Vijgenbladolie maken recept

vijgenbladolie maken recept

Vijgenbladolie maken met (het liefst felgroene) vijgenbladeren

Olie maken van vijgenbladeren

De bijzondere smaak van vijgenblad

Tags: mensen, milieu,

Een recept voor vijgenbladolie

Vijgenblad is behalve lekker, ook nog eens gezond. En hoe leuk is het om behalve van de vijgen, ook nog van de bladeren te smullen. Bijvoorbeeld voor een heerlijk hartig-zoete olie. Misschien wil je eerst dit blog met allerlei leuke weetjes over vijgenbladeren lezen »

Recept vijgenbladolie maken

Druivenpitolie is een vrijwel smakeloze olie en daarom heel geschikt als ‘drager’ voor het maken van vijgenbladolie, maar  elke olie is goed. Misschien is het een idee om eerst deze thee te maken, zodat je de smaak leert kennen. En experimenteer lekker tot je een olie vindt die perfect combineert met de smaak van vijgenblad.

Als je het voor het eerst maakt, kun je beginnen met een wat mildere smaak en geur. Gebruik dan ongeveer 2 kopjes met gesneden vijgenblad op 1 kopje olie. Wil je meer vijgenbladolie maken? Verdubbel dan deze hoeveelheden.
Proef je eindproduct en als het teweinig aroma heeft, voeg je weer vijgenbladeren toe.
Wil je direct een sterke smaak? Gebruik dan 4 kopjes gesneden vijgenblad op 1 kopje olie. De smaak wordt overigens ook nog wat sterker na verloop van tijd. Is de smaak te sterk geworden? Verdun het dan met wat olie.

Zorg ervoor dat de vijgenbladeren allemaal ondergedompeld zijn. Leg er desnoods een schotel op.

Nodig

  • Verse vijgenbladeren
  • Olie
  • Mes, plank
  • Een pan
  • Een heel fijne zeef of kaasdoek
  • Een glazen pot met een goed sluitende deksel
  • Eventueel een mooie (olie) fles met een goed sluitende dop

Pluk verse vijgenbladeren van de vijgenboom. Zorg ervoor dat de bladeren schoon zijn, felgroen zijn het best. De bladeren moeten geen gele of bruine plekken hebben en vrij van schimmels en ander vuil of beestjes. Was de bladeren voorzichtig in koud water.

Dep de gewassen bladeren daarna voorzichtig af en laat ze drogen, in de schaduw of binnen. Ga pas verder als de vijgenbladeren goed droog zijn zodat er geen water in de olie komt.
Snijd de gedroogde vijgenbladeren heel fijn. Zo komt de smaak en geur gemakkelijker in de olie.

Doe de gesneden vijgenbladeren in een pan, giet de olie erover en dompel ze onder totdat alles bedekt is met olie.

Verwarm de pan op een lage temperatuur (niet hoger dan 70°). Hoe langer, hoe meer smaak. Ik verwarm het 10 minuten en zet het dan in de hooikist. Onder je dekbed werkt natuurlijk ook. Na 1 uur (of meer als ik het vergeet ;)) herhaal ik dat als de smaak niet sterk genoeg is.

Wanneer de smaak bevalt, laat je het mengsel afkoelen. Zeef de olie dan door de zeef, of beter nog door kaasdoek. Zo hou je een zuivere olie over. Giet dit dan in de gesteriliseerde glazen pot of fles.
Sluit de pot of fles goed af met een deksel en bewaar de vijgenbladolie op een koele, donkere plaats. Zolang de smaak lekker is, is het goed.

Tip

Maak wat extra flesjes. Het is hartstikke leuk om olie met zo’n bijzondere smaak als cadeau te geven.

Is vijgenbladolie gezond?

Er is nog niet zoveel wetenschappelijke informatie over de gezondheidseffecten van vijgenbladolie. Dat hangt er bovendien ook vanaf welke olie als drager is gebruikt en hoe het bereidt is. Zoals bij alle oliën, moet je ook rekening houden met het caloriegehalte.
Maar vijgenbladeren bevatten voedingsvezels, antioxidanten, vitamine K en vitamine A, mineralen zoals magnesium en calcium en verder tannines die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Anderen lazen ook deze blogs met de tag Mensen of Milieu

2023-11-14T10:34:47+00:00
Ga naar de bovenkant