Vijgenblad thee maken De Duurzame Kaart

Zelf thee van vijgenbladeren maken

Lekker en gezond

Focus-Tags: Milieu, Voedsel

Vijgenblad thee maken omdat het kan

Dat vijgen gezond zijn weten de meeste mensen wel, maar wist je dat je het blad ook kunt gebruiken?

Naast het oogsten van je vijgen, kun je ook de bladeren van een vijgenboom oogsten! Het schijnt voor van alles goed te zijn, maar daarnaast is de thee van vijgenbladeren ook gewoon heel lekker. En je hebt die boom er toch staan, dus ik zeg: gewoon proberen die vijgenblad thee (en laat me op Instagram weten hoe je de smaak vindt.)

Is vijgenblad giftig?

Alle vijgenbomen hebben wit melksap, dat bij sommige mensen irriteert op de huid. Honden en katten mogen geen vijgen(blad) eten, maar voor mensen is het blad niet giftig. Als je er allergisch voor bent natuurlijk wel.

Vijgenblad thee maken van verse vijgenbladeren

Ingrediënten:
3 verse vijgenblaadjes
1/2 liter water

Zoek 3 mooie blaadjes uit, lichtgroene geven de meeste smaak. Knip de steel dicht bij het blad af. Laat het vocht er even uitdruppen. Laat het niet op je kleren komen. Spoel ze eventueel af en breng de bladeren en het water 15 minuten aan de kook. Haal de bladeren er dan uit en klaar is je vijgenblad thee.

Vijgenblad thee maken van gedroogde vijgenbladeren

1 dessertlepel gedroogd vijgenblad
Kokend water

Doe de gedroogde vijgenbladeren in een thee-ei, giet er het kokende water op. Laat het een paar minuutjes trekken en smullen maar.

Thee van vijgenbladeren heeft van zichzelf al een zoetige smaak, fijn toch?

Vijgenbladeren bevatten heel veel natuurlijke insuline. Een kopje vijgenblad thee is daarom lekker voor mensen met diabetes, triglyceriden, astma, bronchitis en andere aandoeningen aan de luchtwegen.

Tot wanneer kun je vijgenbladeren plukken?

Je kunt het hele seizoen door bladeren oogsten voor thee, maar voor de beste smaak en qua voedingsstoffen oogst je ze het best in het voorjaar en begin zomer. Jonge, frisse bladeren zijn het best. Maar laat dat je niet tegenhouden om er in de herfst ook van te plukken. Zolang de vijgenbladeren geen gele of kapotte plekken hebben of schimmels of iets dergelijks, oogst ik het hele seizoen door.

Let wel op dat je niet teveel plukt van één tak en boom.

#LetSustainable💗

Hoe droog je vijgenbladeren?

Vijgenbladeren drogen in de dehydrator

Een vijgenboom heeft heel veel blad, dus daar kun je zomers regelmatig één van plukken. Maar aan het eind van het groeiseizoen knip je lekker wat bladeren om er de hele winter nog plezier van te hebben.

Vijgenblad drogen

Vijgenbladeren drogen in de dehydrator doe je zo:

 • Zoek mooie gave bladeren uit, ze hoeven niet perfect te zijn hoor. Maar let goed op of er geen schimmel of zo op zit. Vermijd gele en bruine (plekken) bladeren en felgroene bladeren zijn het lekkerst. Knip de steel zo ver mogelijk weg. Let met knippen op het witte sap, ik drup het af op de stenen en leg ze even te drogen.
 • Spoel de bladeren af, dep ze goed droog en leg ze op een lade.
 • Schijf de lades in de dehydrator.
 • Zet de dehydrator op 45° en droog ze een uur, daarna op 50° nog een uur of 3. Maar ze zijn goed als het blad in je hand verkruimeld.
 • Doe ze in een schone pot. Kleine potjes zijn handiger omdat er dan minder lucht bij komt. Of gebruik een plastic zak met ‘rits’ die je goed luchtdicht kunt duwen.
  Zet het het liefst donker weg.

Wat kun je nog meer met vijgenblad?

Vijgenblad heeft een aparte, zoetige geur en je kunt het in de keuken op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je ze, net als druivenbladeren, gebruiken om je eten mee in te pakken voor een oven recept of als een pakketje op de BBQ.

Vijgenblad olie maken

Je kunt ook een smakelijke olie maken van vijgenbladeren. Hier staat het recept »

Het sap van vijgenbomen schijn je ook te kunnen gebruiken als stremsel voor vegetarische / veganistische kaas.

Je kunt een potpourri maken van vijgenbladeren. Voeg gedroogde vijgenbladeren toe aan je potpourri.

Het blad heeft een prachtige vorm en je kunt er mooie dingen mee maken.
Een schaal met vijgenbladeren in modpodge bijvoorbeeld of maak een schaaltje van klei of beton met de afdruk van het blad.

Hou je van kransen maken? Gebruik vijgenblad voor je zomer of herfstkrans. Ook leuk: maak je eigen botanical wand decoratie! Droog een blad, plak het op een mooie achtergrond, passepartout erop, lijst erom en klaar!

Heb jij nog ideeën? Ik hoor ze graag!

Zijn vijgenbladeren gezond?

Nou, ik ben geen arts, maar ik lees dat vijgenbladeren gezonde eigenschappen hebben.
Zo schijnt het goed te zijn

 • voor de bloedsomloop,
 • het remt ontstekingen,
 • voorkomt maagzweren,
 • bevat veel natuurlijke insuline.

Als je ergens last van hebt, ga dan naar je huisarts!

Misschien vind je dit ook interessant

Een recept om heerlijke vijgenbladolie te maken »