Fietsen om de Zegenpolder
Eind september las ik het Lunchinterview met Ben Koks. Even later las ik de tweet van Gert Olbertijn. @GertOlbertijn tweette toevallig over hetzelfde project uit dat interview: Rhoon Zegenpolder.
Omdat ik gister in Rhoon was, ben ik er omheen gefietst. Net op de dag dat de tweede herfststorm van 2017 over Nederland raasde. Best een ervaring als je de Schenkeldijk en Essendijk omhoog gaat :-)
‘Buijtenland van Rhoon’
De provincie Zuid-Holland heeft 74ha grond verpacht aan De Combinatie Zegenpolder B.V. voor het experimentele project ‘Buijtenland van Rhoon’. Dit startte op 1 september 2017 en duurt 3 jaar.
Red de polders in Rhoon
Uit de woorden van mensen uit de omgeving proefde ik dat het niet helemaal soepel was verlopen. Zo hoorde ik dat er jaren ‘gedoe’ is geweest tussen boeren en provincie.
Ook is er een petitie opgezet tegen het eerste plan. Daarbij zou een deel van de polder onder water gezet worden en veranderen in een zoet klei-oermoeras. Uit informatie op die site begrijp ik dat het akkernatuur project, het alternatieve plan was van de agrariërs uit het gebied.
Nieuwsgierig als ik ben zou ik van zowel boeren als provincie willen horen ‘waarom’? Ik ken de ins en outs niet, dus ik kan alleen maar zeggen: lastige situatie.
Nieuwe vorm van boeren
Niettemin, als je puur naar het doel kijkt, is het een mooi en duurzaam experiment.
Natuurbescherming hand in hand met boeren. In drie jaar tijd zal hier heel veel ervaring worden opgedaan in akkernatuur.
Experiment met akkernatuur
Want dat is namelijk ook nodig! Het experiment in de Rhoon Zegenpolder is gestart omdat er in Nederland nauwelijks ervaring is met het op deze manier, groot opzetten van hoogwaardige akkernatuur. Het doel is dus, om agrariërs ervaring op te laten doen met het realiseren van akkernatuur.
Zo wordt er geëxperimenteerd met het verbouwen van bepaalde gewas combinaties, akkerranden van verschillende breedtes en natuurvriendelijke onkruidbestrijding.
Wat is akkernatuur?
Een akker is bewerkte natuur. Natuur ontstaat spontaan. Akkernatuur zorgt voor veel verschillende planten en dieren op zowel de akkers, als op en rondom de boerderijen.
Er leven verschillende gewassen en rassen, dus het landschap is afwisselend. Evenals op de akkers, zijn ook de planten en dieren rond grasranden, sloten, dijken en erven gevariëerd.
Dat klinkt toch niet zo moeilijk dacht ik, net een grote Antroposofische moestuin. Maar dat is waarschijnlijk te gemakkelijk gedacht ;-)
Je moet bijvoorbeeld denken aan: wat is de juiste vruchtwisseling, grondbewerking, het juiste zaaizaad, hoe moeten de randen van de akkers eruit zien en hoe je zorgt voor de dieren die er leven en trek je nieuwe aan.