Welke groenten zijn in het seizoen in april?
Milieuvriendelijk groente eten in de lente
Lokale groente uit de ‘koude grond’ in april
Door zoveel mogelijk groente van het seizoen te eten, bespaar je flink op milieuvervuiling.
Je kunt in elk seizoen toch elke groente kopen die je maar wilt? Klopt, maar dat kan dankzij verwarmde en verlichte kassen én doordat we veel voedsel importeren. Daardoor kun je het hele jaar door dezelfde groenten en fruit soorten eten. Maar dat kost wel heel veel energie en dat belast het milieu.
Kweken in verwarmde kassen kost gigantisch veel energie. Zoveel, dat het in april milieuvriendelijker is om bijvoorbeeld tomaten uit Spanje te kopen i.p.v. tomaten uit de Nederlandse verwarmde kassen.
Welke Nederlandse groenten zijn er in het seizoen in april?
Steeds meer mensen kiezen daarom voor lokale seizoensgroenten en fruit. Wil je ook op een eenvoudige manier milieuvervuiling tegengaan? Eet dan lokale groente van het seizoen.
Wat dat is en waarom dat duurzaam is, leg ik hier uit.
Groenten uit het seizoen
Elk seizoen heeft een ‘natuurlijke’ oogst. Aardbeien groeien niet buiten in april. Om zomerkoninkjes te kunnen eten in april is er een verwarmde en verlichte kas nodig en dat kost heel veel energie.
Groente uit de koude grond/ kas
Uit de koude grond betekend dat de groente buiten in de aarde gekweekt is. En een koude kas is niet verwarmt noch verlicht. Er is dus geen verwarming en verlichting nodig om de planten te laten groeien. Dat scheelt heel veel energie!
Lokale groente
Je bespaart héél veel milieuvervuiling als je groente eet die in Nederland in de koude grond en koude kas geoogst wordt omdat er minder transport is en minder energieverbruik door verwarming of licht.
De seizoensgroenten in april in Nederland
Welke groenten zijn er in deze maand duurzaam geteeld?
De seizoensgroenten uit de Nederlandse volle grond of met weinig milieubelasting in april zijn:
Bosuien
Kervel
Knolselderij
Peterselie
Postelein
Raapstelen
Radijs
Rucola
Sla (diverse soorten, zoals kropsla, lollo rosso, eikenbladsla)
Snijbiet
Spinazie
Tuinkers
Veldsla
Wortelen
Paksoi
Venkel
Winterpostelein
Schorseneren
Zeekraal
Groenten uit diepvries, blik of glas altijd seizoensgroenten
Voor de groenten uit de diepvries, een blik of glas worden groenten gebruikt die buiten in de volle grond zijn geteeld. Dus als je in de lente toch zin hebt in boerenkool, is diepvries boerenkool een goed alternatief.
Biologische groenten niet persé duurzaam
Het voordeel van biologische groeten en fruit is duidelijk: ze zijn geteeld zonder kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen.
Toch betekent dat niet dat dit dan duurzamer is dan niet-biologisch. Een biologische appel die ingevlogen wordt uit Argentinië vervuild meer dan een niet-bio appel uit Nederland, doordat het vliegtuig een grote milieuvervuiler is.