Insectentuin Groningen ideeen De Duurzame Kaart

Bloemenparadijs met insectenhotel

Burgerinitiatief voor behoud insecten

Focus-Tags: Leefbaarheid, Milieu, Dierenwelzijn.

Insectentuin met medewerking van gemeente Groningen

Hoe het idee van een burger, in samenwerking met de gemeente, leidt tot een insectenparadijs en meer bewustwording en onderling contact in de buurt.

Om je te inspireren laat ik je in dit blog kennismaken met mn stiefzus Emma Wilson en de tomeloze inzet voor haar burgerinitiatief. Naast haar onderneming en twee kleine kinderen vatte ze vorig jaar in de zomer het plan op om iets aan de nood van insecten te doen. Daarom toverde ze de saaie gemeente tuin achter haar huis om tot een prachtige insectentuin.

Standaard saaie gemeente tuin

Gemeente tuin Groningen vol bijenbloemen

Dit was de tuin voor Emma de gemeente aansprak of ze hier een insectentuin van mocht maken. Een hele uitdaging, maar ze heeft er veel tijd en energie in gestoken en met een geweldig resultaat!
Hierbij ook mijn complimenten aan de gemeente Groningen om zo’n burgerinitiatief te ondersteunen.

Behalve de insecten, heeft de hele buurt plezier van deze geweldige upgrade van hun buurt. Hoe leuk is het als je (met je kinderen) de deur uitloopt en allerlei bloemen en insecten ziet waar zoveel over te leren valt? Wil jij ook het lapje gemeentegrond naast je huis omtoveren tot een insecten paradijs? Emma geeft tips en ideeën.

Bloemenweelde op gemeentegrond

Door Emma Wilson

Heb jij ook zo’n ongeïnspireerd stukje bosjes naast je huis of in de straat? Vraag eens aan de gemeente of je er een insectentuin van kan maken! Grote kans dat je toestemming krijgt, net als ik! De gemeente is blij dat ze minder struikjes hoeven bij te houden, de insecten zijn blij met de broodnodige extra voedselbronnen, en jij bent blij met de zee van kleur die zich weldra zal aandienen. Ik bofte, want de bosjes die op het stukje stonden wat ik wilde omtoveren, werden speciaal voor mij weggehaald. Ik hoop dat andere gemeenten ook zo coulant zullen zijn, anders kost het wel even wat extra werk om de grond klaar te maken voor zaadjes en nieuwe planten.

Natuurlijk tuinieren

Je kunt een insectentuin zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt, je hoeft er niet per se heel groene vingers voor te hebben. Met een strook wilde bloemen zijn bestuivers als bijen al heel gelukkig.

Maar ik heb gekozen voor vaste planten en struiken. Daar tussenin heb ik verschillende biologische bloemenzaden gezaaid als opvulling voor de lege stukken, nu de vaste planten nog niet zo groot zijn. En als je van ’natuurlijk tuinieren’ houdt, zoals ik, dan laat je ook zoveel mogelijk planten staan die zichzelf aandienen. Lekker makkelijk en meer leuke verrassingen omdat sommige wilde planten ontzettend mooi zijn om te zien!

Insectentuin bijenbloemen Emma Wilson

Mulchen

Wat veel mensen als onkruid beschouwen, zijn eigenlijk heel nuttige planten. Ik heb voor mezelf de regel, dat als aangewaaide planten mijn zelf gekozen planten niet in de weg zitten, ze lekker mogen blijven staan.

Als ik niet wil dat ze uitzaaien, trek ik ze er na de bloei uit en versnipper ik ze. Bijvoorbeeld bij Melde, die zaait zichzelf echt gigantisch uit en dat is lastig als ik het volgende voorjaar andere planten wil zaaien. De stukjes plant leg ik dan op de bodem zodat de aarde bedekt blijft. Dat houdt het vocht meer in de grond tijdens de droogte in de zomer en de insecten smullen ervan.

Zo veranderen de plantresten langzaam weer in humus. Dat zorgt weer voor een vruchtbare bodem! Ook vogels profiteren van zo’n laagje tuinafval. Ze zoeken dan naar slakken en andere lekkere hapjes.
Op deze manier de bodem bedekt houden met plantresten, stro of snoeiafval heet ‘mulchen’, en je kunt er heel veel nuttige informatie over vinden op internet.

Boomstammen als insectenhotel

Gedurende de winter heb ik allerlei boomstammen verzameld. Daarna heb ik ze her en der in de tuin verspreid. Ze dienen zowel als afbakening van de verschillende delen van de tuin, maar ze zijn ook mooi om naar te kijken. Bovendien trekken ze ook weer insecten aan omdat ze ervan eten of eronder of in gaan wonen.

Aanleg insectentuin gemeente strook Groningen

Het is ook een goed idee om ondiepe drinkbakjes neer te zetten, liefst met wat kleine stenen erin.
Ik zie regelmatig een bij of zweefvlieg even op zo’n steen landen en een slokje drinken. Als het erg droog wordt, is het ook een fijne drinkplek voor vogels en egels.

In de herfst wil ik graag nog een egelhuisje in de tuin zetten. Nu is het al te vol met planten overal. Hopelijk dient zich weer een mooi plekje aan in de herfst, als de eenjarige planten uitgebloeid zijn.

Eenjarige bloemen bijen insecten vaste planten

Insectentuin aanleggen zorgt voor buurtcontact

Een leuke bijkomstigheid van het hebben van een tuintje in de openbare ruimte, is dat ik veel meer burencontact heb! Voorbijgangers geven complimentjes, en kindjes komen kijken wat ik aan het doen ben als ik weer eens met mijn neus bovenop het groen zit. Ik wijs ze dan op de insecten die ik zie, of de plantsoorten. Zo heeft het zelfs een beetje een educatieve functie.

Ik hoop dat massa’s mensen insectentuintjes gaan aanleggen, wat zouden woonwijken er dan fleurig uitzien. En de natuur heeft het nodig, dus waar wacht je nog op? Veel tuinier-plezier!

Emma Wilson is grafisch ontwerper ❯

Ook interessant: de natuurlijke kringloop in de tuin ❯

Komkommerkruid stenen hout natuurlijk tuinieren

Wilde bloemen planten insectentuin