Soorten plastic plastics herkennen De Duurzame Kaart

Welke soorten plastic zijn er?

En welk plastic is recyclebaar?

Je hoeft maar even om je heen te kijken en je ziet dat er ontzettend veel spullen van plastic zijn gemaakt. Gelukkig informeren steeds meer mensen zich over welk plastic recyclebaar is en het goed scheiden van de verschillende soorten plastic.

De geschiedenis van kunststof

Fenol en formaldehyde
Rond 1908 werd het eerste kunststof uitgevonden: bakeliet. Bakeliet is het eerste synthetische plastic, gemaakt van kunsthars op basis van fenol en formaldehyde.

Het werd onder andere gebruikt in de elektrotechniek, maar ook voor telefoons. Zo’n ouderwetse zwarte, met draaischijf en losse hoorn.

Plastic van aardolie
Al rond 1925 ontdekte men dat je ook van aardolie plastic kunt maken. Toch begon de massaproductie van plastic pas na de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 2019 is bakeliet recyclebaar. Suez Nederland bedacht een oplossing om bakeliet volledig te hergebruiken ten behoeve van circulaire producten.

Soorten plastic. Telefoon: is bakeliet recyclebaar?

Wat is plastic?

Verschil plastic en kunststof
Hoewel we de woorden plastic en kunststof vaak door elkaar gebruiken, is het niet perse hetzelfde. Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Door thermoplasten onder druk te verhitten in een vorm, wordt er een plastic voorwerp van gemaakt.

Verschil tussen Polypropeen PP en Polyetheen PE

Polypropyleen (PP)

 • Polypropyleen (PP) is een polymeer (= een groot molecuul dat op een specifieke manier is opgebouwd) dat is afgeleid van propyleen. Het heeft de chemische formule (C3H6)n.
 • PP heeft over het algemeen een hogere dichtheid dan PE. Daardoor is PP een stijver en harder materiaal dan PE.
 • PP heeft een hoger smeltpunt dan PE. Daardoor kan PP beter tegen hoge temperaturen en is dus geschikter voor producten waarbij hittebestendigheid belangrijk is.
 • Iets beneden de 0°C gaat polypropyleen stuk.
 • PP is over in de meeste gevallen beter bestand tegen bepaalde oplosmiddelen en oliën dan PE.
 • PP wordt vaak gebruikt in producten zoals verpakkingen, flessen, doppen, textiel, medische apparaten en automotive onderdelen.

Polyetheen (PE)

 • Polyetheen (PE) is een polymeer dat is afgeleid van ethyleen en heeft de chemische formule (C2H4)n.
 • PE heeft over het algemeen een lagere dichtheid dan PP. PE is daarom meestal flexibeler dan PE. Daarom wordt het gebruikt voor producten waarbij buigzaamheid of elasticiteit belangrijk is.
 • PE heeft een hoger smeltpunt dan PP.
 • Het kan tegen temperaturen tot -40°C.
 • PE kan minder goed tegen bepaalde oplosmiddelen en oliën dan PP.
 • PE wordt gebruikt voorproducten voor onder andere: plastic zakken, folie, flessen, pijpleidingen, isolatie, en als materiaal voor verschillende soorten verpakkingen.

Is plastic afval scheiden onzin?

Hoe ‘onzinnig’ het scheiden van recyclebaar plastic is, hangt af van hoe je het bekijkt.
* Het klopt dat ingezameld plastic soms toch de verbrandingsoven ingaat. Dat komt o.a. door ‘Plastic vervuiling’. Met de tips onder ‘Plastic vervuiling’ help je dit te verminderen.
* Alhoewel er sinds 2009 véél meer plastic wordt ingezameld, stijgt de hoeveelheid teruggewonnen hoeveelheid plastic nog niet echt mee.

Dat heeft 2 oorzaken:

1. Geld.
Zoals je misschien al verwacht; het recyclen levert bij sommige plastics niet genoeg geld op. Gemengde kunststoffen recyclen is duur en ook folies recyclen levert weinig op.
2. Plastic vervuiling.

Innovatie bij recyclen: gemengde soorten plastic verbranden zonder zuurstof

Van een bezoeker kreeg ik deze interessante informormatie. Namelijk dat het Zwitserse bedrijf Enespa AG een proces heeft ontwikkeld op basis van pyrolyse. Dat is verbranden zonder zuurstof. Het verwerkt op deze manier plastic in Duitsland, maar verkoopt ook zijn proces naar Australie en de Verenigde Staten.

Zij maken, CO2 neutraal, van gemengd plastic afval (uit zee bijvoorbeeld!) nieuwe productolie. Hiermee worden weer plastic producten gemaakt. Schoon plastic verwerken zal nog even duren, maar dit is zeker een mooi voorbeeld van innovatie in de plastic recycling! Het zal het scheiden ook een stuk gemakkelijker maken.

Hoe voorkom je plastic vervuiling?

Welk plastic is recyclebaar

Vaak gooien we ál het plastic in de plastic-bak, omdat we het verschil niet weten tussen soorten plastics. Als je álles van plastic in dezelfde afvalbak gooit, krijg je ‘plastic vervuiling’ (best grappig woord in deze context ;)). Hier staan de hoofdsoorten als hulp bij het juiste plastic recyclen.

Tip 1: Haal alle resten uit de verpakking

Bovendien gooien veel mensen met de verpakking een rest (eten, shampoo, verf) inhoud weg. Hierdoor moet een partij recyclebaar plastic toch verbrand worden. Verwijder dus alle resten uit de verpakking, of als je daar geen zin in hebt, gooi het dan liever direct bij het restafval.

Tip 2: Verpakkingen niet in elkaar proppen

Ook worden verschillende plastic verpakkingen in elkaar gepropt. Dat scheelt ruimte zou je denken, maar zo kan een sorteermachines de plastics niet goed scheiden.

Soorten plastic vervuiling recyclebaar plastic duurzaam

Wat is biologisch afbreekbaar plastic en bioplastic

Om het nog ingewikkelder te maken. Composteerbaar bioplastic gooi je niet in de GFT-bak. Ook niet in je plastic-bak, behalve als er géén Kiemplant logo of OK compost logo op staat. Als er wél een Kiemplant logo of OK compost logo op staat bij het restafval omdat de samenstelling anders is dan van het andere plastic. Dit geldt ook voor plastic waar geen logo, maar wel ‘composteerbaar’, ‘biologisch afbreekbaar’ of ‘biodegradable’ op staat.
😳 Snap jij het nog?

Als op het plastic ‘biobased’, ‘gemaakt van suikerriet/maïs/zetmeel’, ‘groen’, ‘plantaardig’ of ‘plant’ staat, moet het weer wél in de plastic-bak.

Lees hier meer over PFAS in voedsel wegwerpverpakkingen ❯
Lees hier meer over het verschil tussen bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic en wat is bioplastic eigenlijk ❯

Zeven hoofdsoorten plastic

Het op de juiste manier manier scheiden van de verschillende plastic soorten is echt belangrijk. Als afval te veel vervuild is, kan het niet hergebruikt worden en wordt het alsnog verbrandt. Dat schiet niet op.

Recyclebaar plastic nummers

Met de codes op deze afbeelding kom je al een heel eind in de goede richting, maar zelfs dan kun je recyclebaar plastic soms beter bij het restvuil gooien, zoals het foam vleesschaaltje, piepschuim of de deo verpakking waarop staat dat dat mag. Sowieso volg je altijd het best de scheidingsregels van je gemeente en als je het niet weet gooi de plastic verpakking dan liever bij het restafval.

Groen doen is niet altijd zo makkelijk voor de burger en daar zou de politiek van mij een veel grotere rol in kunnen betekenen zónder weer een nieuw symbool te bedenken. Bij het ontwikkelen zouden bedrijven al rekening moeten houden met de schoonste recycle methode.

Het verschil tussen Hergebruik en Recyclebaar staat hier uitgelegd ❯

Soorten plastic recycle symbool icoon De Duurzame Kaart

Meer blogs over plastic

Verschil bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic

In welke bak gooi je bioplastics

Duurzame wegwerpverpakkingen bevatten soms PFAS

Disposables van plantenvezels

Plastic verminderen in de keuken

Handige lijst praktijk voorbeelden

Samen komen we er wel

Samen komen we er welDuurzame ondernemers en bewuste consumenten op weg naar een nieuwe toekomstHome » Soorten plastic – Wat betekenen de 7 symbolen?Miljoenen Nederlanders willen duurzame keuzes maken,maar vinden dat ze daarin onvoldoende slagen. Duurzaam leven valt ook niet altijd mee als je net je eerste stappen hebt gezet. Je wilt bijvoorbeeld best wel vaker vegetarisch eten, maar je kent gewoon nog te weinig lekkere recepten. En hoe krijg je de rest van het huishouden mee als zij toch elke dag vlees willen eten? Nog zoiets waar je tegenaan loopt: je vergeet steeds je katoenen broodzak mee te nemen naar [...]