Pindakaaspothouder zelf maken

Pindakaaspothouder zelf maken en recepten vogelpindakaas

Pindakaaspothouder zelf maken en recepten vogelpindakaas

Geniet van de vogels bij je zelfgemaakte pindakaaspothouder

Zelf een pindakaaspothouder voor vogels maken en 2 recepten pindakaas

Tags: mensen, milieu,

Een leuk klusje voor doe-het-zelf enthousiastelingen

Als je, net als ik, een fan bent van pindakaas én vogels in je tuin of balkon, dan is deze blogpost iets voor jou. In dit blog gaan we aan de slag met een leuk en eco-vriendelijk DIY project: het maken van je eigen pindakaaspothouder!
Waarom zou je er een kopen als je er zelf één kunt knutselen? Met een beetje creativiteit en een snufje handigheid, maken we in een paar eenvoudige stappen je eigen eco-vriendelijke pindakaaspothouder. Geen zorgen, je hebt echt geen doorgewinterde klus-ervaring nodig, alleen wat (gerecyclede) materialen en een beetje geduld.
Dus, maak de DIY-expert in jezelf wakker :) pak je schroevendraaier en pindakaaspot en maak ook zo’n toffe pindakaaspothouder voor vogels in je tuin of balkon!

Waarom een pindakaaspothouder kopen als je het zelf maken kunt?

Met dit stappenplan heb je het zo voor elkaar!

Pindakaaspothouder zelf maken benodigdheden

Benodigdheden voor een pindakaaspothouder

1. Verzamel je materiaal

Wat heb je nodig:
* Een plank of resthout
* Latje of stokje waar de pindakaaspot in ligt en een zitstokje
* In elk geval 6 roestvrijstalen schroeven en 1 waarmee je de pindakaaspothouder ophangt
* Iets waarmee je kunt meten.
* Potlood
* Houtlijm
* Schroevendraaier
* Een boor

2. Zaag het hout

Als je de pindakaaspothouder van restjes hout maakt, kun je gerust je eigen maten aanhouden.  Zolang de pot pindakaas er inpast is het goed.
Zaag de plank in 5 delen.
Eén achterwand. Het voorbeeld is 25 x 14 cm.
2 planken voor het dak, waarbij er 1 iets groter is omdat die tegen elkaar komen. Het voorbeeld is A: 14 x 12,5 cm B: 14 x 14 cm.
2 stukjes die samen even breed zijn als de pindakaaspot. Het voorbeeld is 5 x 9 cm.

pindakaaspothouder zelf maken aftekenen boren

Teken de onderdelen voor op het hout en bepaal waar de gaten moeten

3. Aftekenen

Leg een deel van het dak op de achterwand en teken dat af. Doe dat vervolgens met de 3 andere delen.
Laat een mini-gleufje vrij tussen de legplank van de pindakaaspot. Daar komt straks het zitstokje en zo kan het regenwater weglopen, waardoor de pindakaaspothouder langer meegaat.

4. Boor gaten in de achterwand

Maak 6 gaten met de boor. Twee per elk deel. De schroeven moeten minstens 7mm tot een centimeter in de delen doorlopen zodat het dak niet instort als er een Vlaamse gaai op komt zitten ;)

5. Teken de gaten in de delen

Zet een deel op de achterwand en maak met de schroef een krasje op het deel dat je wilt vastmaken. Boor dat een klein stukje voor om het scheuren van de plank te voorkomen. Ga zo verder met elk deel.

zelf pindakaaspothouder maken monteren

Alles vastboren

6. Schroef de delen vast

Zet een deel op de achterwand en schroef of boor dat aan elkaar. Ga zo verder met elk deel.

zelf pindakaaspothouder maken zitstok

De zitstok kun je van een tak maken

7. Maak het zitstokje

Snoei een tak of zaag een (rond) latje dat zo breed is dat er een schroef in past. Teken het af op de achterwand, boor het voor en schroef de tak vast aan de achterwand. Plak een latje of takje zo, dat de pindakaaspot er niet uit kan vallen als een over-enthousiaste vogel erin pikt.

Belangrijke tips

1. Geef geen mensen pindakaas!

In pindakaas voor mensen zit zout en soms meer toegevoegde middelen. Zout is echt erg slecht voor een vogel.

2. Hoe hang je de zelfgemaakte pindakaaspothouder het best op

De opening van een pindakaaspothouder zou idealiter naar het oosten moeten wijzen. Zo zorg je ervoor dat de houder beschut is tegen de heersende westenwind.

Hierdoor komen vogels gemakkelijker bij de pindakaas. Ook wordt zo voorkomen dat regen in de pindakaaspot komt en de pindakaas bederft. Hang de pindakaaspothouder op bij een beschutte plek, bijvoorbeeld in de buurt van bomen of struiken. Zo voelen vogels zich veilig tijdens het eten. Het is ook belangrijk om de pindakaaspothouder regelmatig schoon te maken om een gezonde voederplek voor vogels te behouden.

3. Geef zomers geen pindakaas

In de zomer is het voeren van vogels met pindakaas (noch pinda’s) niet nodig. Het bevat heel veel vet en het heeft een hoog eiwit- en caloriegehalte. Dat hebben vogels ‘s winters wel nodig, vooral om warm te blijven. Wist je dat een klein vogeltje als het winterkoninkje in een koude nacht wel 20% van z’n lichaamsgewicht kan verliezen? Zo’n pot pindakaas is dan ‘s morgens erg welkom als ontbijt!

In de zomer bederft pindakaas voor vogels ook snel door het warme weer. Hang de pindakaas in de schaduw als je ziet dat de vogels in je tuin zomers toch behoefte hebben aan pindakaas. Geef kleine dagporties zodat het niet kan bederven.

3. Ook grote vogels

Er komen allerlei vogels af op een pot vogelpindakaas. Vogels zijn er dol op! Nadat de eerste vogel het heerlijke voer gevonden heeft, komen er binnen de kortste keren meer vogels op bezoek. Een pot pindakaas is dan snel op. Als dat teveel is, koop dan een rekje voor de pindakaaspothouder. Grote vogels kunnen er dan niet meer bij.
Vogels die je kunt zien eten uit je zelfgemaakte pindakaaspothouder: spechten, eksters, gaaien, pimpelmezen, koolmezen, winterkoninkjes, vinken en nog veel meer.

Zelf vogelpindakaas maken

Tip: let op, het vet kan vlekken maken.

Eenvoudig recept vogelpindakaas

Ingrediënten.
* Ongezouten, ongeroosterde pinda’s zonder toegevoegde suikers
* Scheutje plantaardige olie
Instructies.
1. Doe de pinda’s in een keukenmachine. Voeg de plantaardige olie toe.
2. Maal de ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde pasta ontstaat. Dit kan wel even tijd duren, afhankelijk van de kracht van je keukenmachine.
3. Steriliseer de pot die je gaat gebruiken door deze eerst goed te wassen en daarna op het hoogste vermogen in de magnetron op 50 seconden of 3 minuten in kokend water.  Vul de pot en leg deze in je zelfgemaakte pindakaaspothouder.

Gemengde noten recept

Ingrediënten: ongezouten, ongeroosterd, zonder suiker.
* 1 kop pinda’s
* 1/2 kop zonnebloempitten
* 1/4 kop cashewnoten
* 1 eetlepel plantaardige olie
Instructies.
1. Doe de pinda’s, zonnebloempitten en cashewnoten in een keukenmachine. Voeg de plantaardige olie toe.
2. Maal de ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde pasta ontstaat. Dit kan wel even tijd duren, afhankelijk van de kracht van je keukenmachine.
3. Steriliseer de pot die je gaat gebruiken door deze eerst goed te wassen en daarna op het hoogste vermogen in de magnetron op 50 seconden of 3 minuten in kokend water.  Vul de pot en leg deze in je  de houder.

Varieer met andere zaden en pitten, bijvoorbeeld gerst en gierst en maak je eigen lekkernij.

Veel plezier van je zelf gemaakte pindakaaspothouder en ik hoor graag hoe lang het duurde voor de eerste vogel kwam eten!

Vogelvoer voor de 10 meest voorkomende tuinvogels

Anderen lazen ook deze blogs met de tag Mensen of Milieu

2023-11-24T17:02:35+00:00

Titel

Ga naar de bovenkant