Hoe koop je duurzaam spullen Foto timbo84

Zo wordt duurzaam spullen kopen gemakkelijker

Je hebt duurzaam en duurzaam

Niet stuk te krijgen duurzaam

Sommige spullen zijn niet stuk te krijgen. Hartstikke duurzaam als je het gebruikt totdat het versleten en niet meer te repareren is.

‘Niet stuk te krijgen duurzaam’ waar je niets aan hebt

Maar lang meegaan zegt niet alles. Misschien gaat het product wel lang mee, maar gebruikt het in die tijd 4 keer meer energie dan een vergelijkbaar product. Het is lastig voor consumenten om te ontdekken hoe duurzaam een product écht is, omdat je niet alle informatie hebt over hoe een product tot stand komt.

De ‘minder milieubelastend’ hoax

Sommige spullen worden gemaakt op een manier die het milieu minder belast, heel mooi. Maar minder milieubelastend betekent niet persé dat het duurzaam is. Misschien gaat het véél sneller kapot waardoor er vaak een nieuwe gemaakt moet worden.

Greenwashing

Als laatste noem ik nog ‘greenwashing’. Bedrijven dóen alsof het product duurzaam is, maar dat is alleen omdat ze meer geld willen verdienen door een duurzaam imago.

Denk bij product-greenwashing bijvoorbeeld aan “100% natuurlijk”. ‘Natuurlijk’ klinkt heel gezond toch? ‘Natuurlijk’ op een pak koekjes wil jou dan ook laten geloven dat je iets heel gezonds eet. Maar suiker is ook 100% natuurlijk. Het koekje kan dus voor 100% uit suiker bestaan zonder dat de tekst liegt. Wat er ‘Natuurlijk’ aan is, moet je nog steeds zelf uitzoeken.

Een bedrijf kan zich ook duurzaam voordoen met een duurzaam gebouwd kantoor, maar ondertussen de belasting ontduiken of slecht omgaan met het personeel. Op het gebied van eerlijk zaken doen is het bedrijf niet duurzaam, maar dat zie je als consument niet. Alleen het imago van een duurzaam gebouwd kantoor.

Milieuvriendelijk is niet persé duurzaam

‘Duurzaam’ is dus meer dan milieuvriendelijk en hoe lang een product meegaat. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld eerlijke lonen en werkomstandigheden, energie gebruik en dierenleed. Daarover staat geen informatie op een pak koekjes en het kost je als ‘gewone burger’ veel moeite om erachter te komen of wat een bedrijf op de site vertelt de waarheid is.

4 Tips die je helpen duurzaam spullen te kopen

Tip 1. Vaar je eigen koers

Weet je, het is voor de meeste consumenten een grote inspanning om een ‘juiste’ duurzame aanschaf te doen.
Waar ligt je focus
Mijn eerste tip als je duurzamer wilt gaan leven is dan ook dat je eerst één onderwerp kiest dat jij belangrijk vindt. Voor welk onderwerp vind je, moet meer aandacht komen.

Een voorbeeld hoe ik mijn focus onderwerpen diervriendelijk en milieuvriendelijk in de praktijk toepas.
De ene keer lees ik dat leren schoenen milieuvriendelijker zijn, de andere keer wint de synthetische schoen. Daar word ik niet wijzer van. Bovendien gebruiken ze in die test niet de schoen die ik kopen wil, dus hoe duurzaam is die dan?

Ondanks dat leer langer mee gaat en in die zin duurzaam is, koop ik het liever niet. Leer is niet diervriendelijk, er wordt een dier voor gefokt en gedood, meestal onder gruwelijke omstandigheden en de werkomstandigheden in leerlooierijen zijn vaak vreselijk.

Alleen als ik een schoen intensief ga gebruiken (bergschoenen) koop ik leer. Tweede hands leer koop ik ook. Dat is niet volgens “een regel”, maar gewoon een keuze waar ik achter sta en die het mij mogelijk maakt zonder schuldgevoel soms voor een dier, soms voor het milieu te kiezen.

Zo heb ik in de loop der tijd per product bedacht wat ik belangrijk vind.

Tip 2. Niets zo duurzaam als NIET kopen

We zijn haast verslaafd geworden aan ‘nieuwe dingen kopen’ ook al hebben we ze niet nodig.

Ontdek hoeveel jij teveel aan spullen hebt door je kamers eens langs te lopen. Bekijk welke spullen je echt nodig hebt en welke spullen, kleren en schoenen alleen maar ruimte innemen. Het kan je verrassen hoeveel ruimte je geeft aan spullen die je geen of nauwelijks vreugde geven.

Als je de volgende keer iets wilt kopen, dan eerst nog even aan deze tip: gaat het nieuwe product je ruimte innemen of gaat het je langdurig vreugde geven?

Tip 3. Tweede hands is daarna by far het duurzaamst

Dat 2de hands na ‘niet kopen’ het duurzaamst is, komt omdat het maken en het vervoeren van nieuwe producten de aarde het meest vervuilen. Elektrische apparaten zijn een uitzonderingen. Die kun je bijvoorbeeld beter nieuw of ‘zo goed als nieuw’ kopen i.v.m. het elektriciteitsverbruik.

Ook leuk: bij de meeste kringloop winkels steun je ook nog een goed doel.

Tip 4. Wees kritisch

Er zijn bedrijven die misbruik maken van de goede wil van mensen om duurzamere keuzes te maken. Ze doen alsof hun bedrijf duurzaam onderneemt of dat hun product duurzaam is, maar dat doen ze alleen voor hun imago. Zodat mensen als jij denken: “Wow dat bedrijf is goed bezig, die steun ik door daar iets te kopen”.

Greenwashing
Greenwashing noemen we dat en dat bestaat er in allerlei gradaties. Van bewuste verlakkerij (lees etiketten! Gebruik voor voedsel de Questionmark app) tot het ‘agressief’ aanzetten van de aanschaf van duurzame producten. Hoe duurzaam een nieuw product ook is, het moet nog steeds gemaakt en vervoert worden. 5 verschillende vormen ‘duurzame deksels voor op je groente en fruit’ zijn er 4 teveel geproduceerd en vervoerd als je maar 1 regelmatig gebruikt.

Open en bloot
Vertrouw ondernemers die antwoord geven op al je vragen over product en productie. Ondernemers die daarbij woorden gebruiken die jij begrijpt en die informatie geven die je gemakkelijk kunt verifiëren. Waarbij het belangrijk is dat je oplet wie het onderzoek betaald heeft ;) Dat geld ook voor reviews; voor veel reviews is betaald.

De utopie van 100% duurzaam
Verwacht niet dat bij een duurzame ondernemer alles 100% duurzaam is, verwacht dat een ondernemer uitlegt waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt als jij daarnaar vraagt. Het is aan jouw wat je met dat gegeven doet.

Zo zijn er ondernemers die geen eko merk hebben omdat die simpelweg niet te betalen is. Of er wordt voor een plastic verpakking gekozen om hygiënische verplichtingen. Als consument sta je daar niet altijd bij stil.

Herhaling :)
Een product kan nóg zo duurzaam zijn, maar als je het niet nodig hebt en het toch koopt blijft het een gewoon een teveel geproduceerd en vervoerd product.
Als je duurzame stappen wilt nemen, vervang je spullen pas als ze kapot zijn. Liefst door een tweede hands of duurzame versie.

Dank voor je inspanning om duurzamer te leven!