Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx; het eerst met statiegeld

Statiegeld helpt BIOnyx Natuurwinkel Amersfoort plastic soep De Duurzame Kaart

We moeten NU iets doen

‘Verander de wereld, begin bij jezelf’. Dat is kort gezegd wat duurzame ondernemer Arnout Noteboom voor ogen heeft.

“Wij gaan niet wachten tot de plastic soep en het plastic zwerfafval nu eens écht aangepakt gaan worden” aldus Partner van De Duurzame Kaart BIOnyx.

Een goed voorbeeld van BIOnyx, 100% biologische schoonmaakmiddelen, die samen met verkooppunt Natuurwinkel Amersfoort als eersten de boute stap zetten om actie te ondernemen tegen plastic vervuiling!

3 jaar eerder statiegeld tegen plastic soup

Samen hebben zij namelijk besloten statiegeld in te voeren, en wel drie jaar eerder in dan de rest van Nederland. Per direct wordt op het hele BIOnyx assortiment, verkrijgbaar bij Natuurwinkel Amersfoort, statiegeld geheven.

Officieel zal er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen ingevoerd gaan worden, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes en het zwerfafval met 70 tot 90% te verminderen. Ook moet dan 90% van deze flessen worden hergebruikt.

Zwerfafval kost Nederland € 250 miljoen euro per jaar

De staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met de sector de afspraak voor 2021 gemaakt. Alhoewel het ministerie van een ‘doorbraak’ spreekt, gaat het volgens Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx tergend langzaam.

Weet je dat er elk jaar tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval belanden? Het opruimen van zwerfafval kost jaarlijks miljoenen euros. Het totaal aan kosten van het Nederlandse zwerfvuil-beleid is ongeveer 250 miljoen euro per jaar!

En dat moet nu stoppen vinden beide bedrijven. Vandaar dat zij de handen ineenslaan en als eersten in Nederland statiegeld gaan invoeren op de natuurlijke schoonmaakmiddelen van BIOnyx, die in Natuurwinkel Amersfoort verkocht worden.

“We laten niet alleen zien dat het beter moet, maar dat het ook beter kan!”

Plasticsoep en zwerfafval aanpakken

“Statiegeld helpt, dat weten we, dus de invoering van statiegeld op de BIOnyx schoonmaakmiddelen flesjes zetten we bij deze in gang”, aldus Joren Jacobs van Natuurwinkel Amersfoort.

Arnout Noteboom van BIOnyx vult aan: “Flesjes gemaakt van gerecycled plastic (Post Consumer Recycled kunststof) zijn op dit moment het hoogst haalbare, omdat de verpakkingsindustrie nog geen alternatieven voor vloeibare producten heeft.”

“We zijn wel bezig met het vinden van een circulaire oplossing en tot die tijd voeren we statiegeld in”.

De invoering van 45 cent statiegeld geldt voor alle flessen van BIOnyx. Bij inlevering wordt het bedrag verrekend en worden de lege flessen teruggenomen door Natuurwinkel Amersfoort.

BIOnyx zal geregeld de ingezamelde flesjes ophalen en zorgen dat deze weer circulair ingezet worden. Dit zorgt voor een enorme reductie in het materiaalgebruik voor verpakkingen.

Natuurwinkel Amersfoort

Leusderweg 27
3811NK Amersfoort

Openingstijden:
Maandag 08:00–19:00
Dinsdag 08:00–19:00
Woensdag 08:00–19:00
Donderdag 08:00–19:00
Vrijdag 08:00–19:00
Zaterdag 08:00–18:00
Zondag 12:00–17:00