
Kerstverlichting Kaarsen
Hoe komen we aan kerstverlichting in onze kerstboom
Hoe duurzaam zijn kerstverlichting en kaarsen
Tags: mensen
De donkere dagen voor Kerst
Zodra Sinterklaas naar Spanje is vertrokken, soms al eerder, verlicht Nederland traditioneel het huis met kerstlichtjes en kaarsen.
Kerstverlichting en kaarsen zijn er in alle soorten kleuren en geuren, maten en materialen te koop.

Duurzame kerstverlichting en decoratie met ecologische kaarsen
Kerstdecoratie
Kaarsen in de kerstdecoratie, waxinelichtjes in windlichten en geurkaarsen in verschillende maten en kleuren op een schaal brengen sfeer in huis.
Kerstverlichting werd eerst alleen voor in de kerstboom gebruikt. Maar door de komst van elektrische kerstverlichting voor buiten, is ook de tuin steeds meer betrokken bij de decoratie rond de kerstdagen.
Duurzame Kerstdecoratie
Van kaarsjes naar lichtjes
Kaarsjes in de boom
Voor 1830 was er nog geen kerstverlichting. De boom versieren met kaarsjes werd pas de gewoonte rond 1830. Toen kwamen er goedkopere stearine-kaarsen in productie. Nog maar weinig mensen hadden in die tijd elektrisch licht. Een boom met brandende kaarsjes werd eerst dus als heel bijzonder ervaren.
Elektrische lichtjes
In 1882 bedacht de Amerikaan Edward Hibberd Johnson al elektrische kerstverlichting. Pas rond 1930 kwamen elecktrische kerstlichtjes in de handel. En het duurde nog járen voor echte kaarsjes uit de boom verdwenen. Best gek eigenlijk, want als de kaarsjes niet goed staan, brand een kerstboom gemakkelijk op.
LED Kerst lichtsnoer
Sinds een paar jaren is de energiezuinig LED kerstverlichting op de markt. LED heeft een erg lange levensduur tot wel 30.000 branduren en verbruikt in 2016 zo’n 85% minder stroom dan traditionele kerstverlichting. Zo wordt milieu bespaard en je energierekening.
Bespaartip: zet kerstverlichting automatisch uit
Een duurzame tip voor je kerstverlichting
Maak gebruik van een timer of een slimme stekker om de verlichting automatisch aan en uit te schakelen.
Hiermee kun je eenvoudig instellen wanneer de kerstverlichting aangaat en wanneer het automatisch weer uitgaat, bijvoorbeeld na een paar uur of precies om middernacht. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en maakt het gebruik van kerstverlichting efficiënter.
Nog duurzamer: combineer het met energiezuinige LED-kerstverlichting. LED-lampjes gebruiken tot 80% minder energie dan traditionele kerstlampjes en gaan veel langer mee. Met deze combinatie vier je een sfeervol, verlicht kerstfeest met minimale energiekosten en minder impact op het milieu!
Let op
We staan er meestal niet bij stil, maar alle slimme apparaten kunnen gehackt worden. Hieronder leg ik je uit hoe je dit voorkomt.
Voorkom dat je slimme stekker gehackt wordt in 7 stappen
Je kunt je slimme stekker beveiligen door deze stappen te volgen, zo houd je jouw slimme stekker veilig:
- Sterk en uniek Wifi-wachtwoord: zorg ervoor dat je wifi-netwerk een sterk, uniek wachtwoord heeft dat je regelmatig vernieuwt. Vermijd eenvoudige wachtwoorden zoals “123456” of “password”.
- Gastnetwerk gebruiken: zet je slimme stekker op een apart gastnetwerk. Hiermee houd je deze gescheiden van apparaten met gevoelige informatie, zoals je computer of telefoon.
- Regelmatige firmware-updates: controleer regelmatig of de firmware van je slimme stekker up-to-date is. Fabrikanten brengen vaak beveiligingsupdates uit om kwetsbaarheden te verhelpen.
- Sterke accountwachtwoorden: als je slimme stekker een app heeft die een account vereist, kies dan een sterk wachtwoord en gebruik waar mogelijk tweestapsverificatie (2FA) voor extra beveiliging.
- VPN op je thuisnetwerk: overweeg een VPN (Virtual Private Network) op je router in te stellen. Dit versleutelt al je internetverkeer en maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen.
- Schakel Smart Home-functies die je niet gebruikt uit: sSoms hebben slimme stekkers functies die je niet nodig hebt, zoals op afstand toegang vanaf je telefoon. Schakel deze uit als je ze niet gebruikt om het risico te beperken.
- Beveiligingsinstellingen van de router: zorg dat je router up-to-date is en gebruik WPA3-encryptie als dat mogelijk is (of anders minimaal WPA2), en schakel oude, onveilige protocollen (zoals WEP) uit.
Door deze stappen te volgen, maak je het veel moeilijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot je slimme stekker of netwerk.

Welke kaarsen zijn duurzaam?
Duurzame kaarsen kopen voor een extra fijne sfeer
Ecologische kaarsen als sfeervolle kerstlichtjes
Wat is een ecologisch verantwoorde kaars en bestaan die wel?
Het is een mooi streven rond de feestdagen; liever minder kaarsen, maar dan wel eco kaarsen branden in plaats van gangbare die ons lichaam en het milieu vervuilen. Maar zijn ecologische kaarsen wel echt zo eco?
Kaarsen van bijenwas
Een kaars gemaakt van bijenwas is wel eco, maar voor de bij is het hard werken voor niets. De werkbijen produceren was met hun wasklieren. Bijen hebben zelf hun was nodig om honing en stuifmeel op te slaan. Maar met de bijenwas wordt ook raten gebouwd als kraamkamers voor hun larven. Bijen maken de was met hun wasklieren.
Bijenwas kaarsen in onze winkels komen meestal uit Aziё. Omdat er vaak niets over de productie bekend is, is het maar de vraag hoe eco ze zijn.
Koop geen bijenwas-kaars voor iemand met een vegan levensstijl.
Paraffine kaarsen
Paraffine (gietwas of dompelwas) heeft als basis gewoon aardolie. Slecht om in te ademen en slecht voor het milieu.
Koolzaadwas
Een plantaardig en duurzaam alternatief. Voor de verbouw van koolzaad is meer water en land nodig dan palmolie, maar koolzaad wordt meestal verbouwd op leegstaande akkers. Heel vaak in Europa, waardoor de transport een stuk minder vervuild dan bijvoorbeeld palm of soja. Koolzaadwas geeft geen vetvlekken en is makkelijk te verwijderen.
Biomassa zoals restvet en -olie
Ik kan niet vinden of dit altijd plantaardige vetten zijn.
Kaarsen van stearine
Stearine is een natuurlijk vet en er is plantaardige en dierlijke stearine.
Stearine kaarsen zijn meestal gemaakt van dierlijk vet, van slachtafval. Niet geschikt dus voor vegetariër noch vegan, maar in principe is het goed om, als je dan toch een dier dood, ook alles van het dier te gebruiken.
Kaarsen van plantaardige stearine dan?
Tja… daar worden regenwouden voor gekapt. De plantaardige stearine kaarsen worden namelijk gemaakt van palmolie. Voor palmolie bestaat er het RSPO-certificaat, maar hoe zuiver dat is, is de vraag omdat RSPO niet tot op de bron traceert en er corruptieschandalen waren.*
Wel hebben stearine kaarsen minder schadelijke stoffen dan paraffine kaarsen.
Geef geen stearine kaarsen aan vegetariërs of vegans als kerstcadeau.
Kaarsen van palmolie- en sojawas kopen?
Kaarsen van palmolie- en sojawas dan? Ze zijn biologisch afbreekbaar, dat is heel mooi. Ook zijn ze van biologisch gekweekte palmolie en sojawas te koop én Fair Trade.
Toch kleeven er ook hier nadelen aan. Er worden namelijk behoorlijk wat stukken oerwoud gerooid om palm- en sojaplantages aan te leggen. Wildlife moet dus plaatsmaken voor eco kaarsen? Mmmmm…
Zo eenvoudig is het dus helaas niet om een écht ecologisch verantwoorde kaars te vinden. Met bovenstaande tips wordt het in elk geval iets gemakkelijker om een kaars te kopen die bij jouw visie van duurzaamheid past.
Hergebruik in elk geval de restanten van je oude kaars door er nieuwe van te maken.