Informatieplicht energiebesparing bedrijven mkb overheid onderwijs tips zero2green

Energiebesparende maatregelen voor bedrijven

Ondernemers en de energiebesparingsplicht

Ondernemingen moeten besparen op energie

Je bent ondernemer en de zaken gaan goed, maar dat betekent niet dat je op je lauweren kunt gaan rusten. Je moet naast je dagelijkse zaken ook de concurrentie in de gaten blijven houden en daarnaast altijd bezig zijn met je strategisch plan.

Dan speelt er verder nog de energietransitie. Men heeft het over duurzaam ondernemen, energie besparen en CO2 reduceren, het liefst tot nul. En dan komt ook de gemeente nog eens! Die is ambitieus en laat weten dat je nu echt moet besparen op energie. Maar hoe dan? Hoe pak je dat aan en waar begin je? Misschien zit je vol vragen maar gelukkig zijn er heel veel organisaties die je op weg kunnen helpen.

Informatieplicht Energiebesparing

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent)? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Vanaf 1 juli 2019 komt daar ook nog een wettelijke verplichting bij; de zogenaamde ‘Informatieplicht Energiebesparing’. Je moet namelijk vóór die datum rapporteren bij het eLoket van RVO welke maatregelen je hebt uitgevoerd.

Besparen kan op heel veel manieren

Wat betreft het besparen van CO2, brandstof en emissie (uitlaatgassen) heb ik de volgende tip:
Als je pakketten via een koerier verzendt, probeer de volgende keer dan eens of er een koerier is die het duurzaam bezorgt. Het voordeel is dat je direct bespaart op je CO2-voetafdruk. Dit is één van de meest simpele manieren om de eerste stap op weg naar duurzaamheid te zetten.

Bovendien worden koeriersbedrijven daardoor gestimuleerd duurzaam te bezorgen. Een koeriersbedrijf reageert op wat de markt vraagt. Degene die een pakket laat transporteren door een koerier die alleen gebruik maakt van vervuilende auto’s heeft het heft in handen tot het verminderen van luchtvervuiling en de uitstoot van CO2.

Hoe vind je een duurzame koerier?

En wat maakt een koerier duurzaam?

Een duurzame koerier is een vervoerder die pakketten vervoert op een wijze die niet schadelijk is voor de directe leefomgeving en die het gebruik van fossiele brandstoffen tot het absolute minimum of helemaal niet gebruikt.

De volgende koeriers zijn duurzaam:
1. Fietskoeriers.
2. Koeriers die gebruik maken van auto’s die rijden op gas (CNG/Groengas).
3. Koeriers die gebruik maken van een volledige elektrische auto.
Je vindt ze eenvoudig door te Googlen op “duurzame koerier”.

Deze informatie krijg je aangeboden van Frits van zero2green. Hij schreef ook dit blog met handige tips: Hoe kun je online bestellingen eenvoudig duurzamer maken?

Zero2green inzetten als koerier?

    Volg zero2green

    Facebook icon groen huisstijl kleur De Duurzame Kaart
    LinkedIn icon groen huisstijl kleur De Duurzame Kaart
    Twitter icon groen huisstijl kleur De Duurzame Kaart

    De volgende links kunnen je op weg helpen op het gebied van duurzaamheid:
    Advies en management voor overheden, bedrijven en non profit.

    Luisteren, ontrafelen, adviseren en oplossen
    Breikers helpt werkgevers in de Metropoolregio Amsterdam resultaatgericht bij hun transitie naar slimme & duurzame mobiliteit en logistiek.

    Tips mbt de informatieplicht:
    wattjemoetweten.nl en informatieplichtenergiebesparing.nl.

    Inzicht in je energieverbruiken en CO2-uitstoot:
    De Duurzame Adviseurs.nl CO2 footprint opstellen.

    Tips op het gebied van energiebesparing in kantoren:
    RVO infographic activiteitenbesluit..