Met elektrische auto op vakantie

Home » Met elektrische auto op vakantie
zero2green tips: met elektrische auto op vakantie gaan

Op vakantie met een elektrische auto

Steeds meer mensen gaan met een elektrische auto op vakantie

Op vakantie gaan met een elektrische auto is de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is niet zonder reden. Elektrische auto’s zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook steeds praktischer en betaalbaarder geworden. Bovendien zijn er steeds meer laadstations beschikbaar in Europa. Hierdoor is het gemakkelijker dan ooit om lange afstanden af te leggen met een elektrische auto. In deze blog zullen we de belangrijkste aspecten bespreken om op vakantie te gaan met een elektrische auto.

Met elektrische auto op vakantie tips zero2green

10 Tips van zero2green

1. Plan je reis vooruit

Een van de belangrijkste aspecten van reizen met een elektrische auto is het plannen van je reis. Het is belangrijk om te weten waar je laadstations kunt vinden en hoeveel tijd je nodig hebt om op te laden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel websites en apps die je kunnen helpen bij het plannen van je reis. Zo kun je bijvoorbeeld de app “Plugsurfing” gebruiken om de dichtstbijzijnde laadstations te vinden en hun beschikbaarheid te controleren. Ook het programma/app ‘AbetterRoutePlanner” is een aanrader om te gebruiken.

2. Check de actieradius van je auto

Het is belangrijk om de actieradius van je elektrische auto te controleren voordat je op reis gaat. Dit geeft je een idee van hoe ver je kunt rijden voordat je moet opladen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden, de rijstijl en de belading van je auto, omdat deze allemaal van invloed kunnen zijn op de actieradius van je elektrische auto.

3. Neem de thuislader mee

Zorg ervoor dat je de thuislader voor je elektrische auto bij je hebt. Daarmee kun je in het ergste geval de auto opladen via een normaal stopcontact. Mocht je toch in een situatie belanden waarbij er geen oplaadpalen zijn om uw auto op te laden. Zo heb ik in Oostenrijk een keer de auto voldoende kunnen bijladen bij een hotel in de bergen dat we als overnachting hadden uitgekozen.

4. Controleer de beschikbaarheid van laadstations

Ook is het belangrijk om de beschikbaarheid van laadstations te controleren voordat je vertrekt. Sommige laadstations kunnen vol zijn of buiten werking zijn. Het is beter om dit van tevoren te weten zodat je je reisplan kunt aanpassen indien nodig. Soms is het handiger om niet aan de snelweg te laden, maar juist een stukje van de snelweg af. Daar kan het dan rustiger zijn met laders.

5. Wees flexibel tijdens de reis

Het is belangrijk om flexibel te zijn wanneer je op reis gaat met een elektrische auto. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een laadstation buiten werking is, of dat je langer moet wachten om op te laden dan verwacht. Plan daarom voldoende tijd in voor je reis en wees bereid om je route, indien nodig, aan te passen.

6. Houd je oplaadkaarten bij de hand

Zorg ervoor dat je je oplaadkaarten bij de hand hebt wanneer je op reis gaat. Deze kaarten zijn nodig om toegang te krijgen tot de laadstations en om te betalen voor het opladen van uw auto. Het is ook een goed idee om een back-up oplaadkaart bij u te hebben, voor het geval dat uw eerste kaart niet werkt.

Ook aan te raden is om een “local”-laadpas/tag te bestellen van het land waar je je vakantie gaat vieren. In Spanje bijvoorbeeld kun je een laadpas/tag bestellen van Electromaps. Dan weet je zeker dat je bij alle laadpalen daar kan laden. Bijkomend voordeel is dat je er ook mee kan betalen in parkeergarages.

7. Plan je oplaad-stops

Plan je oplaadstops zorgvuldig in. Het is beter om regelmatig kort op te laden dan één keer lang. Dit vermindert niet alleen de laadtijd, maar ook de belasting van de batterij. Hierbij komt de ‘AbetterRoutePlanner” app goed van pas.

8. Laad je auto niet te veel op

Het is beter  je elektrische auto niet tot 100% op te laden, maar tot ongeveer 80-90%. Dit beschermt de batterij en verlengt de levensduur ervan. Daarbij duurt het echt lang voordat de 100% wordt bereikt. Veel auto’s beschermen de accu door niet steeds met hoge snelheid te laden, maar naarmate de accu de 100% bereikt steeds langzamer te gaan laden. De laatste 20% wordt met bijvoorbeeld 22kW geladen of nog lager.

9. Maak gebruik van het regeneratief remmen

Elektrische auto’s hebben vaak een regeneratief remsysteem dat energie terugwint tijdens het remmen. Maak hier zoveel mogelijk gebruik van om je actieradius te vergroten.

10. Controleer de weersomstandigheden

Houd rekening met de weersomstandigheden bij het plannen van je reis. Extreme temperaturen kunnen de prestaties van je elektrische auto beïnvloeden, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd en energie hebt om je aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Vooral tegenwind en kou (< 10 graden celsius) hebben invloed op de actieradius. Bij veel tegenwind is het handig om langzamer te gaan rijden om zo energie te besparen mocht het nodig zijn om het volgende laadstation te halen. Het verbruik neemt enorm toe bij elke km/u die je harder rijdt.

Conclusie

Op vakantie gaan met een elektrische auto kan een uitdaging zijn, maar met een goede voorbereiding is het zeker de moeite waard. Het plannen van uw reis, het controleren van de actieradius van uw auto, het meenemen van de juiste laadkabels en het flexibel zijn zijn slechts enkele van de belangrijke aspecten die u moet overwegen. Met de groeiende beschikbaarheid van laadstations en de toenemende populariteit van elektrische auto’s wordt het echter steeds gemakkelijker om lange afstanden af te leggen zonder zich zorgen te maken over brandstofkosten of milieuschade.

MEEST GELEZEN BLOGS

2023-05-10T11:46:15+00:00

Titel

Ga naar de bovenkant