel hebben gekookt of ontdooit of groente over hebben uit de moestuin. [/teaser_box][teaser_box]Ken je dat? Dat je maar 1 tl van een (voor jou onbekend) ingrediënt nodig hebt en je het alleen in een grote hoeveelheid kunt krijgen? Vraag of iemand in je kring het heeft of deel je grote verpakking in familie of vriendenkring, buurtapp of via sociale media.[/teaser_box]
Reuse
Vries een restje eten in, lekker gemakkelijk om later iets van te maken. Laat de restjes eerst snel afkoelen ivm bederf. Zet een pan met grote hoeveelheid (soep) daarom in koud water. Invriezen kan gewoon in een glazen pot van de jam bijvoorbeeld.
Een pot met ‘ribbeltjes’ aan de onderkant gaat overigens sneller kapot. Een brede opening is het best. Vul het niet tot de rand omdat eten en drinken een beetje uitzet tijdens het vriezen en dan knapt het glas misschien. Vlees en vis ontdooi je in de koelkast. Gebruik het pas als het helemaal ontdooit is. Groenten kook je zonder de groente eerst te ontdooien.[/teaser_box]
Recycle
Maak lekkere DIY kruidenzout van overgebleven steeltjes van kruiden. Droog ze en maal ze fijn met zout. Droog dat geheel nog even in de oven of zon.
Als je een flinke bos kruidensteeltjes hebt, kun je ze ook vers gebruiken. Ze moeten dan wel bedekt zijn met zout ivm schimmelen.[/teaser_box][teaser_box]
Maak broodbeleg of een dip, van overgebleven bonen, linzen of erwten. Hmmm, lekker home-made en naar je eigen smaak![/teaser_box]