In welke bak gooi je bioplastics
Bioplastic is niet per definitie biologisch afbreekbaar. In dit blog lees je waar het van gemaakt is, waaraan je de soorten bioplastics kunt herkennen en hoe kun je dit als consument het beste weggooit.
Tip 1 Zie je dit logo?
Gooi het plastic bij het restafval.
Tip 2 Nooit bij GFT
Behalve de gft-zak met het Kiemplantlogo of OK-compostlogo die je gft-bak schoonhoudt, mag bioplastic sowieso niet bij het GFT noch op composthoop. Ook niet als het biologisch afbreekbaar is.
Tip 3 Nooit op straat
Bioplastic vergaat niet in de natuur, alleen onder speciale omstandigheden in professionele machines.
Gooi je biologisch afbreekbare (hondenpoep) zakjes dus niet in de natuur.
Voor de consument is het vooral belangrijk te weten dat je met bioplastics bespaart op het milieu, maar alléén als je het op de juiste manier weggooit.
Leuk weetje: bioplastic schijnt de bijzondere eigenschap te hebben dat het CO2 neutraliseert.
OK Biobased keurmerk
Tetra Pak drankenkartons hebben soms het certificaat ‘Ok-Biobased’. Kijk bij de afvalwijzer van je gemeente waar je dit weg moet gooien.
Let op het soort bioplastics om juist te scheiden
Niet biologisch afbreekbare bioplastics
Te herkennen aan logo
Bioplastic herken je aan het Kiemplant-logo, OK compost-logo of als één van deze woorden: ‘Composteerbaar’, ‘Biologisch afbreekbaar’ of ‘Biodegradable’ op het plastic staat.
Kiemplant-logo, OK compost-logo
Voordelen
- Beter voor het milieu dat ‘gewoon’ plastic door het productieproces.
Nadelen:
- Niet biologisch afbreekbaar.
- Moet in Restafval-bak.
- Niet biologisch afbreekbaar bioplastic wordt verbrand, niet gerecycled.
- Mag niet in de GFT-bak, behalve de afvalzak voor de GFT bak.
- Mag niet in de plastic-bak.
- Er wordt ‘voedsel’ gekweekt om plastic te maken.
Wel biologisch afbreekbare bioplastics
Te herkennen aan woorden
Biologisch afbreekbaar plastic herken je aan de woorden ‘Groen’, ‘Plantaardig’, ‘Plant’, ‘Biobased’, ‘Gemaakt van suikerriet/maïs/zetmeel’.
Biologisch afbreekbaar plastic zónder het Kiemplant-logo of OK compost-logo mag bij het plastic afval.
Voordelen
- Wordt gerecycled en mag dus bij het plastic afval. Deze plastics hebben namelijk dezelfde samenstelling als ‘gewoon’ plastic dat van aardolie is gemaakt.
Nadelen:
- Kan alleen gecomposteerd in professionele composteer-installatie. Composteren op eigen hoop kan niet.
- Afvalverwerkers halen het soms eruit en verbranden het omdat het niet snel genoeg composteert.
- Mag niet in de GFT-bak.
- Er wordt ‘voedsel’ gekweekt om plastic te maken.
Welke soorten bioplastics zijn er?
Er zijn 3 groepen bioplastics:
- Eén dat (voor een deel) uit plantaardig materiaal gemaakt is en biologisch afbreekbaar is.
- Eén dat (voor een deel) uit plantaardig materiaal gemaakt is, maar niet biologisch afbreekbaar is.
- En als laatste één die olie-gebaseerd is, maar toch biologisch afbreekbaar is.
Biobased plastics = (voor een deel) ontwikkeld uit planten, maar hoeft niet perse biologisch afbreekbaar te zijn.
Bioplastics = kán uit olie-gebaseerde kunststof bestaan die dan wel 100% biologisch afbreekbaar moet zijn. De groep biobased plastics valt dus onder de groep Bioplastics.
Oxo degradable
Steeds meer plastic tassen zijn ‘oxo degradable’, dus afbreekbaar in zuurstof. Klinkt hartstikke mooi, maar is wéér een instinker voor mensen die duurzamer willen leven.
In het plastic zit een stof verwerkt (metaalzout) waardoor het plastic in minuscule deeltjes uit elkaar valt. Het vergaat dus niet, je ziet het alleen niet meer. Dat schiet natuurlijk niet op… Help mee en vertel dit door aan je vrienden!
Bioplastic is niet persé biologisch afbreekbaar
Bij het woord ‘bioplastic’ denk je aan plastic is dat gemaakt is van natuurlijk materiaal en dat het dus gecomposteerd kan worden, maar het verhaal is helaas weer iets ingewikkelder.
Niet alle bioplastics zijn biologisch afbreekbaar. Bovendien zijn niet alle biologisch afbreekbare plastics gemaakt van natuurlijke producten.
Alhoewel ‘Bioplastic’ biologisch afbreekbaar kán zijn, het is iets anders dan ‘Biologisch afbreekbaar plastic’.
Plastic uit ‘voedsel’
Bioplastics zijn gemaakt van één van de hernieuwbare natuurlijke grondstoffen, zoals suikerriet, suikerbiet of (maïs-, aardappel-) zetmeel. Alhoewel er steeds meer mais voor bio-benzine wordt verbouwd, worden de meeste bioplastics nog uit maïs gemaakt.
Voordelen
Sommige bioplastics hebben dezelfde kenmerken als ‘plastic uit olie’, ook al is het gemaakt van een natuurlijk product. Ook wordt er bij de productie minder fossiele brandstoffen gebruikt en komen er minder broeikasgassen vrij, omdat ze ontwikkeld worden bij lagere temperaturen.
Nadelen
Het grote nadeel voor de consument is, dat het heel onduidelijk is welke bioplastic in welke bak moet. Hierdoor komt het vaak toch in de verkeerde afvalstroom, wat weer slecht kan zijn voor milieu.
Overigens gaat het bedrukken van op cellulose gebaseerde bioplastics ook iets lastiger.
Biedt het op dit moment milieuvoordeel?
Als eerste herhaal ik even ;) koop minder plastic en 2de hands wanneer dat lukt. Hier lees je welke soorten plastic er zijn en welk plastic geschikt is voor recycling. Kijk ook eens op de website van je gemeente wat er gebeurt met afval en laat het je gemeente weten als je een idee hebt voor verbetering.
Biologisch afbreekbaar plastic mag niet in de GFT-bak, behalve als er door dat product meer GFT-afval wordt ingezameld. Bijvoorbeeld biologisch afbreekbare GFT-zakken.
Ook biologisch afbreekbare stickers op fruit helpen om het composteerproces te verbeteren.
Kijk bij het weggooien van bioplastics eerst naar aanwijzingen van je gemeente en of er extra aanwijzingen op de verpakking staan. Bij twijfel gooi je het bij het restafval.
Hoeveel plastic hergebruikt
In Nederland worden alleen de bioplastics Bio-PE en Bio-PET gerecycled. In Europa wordt maar rond de 30 procent van alle plastics hergebruikt. Helaas is het domweg verbranden van plastics nog steeds een stuk goedkoper dan het verzamelen, scheiden en recyclen ervan.