Sint Maarten snoep

Seizoensgroenten januari lokaal Nederland

Welke groenten zijn in het seizoen?

Milieuvriendelijk groente eten in januari

Lokale groente uit de ‘koude grond’ in februari

Door zoveel mogelijk groente van het seizoen te eten, bespaar je flink op milieuvervuiling.
Je kunt in elk seizoen toch elke groente kopen die je maar wilt? Klopt, nu is het mogelijk om het hele jaar door verse frambozen te eten, maar het gebruik van kassen begon pas zo rond 1900. Dankzij verwarmde en verlichte kassen én doordat we veel voedsel importeren, kunnen we nu het hele jaar door dezelfde groente en fruit eten. Maar dat kost wel heel veel energie en dat belast het milieu.

Kweken in kassen kost gigantisch veel energie. Zoveel, dat het nu milieuvriendelijker is om bijvoorbeeld andijvie uit Spanje te halen i.p.v. andijvie uit de Nederlandse kas.

Welke Nederlandse groenten zijn er in het seizoen in februari?
Steeds meer mensen kiezen daarom voor seizoensgroenten en fruit. Wil je ook op een eenvoudige manier milieuvervuiling tegengaan? Eet dan lokale groente van het seizoen.

Wat dat is en waarom dat duurzaam is, leg ik hier uit.

Groenten uit het seizoen

Elk seizoen heeft een ‘natuurlijke’ oogst. Aardbeien groeien niet buiten in januari. Om zomerkoninkjes te kunnen eten in januari is er een verwarmde en verlichte kas nodig en dat kost heel veel energie.

Groente uit de koude grond

Uit de koude grond betekend dat de groente buiten in de aarde gekweekt is. Er is dus geen verwarming en verlichting nodig om de planten te laten groeien. Dat scheelt heel veel energie!

Lokale groente

Je bespaart héél veel milieuvervuiling als je groente eet die in Nederland in de koude grond /kas geteeld wordt omdat de groente dan niet zo’n lange weg af hoeft te leggen van boer naar de supermarkten.

De seizoensgroenten in januari in Nederland

Welke groenten zijn er in welke maand vers te koop?

Seizoensgroenten januari duurzaam boerenkool

Seizoensgroente van januari is bijvoorbeeld boerenkool

De seizoensgroenten uit de Nederlandse volle grond in januari zijn:

Aardpeer
Boerenkool
Knolselderij
Koolraap
Pastinaak
Pompoen

Rammenas
Rettich
Savooiekool
Schorseneren
Spruiten

Veldsla
Winterpostelein
Winterpeen

Met deze groente maak je altijd een duurzame keuze

Er zijn ook groentes die bijna het hele jaar door in Nederland uit de koude grond geoogst worden zoals: bietjes, prei, rode kool, spitskool, ui, witlof en witte kool. Dat kan bij deze groenten omdat er een zomer en winter soort is.