week zonder vlees vegetarisch vegan De Duurzame Kaart

Duurzaam eten

Nationale Week zonder Vlees 8 – 14 maart 2021


3 x een ander perspectief

1. Logisch toch?

Al je hele leven, elke dag, eet je vis en vlees. Dus ik vind het heel logisch dat je het moeilijk vindt, de gedachte los te laten dat vlees eten nodig is om gezond te blijven. Maar het kan echt.

✅ Om gezond te eten heb je alleen de juiste voedingsstoffen nodig.

Die kun je natuurlijk uit vlees en vis halen, maar ook uit andere producten.

2. Van levensstijl naar hip

Het lijkt alsof vegetarisme ontstaan is als protest tegen de bio-industrie en dat veganisme iets van de laatste tijd is. Gelukkig is dat niet zo.

✅ In andere landen leven mensen al eeuwen vegetarisch & veganistisch.

Hartstikke mooi, want dat geeft ons de kans om te genieten van de gerechten die generaties lang bedacht en verfijnt zijn. Smikkel je dus op reis door verrassende vegetarische recepten!

3. De waarde van elk dier

Heb je wel eens hond of olifant gegeten? Je gruwt al bij de gedachte he? Maar hoe logisch is dat eigenlijk?

✅ Wie bepaald op welk moment de waarde van welk dier

Tip: schrijf eens voor jezelf op waarom je meer waarde hecht aan het welzijn van een hond dan van een varkentje? Waardoor heb je het gevoel dat het verdrinken van een kat verschrikkelijk is, maar het verdrinken van vis heel gewoon.

Wist je dat

#voedsel
Wist je dat het woord ‘vegetariër’ niet van vegetables (groente), maar van het Latijnse woord ‘vegetus’, dat ‘gezond’ en ‘krachtig’ betekent?

#milieu
Wist je dat het al rond 1900 bekend was dat het eten van vlees en vis een milieuprobleem zou worden?

#dierenwelzijn
Wist je dat Franciscus van Assisi, 1217, vond dat er geen schepsel gedomineerd, uitgebuit of misbruikt mocht worden. De sterfdag van Franciscus van Assisi (3 okt) is de aanleiding van Dierendag op 4 oktober. Hij noemde alle schepselen zijn broeders en zusters en is de uitvinder van het gebruik om met een Kerstmis een stalletje te zetten.

#dierenwelzijn
Wist je dat een biggetje/ ander beestje beneden de 5 kilo door de boer zelf doodgeslagen mag worden als het ‘met één ferme klap’ gebeurd?

Terug naar de basis

Nationale week zonder vlees Alice walker quote the animals of the world


Misschien moeten we een paar stappen terug doen. We praten over milieu en hoeveel we aan water en energie besparen als we geen vlees eten. Hoeveel extra kilometers we met de auto zouden kunnen rijden als we een week geen vlees eten.

We kijken ernaar, maar handelen we ook?

Ja, we handelen ook. Bij walvissen, bij zeehondenbont en levend gekookte varkens doen we dat. Dieren mishandelen, dat doe je niet. Dat vinden we allemaal en dan reageren we ook massaal.

En dat samenwerken heeft resultaat; regels en wetten worden regelmatig opnieuw aangescherpt.

Blokade
Als het om ‘gewone’ dierenproductie gaat, komt er een soort van ‘beschermingslaag’ over onze ogen. We willen het allemaal liever niet zien omdat het ons dan dwingt om te handelen.

Maar eigenlijk weten we het al lang: vis en vlees eten veroorzaakt heel veel dierenleed. Dankzij allerlei snelle media kunnen we onze ogen er niet meer voor sluiten. Het zijn geen ‘incidenten’ meer, zoals we onszelf zo’n 10 jaar geleden nog konden wijsmaken. Dagelijks worden er, ook in Nederland, weerloze dieren in meer of mindere mate mishandeld.

Een vis stikt een langzame dood buiten water
Heb jij ook geleerd dat vissen geen gevoel hebben? Zal het daarom zijn dat we het heel gewoon vinden dat vissen van meters hoog naar beneden in een bak worden gestort en stikken buiten het water?

We kunnen de markt veranderen, dierenwelzijn voor alle dieren. Jij hebt die macht met je portemonnaie.

Geschreven door Hannemarie, Spectra Studio Works ❯