Keuken schoonmaken keukenkastjes tips stappenplan vetvrij schoonmaakmiddel De Duurzame Kaart

Keuken schoonmaken?

Met deze tips zul je snel je keuken duurzaam schoonmaken!

Een schone keuken is altijd fijn, maar helemaal als je vanuit je woonkamer de keuken ziet. En natuurlijk, je keuken schoonmaken is niet het leukste werk, maar met deze tips is je keuken zo weer schoon!

Benodigdheden keuken schoonmaken:

* Schoonmaakdoek voor boenen; (schuur)spons of een microvezel doekje.
* Schoonmaakdoekjes voor afnemen; microvezel doekje of theedoek.
* Emmer of spuitflacon.
* Plumeau.
* BIOnyx Keukenreiniger ❯
* RVS reiniger ❯
* Ovenreiniger ❯
* Universele vloerreiniger ❯.
* Saté prikker, oude tandenborstel.
* Dweil.
* Stofzuiger.
* Koffie!

Keuken opruimen

Als eerste ruim je alles op wat niet op de juiste plek ligt.

Kopjes, schoteltjes, plastic snijplank, vieze messen en borden; leg ze in de afwasmachine of was ze af. Houten broodplank even afspoelen en direct afdrogen.

Zet kruidenpotjes, schone vaat en dergelijke op hun plek. Stof met een plumeau langs de rand van het plafond en de kasten.

Gooi elke dag je vaatdoekje in de wasmand. Die zit boordevol met bacteriën. Je aanrecht schoonmaken met een vieze vaatlap is één van de veroorzakers van voedselinfecties die in eigen keuken ontstaan. Als je met je vieze vaatdoek eerst het aanrecht poets, daarna de keukenkastjes en dan de tafel schoonmaakt, dan laat je een spoor van bacteriën achter.

Sopje en poetsen

Maak een sopje of vul een spuitfles met de keukenreiniger ❯ Een spuitfles werkt gemakkelijker, maar je ademt de mini druppeltjes gemakkelijk in. Als je een sopje maakt, verschoon het water dan regelmatig. Met vies water kun je niet schoonmaken 😉

Maak schoon met een (schuur)spons of een microvezel doekje. Met een microvezel doekje hoef je in principe nauwelijks schoonmaakmiddel te gebruiken. Vouw het doekje op, zodat je steeds een schoon stuk kunt gebruiken. Dat scheelt een paar keer handen in het sop. Werk altijd van boven naar beneden zodat het vuil niet op je schone stuk valt.

Stappenplan

1. Keukenkastjes deuren schoon

Begin met bovenste keukenkast deuren. Boen vooral even de handgrepen en daar omheen. Randjes en richeltjes maak je makkelijker schoon met een tandenborstel.

Check zo’n één keer in de maand de inhoud van de kast en maak dan de binnenkant schoon. Neem daarna ook het voeten stootbord aan de onderkant mee.

2. Afzuigkap schoonmaken

Als je veel vet gebruikt, is het goed om regelmatig je afzuigkap schoon te maken. Hiermee kun je brand voorkomen.

Haal hiervoor de roosters uit de afzuigkap en leg ze in de afwasmachine. Maak dan de afzuigkap van binnen en buiten schoon met de keukenreiniger.

Is je een afzuigkap van RVS? Gebruik dan de RVS reiniger ❯ Door het hiermee op te poetsen, gaat het ook weer mooi glanzen. Doe dat met een droge microvezel doek.

3. Fornuis schoonmaken

Als je een gasfornuis hebt, haal dan de roosters eraf en verwijder loszittend vuil. Leg de roosters samen met de pitten van je fornuis in de afwasmachine.

Maak daarna de kookplaat schoon met de keukenreiniger of, als deze van RVS is met de RVS reiniger.

4. Maak de tegels schoon.

Maak de tegels schoon met spuitfles/ sopje en doek. Droog de tegels met een droge doek af, als je iets te actief bent met spuitfles/ sopje. Vergeet niet de stopcontacten schoon te maken en neem ook nog even het kozijn mee.

5. Aanrecht

Neem alles met een doek af wat op het aanrecht staat: kruidenpotjes, voorraadpotten, broodbak.

Neem dan de koffiemachine, waterkoker, keukenmachine, tosti ijzer, weegschaal en andere keukenmachines af die op je aanrecht staan.

Maak dingen als de broodbak, fruitschaal en keukengerei-houders even leeg en neem die af met de doek of was het af als het te vies is.

Pas als alle dingen die op het aanrecht staan schoon zijn, maak je het aanrecht zélf schoon.

6. Keukenapparatuur

Daarna is de grote keukenapparatuur aan de beurt. Als je dat nodig vindt tenminste.

De (combinatie) oven / magnetron maak je overigens het duurzaamst schoon nadat je het gebruikt hebt. (Koel het voor het schoonmaken af naar 40°C.) Als eerste maak je het apparaat van binnen schoon. Verwijder daarvoor de restjes eten die los liggen.

Maak dan schoon met dit schoonmaakmiddel voor oven en magnetron. Verdun daarvoor 1 deel reiniger met 20 delen lauwwarm water. Gebruik wat minder water als het heel vies is. Wrijf de wanden in en laat het een paar minuten inwerken. Het losgekomen vuil en vet verwijder je met schoon water.

Als laatste maak je de buitenkant schoon.

7. Koelkast schoonmaken

De koelkast maak je plank voor plank schoon, ook weer van boven naar beneden.

Haal hiervoor de koelkast leeg en check de houdbaarheidsdatum van alle producten.

Maak vervolgens de planken en zijkanten schoon. Vergeet niet de (randjes) van de thermometer en prik met een satéprikker even het afvoergaatje door.

Dan maak je de binnenkant van de deur, de deurrubbers en de buitenkant van de koelkast schoon. Boem! Ook weer klaar.

8. De vaatwasser schoonmaken

Haal de filter eruit, verwijder eventuele resten en was de filter met de keukenreiniger. Neem ook de zijkanten van de deur mee en let weer even goed op rubbers.

9. Gootsteen

Maak de gootsteen schoon met de RVS reiniger.

10. Vuilnisbak

Dan was je de vuilnisbak (met het laatste sopje). Maak in elk geval de klep en de buitenkant van de vuilnisbak schoon.

Je RVS vuilnisbak maak je schoon met RVS reiniger.

11. Dweilen

Als laatste stofzuig je de keukenvloer, ga goed langs de randen en was de vloer daarna met de biologische universele vloerenreiniger ❯ Geschikt voor elke vloer.

Hoppa, alles glanzend schoon, tijd voor een heerlijke kop koffie! :-)

Zo maak je vaatdoekjes écht schoon

Je keuken milieuvriendelijk schoonmaken doe je met vaatdoekjes of microvezel doekjes. Vaatdoekjes zijn natuurlijk veel milieuvriendelijker dan wegwerpdoekjes, maar als je niet oplet zitten ze vol onzichtbare bacteriën. Daarom deze tips om ze hygiënisch schoon te houden.

1. Gebruik deze keukenreiniger ❯ daarmee desinfecteer je het vaatdoekje en dood je voor een groot deel de bacteriën.

2. Hang je vaatdoek na gebruik altijd op, zodat deze kan drogen. Bacteriën zijn dol op vochtige doekjes.

3. Vervang dagelijks het vaatdoekje. Was ze op 60°C of leg ze in een sopje met kokend water.


Geschreven door Hannemarie: Spectra Studio Works ❯

Anderen lazen ook deze blogs over schoonmaken

De duurzame voorjaarsschoonmaak

Met schoonmaak stappenplan

Groene tegels schoonmaken met azijn

Groene algen in de tuin

Houten snijplank schoonmaken en onderhouden

Zo gaat je snijplank langer mee