Kan een wormenhotel overbevolkt raken?

Kan een wormenhotel overbevolkt raken

Kan een wormenhotel teveel wormen bevatten?

Zo merk je of er teveel compostwormen in je wormenhotel zijn

Loopt mijn wormenhotel straks over van de compostwormen?

Tags: voedsel, milieu,

Binnengekomen vraag:

Er kwam weer een interessante vraag binnen: “Enige tijd geleden ben ik begonnen met mijn wormenhotel. Dat lijkt erg succesvol waardoor bij mij de volgende vraag opkwam: kan een wormenhotel overbevolkt raken en zo ja, wat te doen dan?”.
Ontdek hieronder het antwoord op deze vraag.

Een heel logische gedachte!

Kan een wormenhotel overbevolkt raken? Het is een heel logische gedachte dat wormen op den duur uit het wormenhotel groeien. Wormen die maar eitjes blijven leggen en op een gegeven moment loopt je hotel over.

Zo is het gelukkig niet. Compostwormen stoppen met het leggen van eieren zodra ze door krijgen dat hun leefruimte volraakt. Handig he, zo’n zelfregulerend mechanisme?

Groot of klein hotel, het maakt niet uit, je zult nooit last krijgen van overbevolking.

Om je wormen tevreden te houden, is regelmatig onderzoek belangrijk om het wormenhotel en de populatie in de gaten te houden. Een paar tips:

  • Geef de compostwormen niet meer voedsel dan ze binnen een paar dagen kunnen verwerken. Zo voorkom je rottend voedsel. Hoe meer wormen, hoe meer voedsel je kunt geven.
  • Controleer regelmatig de staat en de wormenpopulatie van je wormenhotel. Zo leer je snel hoe je het wormenhotel het best onderhoudt. Bijvoorbeeld of je teveel voer geeft of te weinig, of er meer ‘bruin’ bij moet en of je wormen ziek zijn. Op deze manier leer je je ‘kudde’ echt kennen!
  • Zorg ervoor dat het wormenhotel goed geventileerd is zodat er voldoende zuurstof is voor de wormen.

Het zelfregulerend mechanisme van compostwormen

Compostwormen (Eisenia fetida) hebben een zelfregulerend mechanisme als het gaat om het leggen van eieren. Ze zullen normaal gesproken stoppen met het leggen van eieren als hun leefomgeving vol raakt. Compostwormen houden dus zelf controle over de grootte van hun populatie. Dit slimme  mechanisme voorkomt dat een wormenhotel overbevolkt raakt.

Het zelfregulerende gedrag van wormen is één van de redenen waarom een wormenhotel zo’n duurzaam en efficiënt middel is om je groente en fruit afval om te zetten in waardevolle compost. 

Mijn wormenhotel zit vol met wormen, en nu?

Als de wormenpopulatie te groot wordt, overweeg dan om met een deel van de wormen een nieuw wormenhotel te starten of geef wat compostwormen aan andere mensen zodat zij van dezelfde voordelen kunnen genieten.

Let, als je wormenhotel een stabiele hoeveelheid compostwormen heeft, sowieso een tijdje op hoeveel voer je geeft. De populatie groeit immers niet meer. Het maximum aan afvalverwerking is bereikt voor je wormenhotel. Per seizoen eten de wormen ook verschillend. Maar zelfs als het wormenhotel lekker werkt, blijft het belangrijk om de populatie en omstandigheden in het wormenhotel in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat het systeem gezond blijft. Zo kun je snel ingrijpen mocht er iets mis gaan.

Maak of koop je eigen wormenhotel

Wil jij ook succesvol je eigen compost maken op een eenvoudige manier?
Kijk dan even in de webshop voor een wormenhotel dat bij je past.

Eerst even proberen? Volg dan het stappenplan uit het blog en maak een wormenhotel van emmers. Leuk klusje om (samen met de kinderen) te doen in de vakantie 💚 In de webshop kun je ook alleen compostwormen bestellen!

Heb jij ook een vraag?

Stel die gerust! Eén van onze experts zal je vraag beantwoorden.

Deze vraag is beantwoord door Hannemarie, Spectra Studio Works, initiatiefnemer van De Duurzame Kaart.
Ben jij ondernemer en kun je enthousiast vertellen over duurzaamheid? Dan ben je misschien een goede partner voor De Duurzame Kaart ❯
#LetSustainable💗

Anderen lazen ook deze blogs met de tag wormenhotel

2024-03-14T12:39:59+00:00

Titel

Ga naar de bovenkant