Sint Maarten snoep

kerstverlichting kaarsen eco duurzaamheid

Hoe komen we aan kerstverlichting in onze kerstboom

Hoe duurzaam zijn kerstverlichting en kaarsen

Focus-Tags: Mensen

De donkere dagen voor Kerst

Zodra Sinterklaas naar Spanje is vertrokken, verlicht Nederland traditioneel het huis met lichtjes en kaarsen
Kerstverlichting en kaarsen zijn er in alle soorten kleuren en geuren, maten en materialen te koop.

Wij doen altijd de lampen uit als we niet in een kamer zijn, maar met Kerst wordt de boel hier behoorlijk verlicht met veel lampjes en kerstkaarsen 😇

Kerstdecoratie ecologische kaarsen duurzame

Kerstdecoratie

Kaarsen in de kerstdecoratie, wachinelichtjes in windlichten en geurkaarsen in verschillende maten en kleuren op een schaal brengen sfeer in huis.

Kerstlichting werd eerst alleen voor in de kerstboom gebruikt. Maar door de komst van elektrische kerstverlichting voor buiten, is ook de tuin steeds meer betrokken bij de decoratie rond de kerstdagen.

Duurzame Kerstdecoratie

Van kaarsjes naar lichtjes

Kaarsjes in de boom

Voor 1830 was er nog geen kerstverlichting. De boom versieren met kaarsjes werd pas de gewoonte rond 1830. Toen kwamen er goedkopere stearine-kaarsen in productie. Nog maar weinig mensen hadden in die tijd elektrisch licht. Een boom met brandende kaarsjes werd eerst dus als heel bijzonder ervaren.

Elektrische lichtjes

In 1882 bedacht de Amerikaan Edward Hibberd Johnson al elektrische kerstverlichting. Pas rond 1930 kwamen elecktrische kerstlichtjes in de handel. En het duurde nog járen voor echte kaarsjes uit de boom verdwenen. Best gek eigenlijk, want als de kaarsjes niet goed staan, brand een kerstboom gemakkelijk op.

LED Kerst lichtsnoer

Sinds een paar jaren is de energiezuinig LED kerstverlichting op de markt. LED heeft een erg lange levensduur tot wel 30.000 branduren en verbruikt in 2016 zo’n 85% minder stroom dan traditionele kerstverlichting. Zo wordt milieu bespaard en je energierekening.

Duurzame kaarsen kopen voor een extra fijne sfeer

Ecologische kaarsen

Wat is een ecologisch verantwoorde kaars en bestaan die wel?

Het is een mooi streven rond de feestdagen; liever minder kaarsen, maar dan wel eco kaarsen branden in plaats van gangbare die ons lichaam en het milieu vervuilen. Maar zijn ecologische kaarsen wel echt zo eco?

Paraffine kaarsen

Paraffine (gietwas of dompelwas) heeft als basis gewoon aardolie. Slecht om in te ademen en slecht voor het milieu.

Koolzaadwas

Een plantaardig en duurzaam alternatief. Voor de verbouw van koolzaad is meer water en land nodig dan palmolie, maar koolzaad wordt meestal verbouwd op leegstaande akkers. Heel vaak in Europa, waardoor de transport een stuk minder vervuild dan bijvoorbeeld palm of soja. Koolzaadwas geeft geen vetvlekken en is makkelijk te verwijderen.

Biomassa zoals restvet en -olie

Ik kan niet vinden of dit altijd plantaardige vetten zijn.

Kaarsen van bijenwas

Een kaars gemaakt van bijenwas is wel eco, maar voor de bij is het hard werken voor niets. De werkbijen produceren was met hun wasklieren. Bijen hebben zelf hun was nodig om honing en stuifmeel op te slaan. Maar met de bijenwas wordt ook raten gebouwd als kraamkamers voor hun larven. Bijen maken de was met hun wasklieren.

Bijenwas kaarsen in onze winkels komen meestal uit Aziё. Omdat er vaak niets over de productie bekend is, is het maar de vraag hoe eco ze zijn.
Koop geen bijenwas-kaars voor iemand met een vegan levensstijl.

Kaarsen van stearine

Stearine is een natuurlijk vet en er is plantaardige en dierlijke stearine.
Stearine kaarsen zijn meestal gemaakt van dierlijk vet, van slachtafval. Niet geschikt dus voor vegetariër noch vegan, maar in principe is het goed om, als je dan toch een dier dood, ook alles van het dier te gebruiken.

De plantaardige dan?
Tja… daar worden regenwouden voor gekapt. De plantaardige stearine kaarsen worden namelijk gemaakt van palmolie. Voor palmolie bestaat er het RSPO-certificaat, maar hoe zuiver dat is, is de vraag omdat RSPO niet tot op de bron traceert en er corruptieschandalen waren.*

Wel hebben stearine kaarsen minder schadelijke stoffen dan paraffine kaarsen.
Geef geen stearine kaarsen aan vegetariërs of vegans als kerstcadeau.

Kaarsen van palmolie- en sojawas

Kaarsen van palmolie- en sojawas dan? Ze zijn biologisch afbreekbaar, dat is heel mooi. Ook zijn ze van biologisch gekweekte palmolie en sojawas te koop én Fair Trade.

Toch kleeven er ook hier nadelen aan. Er worden namelijk behoorlijk wat stukken oerwoud gerooid om palm- en sojaplantages aan te leggen. Wildlife moet dus plaatsmaken voor eco kaarsen? Mmmmm…

Zo eenvoudig is het dus helaas niet om een écht ecologisch verantwoorde kaars te vinden. Met bovenstaande tips wordt het in elk geval iets gemakkelijker om een kaars te kopen die bij jouw visie van duurzaamheid past.

Hergebruik in elk geval de restanten van je oude kaars door er nieuwe van te maken.

Fijne Kerstdagen gewenst!