Openluchtbioscoop Groningen Stadspark Roland Breteler

Komt er een openluchtbioscoop in Stadspark Groningen?

Een duurzame openluchtbioscoop in de natuur

Natuur inclusief een filmpje pakken

Er kwam net een mail binnen met een persbericht. –PERSBERICHT– Kijken we in de zomer van 2022 films in het Stadspark, in een groene, duurzame, vaste openluchtbioscoop? In de nieuwe Visie voor het Stadspark, “Stadspark, park voor de stad”, staat in de noordelijke hoek van het Stadspark een openluchtbioscoop ingetekend. Initiatiefnemer Roland Breteler is sinds 2019 in overleg met de gemeente over het plan. Op 2 juni neemt de gemeenteraad een beslissing over de nieuwe visie voor het Stadspark.

De Stadspark Cinema is een openluchtbioscoop in permanente opstelling. Het zou om een primeur voor Nederland gaan. Het idee is om vanaf 2022, jaarlijks van half juni tot half september, films te vertonen in een fraaie binnentuin in het noordelijk deel van het Stadspark. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en af en toe de zondag. De films starten steeds een half uur na zonsondergang. Het veld blijft tot een uur voor aanvang van de films openbaar toegankelijk. De openluchtbioscoop zorgt ervoor dat er ook hartje zomer wat te beleven is in de stad op cultureel gebied: een alternatief voor tuin, terras, Noorderplantsoen en Hoornseplas.

De programmering zal bestaan uit een mix van Cult, Arthouse en Klassiekers. Ook de betere Hollywoodfilm zal niet ontbreken. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een bijpassende korte film.

Groene, duurzame openluchtbioscoop

De bioscoop is natuurinclusief ontworpen, en draagt bij aan het streven de biodiversiteit in het park te verhogen. Op de locatie, een voormalig basketbal- rolschaatsbaanveld, ligt nu 700 m2 asfalt en betontegels, dat plaatsmaakt voor een 600m2 grote inheemse tuin. Deze locatie is gekozen zodat de nabijgelegen Grunobuurt en Laanhuizen geen geluidsoverlast ondervinden van de bioscoop.

De Stadspark Cinema gaat volledig op zonne-energie draaien. De overdag opgeslagen energie wordt in de avond losgelaten op het filmdoek. De zonnepanelen die het terras overkappen houden daarnaast bezoekers droog, mocht het tijdens een voorstelling regenen. Het regenwater dat op de zonnepanelen valt wordt opgevangen, zodat er tijdens een droge periode geen drinkwater gebruikt hoeft te worden om het grasveld en de tuin groen te houden.

Waarom een vaste opstelling?

Een pop-up filmvoorstelling zou zonder subsidie € 30,- voor een ticket moeten vragen. Pop-up openluchtbioscopen werken met gehuurd materiaal, zoals scherm en projector. Die afhankelijkheid van gehuurde apparatuur en de daarbij logische korte aaneengesloten vertoningsperiode maken het erg lastig om in pop-up vorm zonder verlies te vertonen. Een vaste opstelling daarentegen maakt het wél mogelijk om openluchtfilms rendabel te vertonen. De gekozen opzet met een lang seizoen maakt de bedrijfsvoering zekerder. Dat maakt het mogelijk om in duurzaamheid te investeren, en het schept ruimte om interessante films te programmeren. Een ticket gaat €10,- kosten.

Openluchtbioscopen in het buitenland als inspiratie

In het buitenland is een vaste openluchtbioscoop vrij gewoon. In onder meer Berlijn, Hamburg, München en Parijs zijn fraaie voorbeelden te vinden van bioscopen in parken. De combinatie openluchtfilm en park lijkt daar al jarenlang uitstekend te werken. De Stadspark Cinema verwacht circa 10.000 bezoekers per jaar te verwelkomen. — Einde persbericht.

Openluchtbioscoop cinema bioscoop stadspark Groningen

Vragen die opkomen bij het project

In eerste instantie denk ik vooral “wauw, wat leuk en goed nagedacht over de intergratie in de bestaande natuur.” Maar bij een paar dingen heb ik wel vragen.

Parkeren

De site nodigt bezoekers uit om met de fiets, OV of lopend naar openluchtbioscoop Stadspark Cinema te komen en spreekt dan pas autobezitters aan. Hartstikke mooi, alhoewel het niet realistisch is te denken dat de verwachte 10.000 bezoekers daar gehoor aan geven. Sowieso zullen er in die buurt meer mensen met de auto komen en rondrijden om een parkeerplek te zoeken. Zoals ik, ik kom niet uit de stad en zal ook met de auto komen. Is het een idee om de bezoekers hiervan bewust te maken bij het bestellen van een ticket met daarbij de mogelijkheid van een kleine donatie? Om daarmee vervolgens de vervuiling te compenseren met meer natuur in de buurt? Het ‘Stadspark Cinema Buurt Natuur Project’, ik zeg goed plan.
En daarnaast zou een goed parkeerplan op de site ook een beetje kunnen helpen. [Is nu toegevoegd]

Geluidsoverlast

Wat is een bioscoop zonder goed geluid? Een nadeel van een openluchtbioscoop kan geluidsoverlast zijn voor de buurt. Maar als ik op de kaart kijk ligt rechts van het stuk voor de openluchtbioscoop de N370 en daarna pas een woonwijk.
Erachter bedrijventerrein, daar heeft niemand last van de openluchtbioscoop.
Links ervan het Stadspark. En de woonijk ervoor hoort eerder het geluid van de N7.
Dat even als een ongefundeerde gedachte als ik naar de kaart kijk. Maar op de site kun je bij ‘Veel besteden vragen’ precies lezen welke eisen er door de gemeente gesteld zijn en hoe een akoestisch adviesbureau onderzocht dat de woonwijk geen overlast zal ervaren alleen al door het geluid van de N7.

Geluidsoverlast voor dieren

Geluidsoverlast is natuurlijk anders voor de dieren die er wonen, die hebben andere geluidsgrenzen dan wij. Voor dieren is 3x in de week geluidsoverlast misschien wel te veel.
Eerst de dieren van de kinderboerderij. Die zijn gewend aan de openluchtconcerten op de drafbaan, die slapen gewoon door de film denk ik.

Ook goed om te weten is dat de vleermuizen die er wonen geen last hebben van het geluid. Simpelweg omdat ze die frequentie niet horen.

De in- en uitgang van het park is vlakbij de openluchtbioscoop, waardoor mensen zich na de film vast niet uitgenodigd zullen voelen voor een wandeling door het park.

Het Stadspark Groningen bestaat sinds 1926 en de dieren die er wonen zullen na zoveel jaar lawaai en mensen om zich heel inmiddels wel gewend of gevlucht zijn. Het lijkt mij sterk dat de dieren die er nu wonen verdwijnen door 3 x in de week, alleen tijdens de zomer, een bioscoopfilm waar zoveel rekening wordt gehouden met natuur. De enige manier om dat zeker te weten is een onafhankelijk onderzoek en op grond daarvan na ? jaar afwegen om door te gaan. Maar eerlijk gezegd denk ik dat er eerder meer dieren komen.

Lichtoverlast

Van een bundel licht na zonsondergang worden dieren ook niet blij bedacht ik. Maar daar is natuurlijk ook al aan gedacht. Het licht voor de openluchtbioscoop wordt in samenwerking met een ecoloog aangepakt. Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt.

Het kan toch op de drafbaan?

Waarom eigenlijk niet op de drafbaan zou je denken, daar zijn al de lawaai evenementen toch?
Maar als je de drafbaan kent, kijk maar even op de kaart, dan zie dat dit als een vlag op een modderschuit idee is. De openluchtbioscoop op de drafbaan doet afbreuk op het hele, natuurinclusieve idee vind ik. Net als het idee van een pop-up. Op de drafbaan of suikerunie is het gewoon een openluchtbioscoop. Ook leuk, maar als een pizza met alleen de basissaus.

Ook een duurzame ondernemer moet eten

’t Is gek maar waar, ook iemand die duurzaam onderneemt heeft winst nodig uit de onderneming :)
Om winst te kunnen draaien moet de duurzame openluchtbioscoop daarom of een vaste opstelling hebben of jij moet 30 euro voor een bioscoopkaartje willen betalen 😬 Voordeel van een vaste opstelling is bovendien dat de geluidsprojectie ontworpen wordt voor dit ene doel. Technisch verhaal, maar je kunt je voorstellen dat zo’n uniek ontworpen geluidsprojectie veel beter werkt dan een gehuurde.

Wat voegt de bioscoop toe is eigenlijk de vraag.

Voegt deze duurzame openluchtbioscoop in het Stadspark iets toe naast de al bestaande bioscopen? Ik denk het wel. Iedereen die een ticket koopt voor deze bijzondere plek, komt iets te weten over het duurzame aspect van het verhaal. En dat inspireert.

Extra natuur

Er zullen misschien nadelen zijn, maar aan de andere kant komt er zoveel natuur bij waar goed over nagedacht lijkt te zijn. Zou het niet interessant zijn dat ook te onderzoeken: hoeveel biodiversiteit krijgen we erbij?

En bovendien, niet dat ik negatief vooruit wil kijken, maar het mooie van deze openluchtbioscoop is wel dat mocht na 3 jaar blijken dat een diersoort er echt last van heeft, ‘alleen het scherm’ weggehaald hoeft en je hebt meer natuur dan er nu is 🙃

Ik zal zeker regelmatig de openluchtbioscoop ‘Stadspark Cinema’ bezoeken als het in 2022 opengaat. Al is het maar voor de heerlijke geur van de bloemen waarmee het veld van de openluchtbioscoop omringt wordt 😍 Het ziet er voor mij als leek allemaal heel mooi en goed doordacht uit. Bezoek stadsparkcinema.nl en laat me op Instagram of Twitter weten wat jij van de plannen voor de openluchtbioscoop vindt.

Dit blog is geschreven door Hannemarie, Spectra Studio Works, initiatiefnemer van De Duurzame Kaart.
Ben jij ondernemer en kun je enthousiast vertellen over duurzaamheid? Dan ben je misschien een goede partner voor De Duurzame Kaart ❯