Hou je huis koel tijdens een hittegolf

Hittegolf op komst?

Met deze tips houd je je huis koel

Focus-Tags: Milieu

Hoe blijft je huis koel in de zomer

Geniet jij met volle teugen van de warme dagen in de zomer of vind je 23 graden meer dan genoeg? Hoe dan ook, voor de komende dagen worden wel heel hoge temperaturen voorspelt en dan is het fijn als het huis zo koel mogelijk blijft.

Duurzaam koelen zonder airco

Wij hebben geen airco. Toch is ons huis altijd lekker koel vergeleken met de buiten temperatuur. Hieronder geef ik je tips waarmee jij ook je huis duurzaam koelt zonder airco.

Hou je huis koel met deze 7 tips.

Wist je dat

Wist je dat het een fabel is dat donkere kleuren warmer zijn? Het maakt niet uit of je witte of zwarte kleding draagt, beide zijn even ‘warm’ bleek uit onderzoek uit 1980. Ligt eigenlijk ook voor de hand, hoe zouden de in zwart geklede Bedoeïnen de hitte anders overleven.

Wit weerkaatst wel meer licht, maar laat tegelijkertijd meer warmte door dan zwart.

tips zoek beneden verkoeling huis

7 tips die zorgen voor verkoeling in huis

1. Open ramen voor een koel huis op de juiste tijd

Je huis duurzaam koel houden is vooral een kwestie van de warmte uit je huis houden. Houd, voor zover mogelijk in verband met inbraak, ‘s nachts zoveel mogelijk ramen open. Als je opstaat (voor 7 uur) doe je ook je deuren tegen elkaar open zodat de frisse lucht door je huis kan waaien. Zet iets tegen de deur zodat die niet plotseling dichtklapt (met een hond ertussen).

Op de ramen waar de ochtend zon schijnt, doe je ‘s avonds de gordijnen al dicht. Hierdoor wordt binnen niets direct opgewarmd door het zonlicht.

Rond 7 uur ‘s morgens sluit je alle ramen en deuren en gaan ook de gordijnen dicht.

2. Zonnescherm of laken voor het raam

Het wordt een beetje kamperen in eigen huis, maar alla, liever koel dan die warmte in huis toch?
De warmte buiten houden werkt beter als je de ramen aan de buitenkant beschermt. Bovendien is het ook beter voor je kamerplanten. Die kunnen oververhit raken achter gesloten gordijnen.

Heb je een zonnescherm? Helemaal fijn. Hou je huis koel; laat het zonnescherm zo vroeg mogelijk zakken, liefst nog voor de zon op je raam schijnt.

Ook zonder zonnescherm kun je je ramen in de schaduw zetten met een schaduwdoek of gewoon een laken. Maak het laken vast met ducktape of punaises. Als je de ruimte hebt, zet dan de onderkant van het laken schuin vast. Bind twee touwtjes aan de punten en trek die wat schuin van het raam vast. Bind ze bijvoorbeeld aan een boom of tuinstoel of leg er een steen op. Zorg dat het goed vast zit en niet weg kan waaien. Zo’n ‘tussenlaag’ lucht tussen raam en laken zorgt voor nog meer verkoeling.

3. Plat dak koel houden.

Veel huizen hebben (gedeeltelijk) een plat dak en daaronder is het bloedheet als de zon er de hele dag op staat te bulken. Als je veilig op het dak kunt lopen, bedek het dan met bijvoorbeeld lakens of kleden. Leg iets op de randen zodat het ook blijft liggen en niet over de weg waait met alle gevolgen van dien.

Het werkt nog beter als er een luchtruimte is tussen de lakens en het dak zodat de wind er onderdoor kan waaien. Hierdoor koelt de lucht af. Bind twee touwtjes aan de punten en trek die wat schuin vast. Bind ze bijvoorbeeld aan een regenpijp, balkon of aan een baksteen. Lakens zijn goedkoop verkrijgbaar bij de kringloop.

Tip binnen de tip: spaar voor een groen dak, dat scheelt volgend jaar een heleboel warmte.

Hou je huis koel plat dak

4. Gebruik geen apparatuur

Elk apparaat produceert warmte. ‘s Morgens je föhn op standje warm aanzetten is daarom niet handig ;) Ook ovenverse broodjes, de (droog-)oven en (af-)wasmachine kun je beter niet gebruiken zodat je huis zo koel mogelijk blijft. Als je de mogelijkheid hebt, kook dan in je tuin en gebruik je koffiemachine en waterkoker buiten (met verlengkabel).

5. Zet je afzuigkap aan

Béétje tegenstrijdig met eerdere adviezen 😆 maar toch. Niet iedereen kan buiten koken en keukenmachines buiten zetten. Als je kookt, zet dan wel je afzuigkap aan. Die trekt de hete en vochtige lucht uit de keuken. Vochtige lucht voelt ook warmer aan.

Misschien heb je in de badkamer ook een afzuiger. Maak de badkamer droog na het douchen en laat de afzuiger het restant vocht wegzuigen.

hittegolf vochtige lucht voelt klam

6. Vochtige lucht in huis voelt klam aan

Je hebt het vast wel ergens gelezen: “Hou je huis koel deze dagen, bevochtig de lucht met onze fijne spray”. Die woorden verfrissen wel, maar vochtige lucht doet het tegenovergestelde. Het voelt veel warmer aan. Je krijgt er dat vieze, klamme gevoel van. Hou je huis koel, hou de lucht droog.

7. Ga beneden slapen, daar is het koel

Warme lucht stijgt naar boven. Sleep je matras dus lekker naar de laagste verdieping of hang je hangmat in je woonkamer! Het is heel verleidelijk om in de tocht te gaan zitten, maar vaak krijg je daar een stijve nek van (al is dat nooit wetenschappelijk bewezen).

Pas buiten op met vuur en sigaretten

Hou je huis koel en kook buiten. Gezellig met vrienden afspreken in het park of bij het water om te BBQ, feestje! Toch is het erg oppassen met open vuur. De grond is kurkdroog en verdroogd gras en blad staat snel in brand. Let op waar je mag BBQ en een open vuur mag stoken en neem sowieso altijd een branddeken en water mee.
Let asjeblieft extra goed op als je rookt in de natuur.
Menige bosbrand is ontstaan door een peuk. Beter rook je natuurlijk helemaal niet in de natuur. Maar als toch, doe dat dan niet terwijl je loopt omdat je dan niet ziet waar je smeulende as valt. Ook niet in de wind; die neemt gemakkelijk een smeulend stukje as mee. En gooi het peukje niet op de grond, maar neem een klein potje mee van huis. Er zitten zo’n 2.500 chemicaliën in een peuk, dat gooi je toch niet in de natuur?