Kinderen van natuur leren houden

Kinderen van natuur leren houden

Kinderen leren door ervaren

Daarom is buitenspelen in natuur zo belangrijk


3x waarom natuur onder de 3 jaar

De eerste paar jaar van een kind zijn superbelangrijk. Kinderen ontwikkelen zich dan razendsnelle als een spons absorberen ze alles in hun omgeving. Dat is wanneer ze alles leren – hoe ze denken, voelen en bewegen. Wat ze in die tijd meemaken, beïnvloedt hoe ze de wereld zien en hoe ze ermee omgaan als ze ouder worden. Dat is het perfecte moment om ze kennis te laten maken met de natuur. Het vormt de basis voor hun latere band met de natuur en hun begrip van het belang ervan. Ook leren ze al vroeg over het belang van het beschermen van onze planeet, wat kan helpen om milieubewuste beslissingen te nemen als ze opgroeien.

1. Ontdekkingsreizigers

Natuurliefhebbers in de dop
Baby’s, peuters en kleuters verkennen actief de wereld om hen heen, vol nieuwsgierigheid en als ware ontdekkingsreizigers. Ze gebruiken al hun zintuigen tijdens deze verkenningstocht, van hun ogen en oren, maar ook aanraken is belangrijk. Het liefst stoppen kleintjes het vervolgens in hun mond om te leren hoe het smaakt.

Natuurlijke ervaringen in de eerste drie jaar prikkelen het plezier van kinderen om de natuur te ontdekken. Dat is belangrijk, want zij zijn de toekomstige generatie die voor Moeder Aarde moeten zorgen.

2. De invloed van seizoenen

De natuur brengt orde in het jaar
Voor jonge kinderen is tijd een vaag begrip. Ze leven in het ‘eerder’, ‘nu’ of ‘later’. Voor kinderen betekent het concept van een jaar weinig tot niks. Maar door het jaar te verdelen in seizoenen, wordt dat idee van tijd al wat duidelijker. Door jaarlijks terugkerende feesten en verjaardagen krijgen kinderen meer grip op de seizoenen.

Om nog meer structuur aan te bieden, kun je bovendien activiteiten aanbieden die typerend zijn voor elk seizoen.

3. Kinderen leren eigen invloed op natuur

Natuurlijke opvoeding: de basis voor natuurbewuste generaties
Wist je dat directe interactie met de natuur cruciaal is? Uit onderzoek blijkt dat een dierentuinbezoek niet veel bijdraagt aan de liefde voor de natuur of de wens om dieren te beschermen. Maar kinderen die regelmatig in de natuur zijn, ontwikkelen deze liefde wel.

Ze begrijpen al snel oorzaak en gevolg: als het niet regent, hebben de planten water nodig, en in de winter hebben vogels voedsel nodig, dus maken ze een voedertafel.

Door kinderen bewust te maken van hun eigen invloed op de natuur leggen we een sterke basis voor een kind dat later ook natuur-bewust is.

Onderzoek heeft aangetoond dat directe ervaringen met de natuur, zoals spelen en verkennen in natuurlijke omgevingen, een positieve invloed hebben op de houding van kinderen ten opzichte van natuurbehoud en milieubescherming.

Wist je dat

Wist je dat baby’s bij de geboorte al een groot deel van de neurale structuur hebben die ze gedurende hun hele leven zullen gebruiken? Terwijl ze groeien, ontwikkelen zich nieuwe verbindingen tussen neuronen en worden bestaande verbindingen versterkt door ervaringen, interacties en leren.

De hersenontwikkeling wordt beïnvloed door genetische factoren, omgevingsinvloeden en ervaringen. Hoewel de vroege kinderjaren belangrijk zijn, blijven de hersenen zich ontwikkelen en veranderen gedurende de hele levensduur, zij het op een langzamer tempo naarmate iemand ouder wordt.

Kijk steeds goed naar de signalen van je kindje, dan bied je op het juiste moment de juiste activiteit. Hiermee prikkel je het deel van de hersenen, dat op dát moment vatbaar is voor die ervaring. Best lastig als je baby niet kan zeggen waar ze mee wil spelen, maar als je de baby goed in de gaten houdt, krijg je snel door wat op dat moment de aandacht trekt. Geef je peuter bijvoorbeeld het blaadje in het gras waar hij steeds naar kijkt.

Om zoveel en zo sterk mogelijke hersenverbindingen te maken, is het nodig de hersenen in de eerste drie jaar zogezegd ’te voeden met ervaringen’. Daar heeft je kind een heel leven lang plezier van!

Kinderen van natuur leren houden picknicken in het gras

Picknicken in het gras

Met je voetjes in het gras

Heerlijk he, de eerste keer in het jaar dat je je schoenen uitdoet en met je blote voeten door het gras of zand loopt…

Vroeger lag ik uren in het weiland, wolken kijken, een krans van madeliefjes maken, paardenbloemenpluis blazen, herken je dat? Zomaar een weiland inlopen en gaan liggen, dat lukt haast niet meer, daar moet je echt naar op zoek.

In de stedelijke gebieden vindt men natuur vaak vies en gevaarlijk. Overigens een logische gedachte als overal hondenpoep en zwerfvuil ligt en parken ’s nachts niet veilig zijn. Helaas krijgen kinderen dan mee: je moet niet in het gras liggen, want daar is het vies.

Als je wilt dat je kinderen van natuur leren houden, zul je er bij de opvoeding dus bewust tijd voor moeten maken.

Overigens blijkt uit allerlei onderzoeken dat bezig zijn in de natuur ook goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Hun motoriek en ruimtelijk inzicht wordt uitgedaagd en natuur verbetert de concentratie en is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Dat komt o.a. omdat kinderen spelenderwijs steeds moeten reageren op een actie. De golf komt over mijn voetjes, wat kan ik doen? Telkens waaien de verzamelde blaadjes weg, wat kan ik doen?

Onophoudelijk worden er verbindingen in de hersenen aangelegd en versterkt. Omdat de natuur bijna elke dag anders is, is elke dag een nieuwe ontdekkingsreis. Er is van alles te zien en te doen; leren balans te houden in los zand en op een omgevallen boom. De ene dag vogels achterna rennen, een andere dag vallende blaadjes. De natuur is het ‘beste speelgoed’ voor je kind.

Kinderen van natuur leren houden in de eerste jaren

Door ’typische dingen voor het seizoen’ te doen, laat je een peuter en kleuter kennismaken met het nog te grote begrip ‘seizoenen’.
Een sneeuwpop maken en een vogelvoer tafel, lentebloemen bewonderen, lammetjes kijken, zandkastelen bouwen en taartjes bakken, wandelen door knisperend gevallen blad en kastanjespinnen maken. En de natuurfeesten van elk seizoen, de zonnewende, Midwinter, de herfst equinox en lente equinox bijvoorbeeld.

Door ze te betrekken bij wat er in de natuur per seizoen gebeurd krijgen ze interesse in het ontstaan en waarom van de dingen in de natuur. Waarom valt er soms regen uit de lucht? Hoe opstaat wind? Waaraan hangen die lichtjes in de lucht?

Hoe laat jij je kleintje kennis maken met de natuur? Mail het me, dan zet ik je tip erbij!


#LetSustainable💗 ben je geïnspireerd door dit blog? Deel het gerust!

15 Betoverende tips om kinderen van natuur te laten houden

Tip tuinkers
Zaai tuinkers met je peuter en kleuter op de vensterbank. Zo leert een kind dat uit een zaadje een plantje groeit en soms kun je dat plantje eten. Let overigens altijd op dat je geen giftige planten in huis hebt als je kleine kinderen hebt.

Maak een seizoenstafel tip van Hanneke
Een seizoenstafel biedt kinderen een visuele en tastbare manier om verbonden te blijven met de natuurlijke wereld om hen heen, waardoor ze worden gestimuleerd in hun verbeeldingskracht, observatievermogen en bewustzijn van de seizoenen.

Alleen op onderzoek Tip van Janneke
Laat je kindje op een veilige plek ook ‘alleen’ op onderzoek uit gaan. Blijf op zo’n afstand dat je kunt ingrijpen als er iets mis gaat.

Tip van Anne
Maak samen een Mandela met dingen uit de natuur. Zoek blaadjes, takjes, steentjes, schelpjes, knopjes, bloemblaadjes. Leer daarbij dat er heel veel moois op de grond te vinden is en dat er niets voor stuk gemaakt hoeft te worden.

kinderen van natuur leren houden tip Anne

Tip van Anne
Slootjes turen. Heerlijk op je buik aan de waterkant op een laag bruggetje of iets dergelijks in het water turen om te zien wat er voor leven in de sloot zit. Zie je visjes, kikkervisjes, waterwantsen, watervlooien enz enz.

Tip van Anne
Laat na een wandeling je kind de weg bepalen en dwaal nog een poosje met je kind door de natuur. Terwijl je kind mag bepalen waar de weg heen zal leiden.

Tip van Anne
Wild-boeketjes plukken. Bloemen plukken is nu eenmaal leuk en ook daarna thuis op een vaasje nog fijn om van na te genieten. Leer ze om oog te hebben voor de balans van de natuur.

Welke bloemen komen heel veel voor en bevatten minder insecten? Deze kunnen iets meer geplukt worden, pluk nooit heel veel op een plek, maar verspreid het over een wandeling.

Welke bloemen komen minder voor en bevatten wel veel insecten? Die kun je beter laten staan of er hooguit twee van plukken, afhankelijk van de hoeveelheid bloemen die er staan. Zaad bommetjes meenemen om samen te verspreiden en te zorgen voor meer bloemen is ook erg leuk.

Tip van Anne
Maak je kind lid van OERRR. Je zorgt direct dat je lidmaatschap bijdraagt aan het beschermen van de natuur en je krijgt regelmatig super leuke natuur tips om er met je kind op uit te trekken.

En tenslotte heb ik onze dochter ook heel vroeg Ranger gemaakt bij het WWF. Ook hiermee draag je bij aan het behoudt van onze mooie aarde en doormiddel van post wordt je kind ook betrokken bij natuur behoudt en het beschermen van dieren die niet uit ons land komen, maar evengoed heel belangrijk zijn. Omdat we met elkaar één zijn.

Maak een seizoenskrans
Maak samen een bloemenkrans of een krans van bladeren, schelpen of andere dingen uit de natuur die typerend zijn voor het seizoen.

Ook in de winter naar de zee
Het regelmatig bezoeken van de zee of een meer met speelstrand in alle seizoenen biedt kinderen een unieke gelegenheid om de diversiteit van de natuur te ervaren, hun zintuigen te prikkelen. Hoe voelt het zand en het water dan? Van welke kant komt de wind en wat kun je doen om uit de wind te zitten?

Picknicken in de natuur
Organiseer een picknick in een park of bos en laat ze genieten van het buiten zijn terwijl ze eten.

Natuurlijke kunst maken
Moedig je kinderen aan om kunstwerken te maken met natuurlijke materialen zoals bladeren, bloemen, schelpen en stenen.

Natuurwandelingen
Maak korte wandelingen in parken, bossen of langs het strand om ze te laten kennismaken met verschillende natuurlijke omgevingen.

Natuurlijke materialen ontdekken
Kinderen van natuur leren houden kan ook door ze te laten spelen met natuurlijke materialen zoals zand, water, stenen, bladeren en takken om hun zintuigen te prikkelen.

Sterrenkijken
Breng ’s nachts tijd door onder de sterren en leer ze over de maan, sterrenbeelden en planeten.

Tuinieren
Laat ze helpen met het planten en verzorgen van bloemen, groenten of kruiden in een tuin of op een balkon.

kinderen van natuur leren houden modder

Modderpret
Laat ze lekker vies worden en plezier hebben met modder in de tuin of op speciale modderplekken in de natuur.

Dieren observeren
Breng een bezoek aan dierenparken, boerderijen of vogelobservatiepunten om ze verschillende dieren te laten zien en observeren.

Verhalen vertellen
Lees boeken over de natuur voor en vertel verhalen over avonturen in de natuur om hun verbeelding te stimuleren en hun liefde voor de natuur te vergroten.

Natuurspeeltuinen
Bezoek speeltuinen die zijn ontworpen met natuurlijke elementen zoals boomstammen, zandbakken en waterpartijen.

Jouw tip hier delen?

Ontdek meer boeiende blog die je kennis vergroten!

De duurzame voorjaarsschoonmaak

Met schoonmaak stappenplan

Pindakaaspothouder zelf maken

Met stappenplan en foto’s

Wat is een veilige plek voor de voedertafel

6 tips voor veiligheid