Hergebruiken en recyclebaar is beide duurzaam
Hergebruik en recycling bespaart grondstoffen
Binnen gekomen vraag: Wat is het verschil tussen hergebruik en recyclebaar?
Hergebruiken of gerecycled kopen
Het verschil tussen hergebruiken en recyclen is niet altijd even duidelijk en daarom een blog met uitleg.
Alhoewel de woorden worden vaak door elkaar gebruikt, zit er wel degelijk verschil tussen hergebruik en recycle.
Wat is hergebruik
Hergebruik is als je een product dat ergens voor gebruikt is, opnieuw gebruikt voor iets anders.
🍓 Bijvoorbeeld de pot aardbeienjam
Als de jam op is, kun je het glas her-gebruiken om er zelfgemaakte jam in te doen. Of schroeven of hergebruiken door er restjes groenten mee in te vriezen.
Het product veranderd niet of nauwelijks in de nieuwe functie. In dit geval koop je geen nieuw glas voor je zelfgemaakte jam (dat scheelt vervoer) en er hoeft dus geen nieuw glas gemaakt te worden. Dat scheelt grondstoffen en energie. Dit scheelt veel milieuvervuiling.
Wat is recycling?
Recyclen gebeurd door het product te veranderen en dat eindproduct wordt opnieuw gebruikt als grondstof om iets nieuws te maken.
♻️ We nemen weer dat jamglas. Dat wordt ingezameld, kapot gemaakt en omgesmolten zodat er nieuw glas van gemaakt kan worden.
Plastic wordt nieuw plastic of een meubel. Oud papier wordt nieuw papier. Of DIY: een trui wordt een muts en handschoenen.
Het start product wordt ‘kapotgemaakt’, bewerkt, om er een nieuw product van te kunnen maken. Er is dus opnieuw energie voor nodig.
Vandaar dat hergebruiken duurzamer is dan recyclen. Een 2dehands plastic stoel is duurzamer dan een stoel van gerecycled plastic.
Maar ja, je hebt soms iets nieuws nodig en in dat geval kun je beter voor gerecycled kiezen dan voor ‘nieuw’, omdat er dan minder grondstoffen nodig zijn.
Verschil tussen hergebruiken en recyclebaar
Het verschil tussen hergebruiken en recyclebaar is dus of het product in originele staat blijft óf dat het eerst bewerkt wordt om er daarna een nieuw product van te maken.
Er zijn drie vormen van hergebruik
- Het hele product wordt hergebruikt: bijvoorbeeld de jampot hergebruiken voor schroeven.
- Hergebruik van een deel van een groter product waarbij het dezelfde functie behoudt. Bijvoorbeeld een motor uit een auto in een andere auto hergebruiken.
- Als laatste: je gebruikt een deel van een product voor iets anders, zonder het product echt te bewerken zoals een muts en handschoenen maken van een trui.
En twee vormen van recycling
- Recycling van grondstoffen voor hetzelfde product. Bijvoorbeeld glas recycling voor nieuw glas.
- En recycling van grondstoffen voor een ander doel, zoals petflessen recyclen en er vervolgens kleding van maken.