Voedselverspilling verrot fruit tips

Voedselverspilling tegengaan: lijst met tips

Bewuster worden van voedsel gebruik

Voedselverspilling of voedselverlies

Wel eens een pizza in drieën gesneden en één deel laten liggen? Dat is te vergelijken met wat er wereldwijd aan voedsel verspilt wordt.

Voedselverspilling is voedsel dat verloren gaat of wordt weggegooid. Er zijn 4 momenten waarop voedsel verspilt wordt. Tijdens het produceren, verwerken, verkopen en consumeren van voedsel.

Gebeurd het jou wel eens, fruit dat verrot in je fruitmand? Bij het weggooien van zo’n zakje met beschimmelde mandarijnen wordt meer dan alleen het eten verspilt. Ook alles wat er nodig was om die mandarijnen te produceren gaat daarmee in de vuilnisbak. Het gebruik van landbouwgrond, water, arbeid, gewasbescherming voor niets, vervoer van Spanje naar de supermarkt in Groningen, allemaal voor niets.

In landen met hogere inkomens wordt het meeste eten verspilt bij de consumptie. We kunnen gelukkig zelf dus veel doen om voedselverspilling te verminderen.

Refuse

[teaser_box]Met deze tip maak je direct grote impact, want we kopen met z’n allen teveel voedsel dat beschimmeld in de groentela en fruitmand. Kijk daarom voor je boodschappen gaat doen in de koel- en voorraadkast. Is er iets dat opgemaakt moet worden? Bedenk wat je (verder die week) wilt eten, drinken en snoepen en maak een boodschappenlijstje. Op deze manier koop je gegarandeerd minder dan je normaal zou doen. Je bespaard zo geld én gooit minder voedsel weg. Mooi toch?[/teaser_box][teaser_box]Daarnaast gooien we heel veel voedsel weg dat nog prima gegeten kan worden. Kijk eens anders naar je groente en fruit, vaak kun je er meer van gebruiken dan je denkt! Wij gebruiken bijvoorbeeld elke dag citroenschijfjes in de thee. Na gebruik vries ik ze in tot ik er voldoende heb om een chutney van te maken.[/teaser_box][teaser_box]Het zakje mandarijnen op de foto kocht ik zo, bij thuiskomst zag ik het pas. Je kunt dan teruggaan naar de winkel, maar dan gooien ze alle mandarijnen weg. Als ik het in de winkel zie vraag ik korting, zodat de goede stukken toch gegeten worden. En ja, het klopt, ik voel me dan een beetje ‘suf’, maar ik hou me dan maar voor dat het een goed doel dient.[/teaser_box][teaser_box]Op festivals, evenementen en in de supermarkt wordt regelmatig eten of drinken uitgedeeld. Neem geen voedsel aan dat je toch niet gaat eten (of drinken).[/teaser_box]
[teaser_box]

All you can eat. Dat klinkt ons als muziek in de oren en dus eten we vaak veel meer dan gezond is, met buik- en darmklachten tot gevolg. De restaurants kopen zo goedkoop mogelijk in en leggen het goedkoopste (vetste, calorie rijkste) voedsel gemakkelijk neer en voor gezondere/ duurdere moet je in de rij staan. Bovendien kun je gemiddeld in de gegeven tijd niet meer opeten dan € 16,-. Voedsel dat overblijft wordt weggegooid. Ga liever naar een restaurant en vraag een doggy bag. Dat is helemaal ingeburgerd, dus je hoeft je niet ‘raar’ te voelen :)

[/teaser_box][teaser_box]Het zit in ons DNA om te reageren op ‘gratis’, maar probeer toch niets aan te nemen. Over het algemeen krijg je vooral gratis calorieën en suikers.

👩‍🎓 Degene die de freebees geeft wordt gestimuleerd dit te blijven doen omdat het werkt: mensen nemen het aan.[/teaser_box]

Reduse

[teaser_box]Gered voedsel. Er wordt érg veel voedsel weggegooid omdat we in de supermarkten gewend zijn geraakt aan groente en fruit dat er perfect uit ziet. Een banaan met een bruin stipje, een appel met een buts, een bloemkool met een deuk, die worden niet verkocht en belanden in de vuilnisbak. Neem eens vaker iets mee dat misschien een beschadigingetje heeft, maar niet minder smaakt. Je kunt zelfs korting vragen.[/teaser_box][teaser_box]Voor je gedrag kunt veranderen is het handig om eerst duidelijk te krijgen hoe het nu gaat. Krijg inzicht in hoeveel voedsel je verspilt (en je geld ;) ) Dat kun je zelf noteren, maar via de app Foodbattle krijg je ook tips tegen voedselverspilling.[/teaser_box][teaser_box]Bulk inkopen kan heel duurzaam zijn, maar koop niet meer dan je gebruikt. Er zijn groepen die samen bulk inkopen en je kunt met familie en vrienden samen grotere partijen voedsel inkopen.[/teaser_box][teaser_box]Zoek in de supermarkten naar de korting- / ‘zonde om weg te gooien’ stickers. Twee vliegen in één klap: korting en voedselverspilling tegengaan. Koop geen spullen die je niet gaat gebruiken alleen maar om de korting ;)[/teaser_box][teaser_box]Of een eigen groente tuin duurzamer is qua voedselverspilling weet ik niet. Poot in elk geval niet meer dan je zelf gebruiken kunt (invriezen) of weg geeft. Iets te enthousiaste moestuinierders herkennen de periode waarin je alleen boontjes/komkommers/courgettes lijkt te eten ;) Wel kun je gemakkelijk de juiste hoeveelheid oogsten.[/teaser_box][teaser_box]Er zijn verschillende apps die helpen voedselverspilling te voorkomen. Bijvoorbeeld ToGoodToGo, NoFoodWasted[/teaser_box]
[teaser_box]

Ingezonden tip van Alied: Een grote verpakking is duurzamer dan een kleine verpakking, maar ik drink niet zoveel melk. Daarom verdeel ik een literpak melk over een aantal schone glazen potjes en die vries ik in.

Voedselverspilling tegengaan melk invriezen Alied Kammenga

* Vul het potje niet tot de rand omdat de melk uitzet en het potje anders knapt. * Ontdooi het in de koelkast. * Melk is in de diepvriezer 2 maanden houdbaar.

[/teaser_box][teaser_box]In plaats van (ongezonde) ophaal als je geen zin hebt in koken, kun je gezond eten halen bij een thuiskok. Als je niet zoveel eet, kun je dat aangeven.[/teaser_box][teaser_box]Maak lekkers van ‘afval’! Thee of appelsap van appelschillen en je eigen appelazijn. Citroenrasp zonder bende, bananenbrood van bananen die je anders weg zou gooien of een wortelspread van overgebleven peentjes.
De schilletjes van citrusfruit (zonder het wit=bitter) kun je drogen, heerlijk door gebak, jam of mix het met theekruiden tot je eigen exclusieve thee-smaak. En wist je dat je van het blad van radijsjes een stamppotje kunt maken en van het loof van wortels een lekkere home-made pesto?[/teaser_box][teaser_box]Kijk in je buurt of er eten wordt weggegeven of maak er eens een topic van in de buurtapp. Mensen die teveel hebben gekookt of ontdooit of groente over hebben uit de moestuin. [/teaser_box][teaser_box]Ken je dat? Dat je maar 1 tl van een (voor jou onbekend) ingrediënt nodig hebt en je het alleen in een grote hoeveelheid kunt krijgen? Vraag of iemand in je kring het heeft of deel je grote verpakking in familie of vriendenkring, buurtapp of via sociale media.[/teaser_box]

Reuse

[teaser_box]
Oud brood kun je voor van alles hergebruiken: maak er pizza broodjes van (pesto, verse paprika, kaas; even onder de grill) of ‘soldaatjes’ (croutons) of broodpap of kaasbollen…[/teaser_box]
[teaser_box]
Vries een restje eten in, lekker gemakkelijk om later iets van te maken. Laat de restjes eerst snel afkoelen ivm bederf. Zet een pan met grote hoeveelheid (soep) daarom in koud water. Invriezen kan gewoon in een glazen pot van de jam bijvoorbeeld.

Een pot met ‘ribbeltjes’ aan de onderkant gaat overigens sneller kapot. Een brede opening is het best. Vul het niet tot de rand omdat eten en drinken een beetje uitzet tijdens het vriezen en dan knapt het glas misschien. Vlees en vis ontdooi je in de koelkast. Gebruik het pas als het helemaal ontdooit is. Groenten kook je zonder de groente eerst te ontdooien.[/teaser_box]

Recycle

[teaser_box]Tover een restje eten om tot een nieuwe gerecht. Zorg wel dat je restje daarna op is. Pureer bijvoorbeeld kort aardappelen met groenten, roer er bijvoorbeeld granen door (voeg kruiden, mosterd, ketjap, ketchup of andere smaakmaker toe) en klop er 1 of meer eieren door. Bak dit in een koekenpan mooi bruin aan beide zijden tot het ei gestold is. Een heerlijk lunch of snack hapje![/teaser_box][teaser_box]
Maak lekkere DIY kruidenzout van overgebleven steeltjes van kruiden. Droog ze en maal ze fijn met zout. Droog dat geheel nog even in de oven of zon.
Als je een flinke bos kruidensteeltjes hebt, kun je ze ook vers gebruiken. Ze moeten dan wel bedekt zijn met zout ivm schimmelen.[/teaser_box][teaser_box]
Maak broodbeleg of een dip, van overgebleven bonen, linzen of erwten. Hmmm, lekker home-made en naar je eigen smaak![/teaser_box]
[teaser_box]
Maak groentebouillon van groenteafval. Vries de stukjes afval van prei, wortel ui en dergelijke in en als je genoeg hebt trek je er een groentebouillon van.[/teaser_box]