Seizoensgroenten april

Radijs groente van het seizoen april

Welke groenten zijn in het seizoen in april?

Milieuvriendelijk groente eten in de lente

Lokale groente uit de ‘koude grond’ in april

Door zoveel mogelijk groente van het seizoen te eten, bespaar je flink op milieuvervuiling.
Je kunt in elk seizoen toch elke groente kopen die je maar wilt? Klopt, maar dat kan dankzij verwarmde en verlichte kassen én doordat we veel voedsel importeren. Daardoor kun je het hele jaar door dezelfde groenten en fruit soorten eten. Maar dat kost wel heel veel energie en dat belast het milieu.

Kweken in kassen kost gigantisch veel energie. Zoveel, dat het in april milieuvriendelijker is om bijvoorbeeld tomaten uit Spanje te kopen i.p.v. tomaten uit de Nederlandse kas.

Welke Nederlandse groenten zijn er in het seizoen in april?
Steeds meer mensen kiezen daarom voor seizoensgroenten en fruit. Wil je ook op een eenvoudige manier milieuvervuiling tegengaan? Eet dan lokale groente van het seizoen.

Wat dat is en waarom dat duurzaam is, leg ik hier uit.

Groenten uit het seizoen

Elk seizoen heeft een ‘natuurlijke’ oogst. Aardbeien groeien niet buiten in april. Om zomerkoninkjes te kunnen eten in april is er een verwarmde en verlichte kas nodig en dat kost heel veel energie.

Groente uit de koude grond

Uit de koude grond betekend dat de groente buiten in de aarde gekweekt is. Er is dus geen verwarming en verlichting nodig om de planten te laten groeien. Dat scheelt heel veel energie!

Lokale groente

Je bespaart héél veel milieuvervuiling als je groente eet die in Nederland in de koude grond /kas geteeld wordt omdat de groente dan niet zo’n lange weg af hoeft te leggen van boer naar de supermarkten.

De seizoensgroenten in april in Nederland

Welke groenten zijn er in deze maand duurzaam geteeld?

Zeekraal seizoensgroenten groente van het seizoen april

Zeekraal is bijvoorbeeld een seizoensgroente in april.

De seizoensgroenten uit de Nederlandse volle grond of met weinig milieubelasting in april zijn:

Aardappelen
Bloemkool
Komkommer
Lamsoren
Postelein
Prei

Raapjes
Raapstelen
Rabarber
Radijs
Rettich
Rode bietjes
Rode kool
Romatomaat
Ronde tomaat

Schorseneren
Spinazie
Stambonen
Trostomaat
Veldsla
Vleestomaat
Witlof
Winterpostelein
Wortelen (winterpeen)
Witte kool
Zeekraal

Groenten uit diepvries, blik of glas altijd seizoensgroenten

Voor de groenten uit de diepvries, een blik of glas worden groenten gebruikt die buiten in de volle grond zijn geteeld. Dus als je in de lente toch zin hebt in boerenkool, is diepvries boerenkool een goed alternatief.

Biologische groenten niet persé duurzaam

Het voordeel van biologische groeten en fruit is duidelijk: ze zijn geteeld zonder kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen.

Toch betekent dat niet dat dit dan duurzamer is dan niet-biologisch. Een biologische appel die ingevlogen wordt uit Argentinië vervuild meer dan een niet-bio appel uit Nederland, doordat het vliegtuig een grote milieuvervuiler is.