Sint Maarten snoep

Sint Maarten traktatie snoepjes

Sint Maarten snoep uitkiezen

Welke traktatie geef je op 11 november

Focus-Tags: Mensen, Voedsel,

Welk Sint Maarten snoep kopen

Twijfel jij ook ieder jaar tussen snoep en fruit als traktatie voor Sint Maarten?
Als je voor snoep gaat, maak je met deze tips snel een beslissing en over gedroogd fruit geef ik ook wat informatie. Welk snoep koop jij dit jaar voor Sint Maarten?

Alvast veel plezier gewenst met verkleden, zelf een lampion maken, met de lichtjes in de ogen van je kind als het lichtje aangaat, van je schattige verlegen of juist luid zingende peutertje en de trots bij het uitpakken van de buit!

Wist je dat

Wist je dat Sint Maarten gevierd wordt omdat ooit Martinus van Tours als soldaat de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar gaf? 11 november is de overlijdensdag van Sint Maarten.

Sint Maarten was vroeger broodnodig. Tot de jaren ’20 was het één van de bedelfeesten voor de armen om de moeilijke wintermaanden door te komen. Daarna werd het langzamerhand een volksfeest.

Sint Maarten snoep chocolade gezonde keus

7 tips bij het Sint Maarten snoep kopen

1. Zuur snoep is dubbel zuur

Zuur snoep is dubbel zuur. Het zuur tast namelijk het glazuur aan en met het suiker dat er ook in zit is dat dubbel slecht voor tanden. Daarom is zuur snoep misschien iets teveel van het goede. Maar het kan nog erger 😇 zuur snoep dat ook nog plakt krijgt een triple score.

Denk bij zuur snoep aan zure matten, zure bommen, zure beren, cherry cola flesjes en Skittles.

2. Plaksnoep en zuigsnoep

Snoep dat aan de tanden plakt en snoep waar je op zuigt blijft langer in de mond en geeft dus meer kans op gaatjes.⁠

Je kunt dan denken aan: dropjes, pepermunt, toffee snoepjes…

Hoe korter in de mond, hoe beter voor de tanden! ⁠

3. Gedroogd fruit als Sint Maarten snoep

Gedroogd fruit is erg lekker en zit vol voedingsvezels. Denk aan dadels, vijgen, krenten en rozijnen, appel, abrikozen en mango.

Fruit bestaat onder andere uit fruitsuikers. Bij het bewerken tot ‘gezond snoep’ verdwijnen de vitaminen en mineralen en blijft er vooral veel suiker over.

Het maakt voor je lichaam weinig uit in welke vorm suiker je lichaam binnenkomt; fruitsuiker of suiker van suikerbieten. Je lichaam verwerkt het ‘op dezelfde manier’.

100gr rozijnen is ongeveer 325 kcal en dat is ruim vier keer meer dan verse druiven.

Alhoewel gedroogd fruit dus ook veel suiker bevat, is het toch een lekker snoepalternatief voor Sint Maarten omdat het nog natuurlijke vitamines, mineralen en vezels bevat.
Let er bij het kopen van gedroogd fruit wel op dat er geen sulfiet of zwavel is gebruikt om het te conserveren. Zelf fruit drogen is een goed alternatief en erg leuk om met de kinderen te doen. Net als koekjes bakken, maar dan anders.

4. Duurzaam snoepen?

Iets duurzaams dat je misschien wilt overwegen: ⁠geef vegetarische of vegan snoepjes. ⁠

Tip: filter online bij de supermarkt bij snoep op ‘vegan’, zodat je in de winkel niet hoeft te zoeken.⁠

Gedroogd fruit Sint Maarten open

5. Welk snoep is het gezondst?

Snoepen van chocolade met minimaal 90% échte cacao is het gezondst. Chocolade met minimaal 90% echte cacao is erg gezond als je het met mate eet. Het geeft een lager risico op hartkwalen en smelt snel in je mond, waardoor het minder slecht is voor je tanden.

6. Wat is er slecht aan snoep?

Is snoep slecht? Je zou hiervoor eerst voor jezelf moeten bepalen wat ‘slecht’ in dit geval is. Snoep kan in veel gevallen voor je gemoedsrust heel gezond zijn. Een moment voor jezelf met een lekkere bonbon of genieten met familie van een feesttaart.

Als je kijkt naar voedingsstoffen is snoep niet gezond. Er zitten veel suikers en kleurstoffen in, je lichaam heeft daar alleen maar last van.

Bijvoorbeeld: in een zakje Haribo-beertjes zitten 85 kilocalorieën en in een klein zakje Bolletje kruidnoten maar liefst 220 kilocalorieën. Dat zijn de calorieën een halve kindermaaltijd.
Als een kind daardoor de gezonde maaltijd niet opeet krijgt het niet genoeg voedingsstoffen binnen.
En als het kind wel de gezonde maaltijd eet, krijgt het kind een overschot aan calorieën.

7. Bestaat er gezond snoepen?

Ja, dat denk ik wel. Snoep is gewoon lekker, maar net als met alles, een kind moet leren snoepen. De eerste kinderjaren heb je het zelf in de hand, maar kinderen komen het fenomeen ‘snoepen’ toch tegen op school, dus ik wilde er geen ‘ding’ van maken.

Mijn ‘strategie’ was: snoep eet je als je iets te vieren hebt.
Eigenlijk was dat niet mijn strategie, maar van mijn ouders. Die had goed gewerkt, dus die heb ik één op één overgenomen 😇
De kinderen kregen de eerste 3 jaar thuis geen suiker. Daarna steeds een stapje meer. Eerst alleen op feestdagen. Vanaf de lagere school gingen we op vrijdag naar de markt. Daar kregen ze geld waarvan ze zelf snoepjes mochten kopen en beslissen wanneer ze het opaten. Op=Op. Daarnaast kregen ze een koekje bij de thee als ze uit school kwamen. Lekker duidelijk, geen gezeur over gehad.

Hoe doe jij dat bij jouw kinderen? Laat het me weten bij de post op Instagram.