Groene tegels schoonmaken met azijn

Verwijder je groene aanslag op hout en tegels niet met azijn

En hoe voorkom je algen op je terras en tegels?

Focus-Tags: Milieu, Voedsel,

Groene tegels schoonmaken

Ik merk aan de webshop met schoonmaakproducten tegen algen dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een natuurlijk middel voor het schoonmaken van groene tegels. Dat maakt me blij. Op internet staan namelijk ook allerlei natuurlijke schoonmaak tips ‘van oma’, schoonmaakazijn is daar één van.

Maar een natuurlijk product niet persé ook milieuvriendelijk. Aardolie bijvoorbeeld is een natuurlijk product, maar erg slecht als het in de natuur komt.

Azijn voor groene aanslag en onkruid is verboden

Misschien verbaast het je, maar het is echt waar. Groene tegels schoonmaken met azijn is verboden. Je mag wettelijk gezien geen azijn gebruiken tegen onkruid of groene aanslag op tegels, klinkers noch terras. Ook geen huishoudmiddelen ‘van oma’ als zout of chloor.

Schoonmaakazijn is niet natuurlijk

Overigens, schoonmaakazijn is geen natuurijk product, maar chemisch gemaakt. In schoonmaakazijn zit azijnzuur, water en soms ook wat andere ingrediënten. Het ingrediënt azijnzuur is synthetisch gemaakt. Natuurazijn is wel natuurlijk. Bovendien kun je er op dezelfde manier mee schoonmaken. Maar natuurlijk of niet, ook met natuurazijn mag je dus geen algen verwijderen.

Wist je dat

🐸 Azijn is een zuur en het bijt naar in je huid als je het gebruikt om schoon te maken. Je kunt je dus voorstellen dat alles verbrand wat over je met azijn ingespoten terras loopt. Rupsen, mieren, lieveheersbeestjes…

Ook onder en tussen je tegels leeft er van alles. Allerlei zichtbare en onzichtbare beetjes zoals wormen en micro-organismen gaan dood door het spuiten van je tegels met azijn.
Zonde, want die hebben we hard nodig voor een gezonde aarde.

#LetSustainable💗

Groene tegels en hout duurzaam schoonmaken

Net zoals azijn schadelijk is voor de aarde, bodemdieren, planten en het water, zijn er meer schadelijke, natuurlijke middelen die gebruikt worden om groene algen te verwijderen. Zoals bijvoorbeeld zout, groene zeep, hout-as en soda. Het is o.a. schadelijk omdat er geen ‘juiste verhouding’ gebruikt wordt. Op schoonmaakmiddelen staat precies in welke verhouding je het schoonmaakproduct gebruiken moet.

Een hogedrukspuit dan?

Een hogedrukspuit is heel handig, even over je vlonder met algen spuiten en ‘klaar’. Maar behalve dat je muren nu waarschijnlijk vies zijn ;) maakt een hogedrukspuit de oppervlakte van hout en tegels ruw. Juist in zulke ruwe plekjes kunnen algen gemakkelijk groeien waardoor je snel meer groene aanslag hebt.

Groene tegels schoonmaken met azijn is verboden

Hoe verwijder je groene aanslag dan op een natuurlijke manier

Groene aanslag verwijderen met BIOnyx
Koop in onze Duurzame Webshop bijvoorbeeld Terras & Opritreiniger van BIOnyx.

  • 100% biologisch en afbreekbaar
  • Professioneel en duurzaam reinigen
  • Puur, eerlijk en veilig
  • Niet op dieren getest

professionele terras opritreiniger 5l voorkant ecologisch schoonmaakbedrijf

Water van gekookte aardappel

Eet je regelmatig gekookte aardappelen? Groene aanslag van tegels en houten vlonder verwijderen gaat eenvoudig door het kook-water van aardappelen te gebruiken.

Hoe komt het dat aardappelwater algen verwijdert
Door het koken van aardappelen komt er zetmeel in het kookwater en algen houden niet van dit zetmeel.
Giet na het koken dus het kookwater even in een bak. Als het koud geworden is giet je het over de terrastegels of houten vlonder. Laat het even inwerken en borstelen maar! Spoel eventueel af met water uit de ton.
Nadeeltje: je moet veel aardappelen eten als je een grote tuin hebt.

Voegzand schuurt groene algen weg

Bij elke bouwmarkt kun je voegzand voor straatwerk kopen. Dit is heel fijn zand om als schuurmiddel te gebruiken. Strooi het over de groene tegels en vegend met de bezem schuren algen en mos weg.

Eierschalen schuurt groene aanslag weg

Verzamel je eierschillen. Sowieso handig om te hebben als je een wormenhotel tuin hebt. Maal het bijna fijn, ik doe dat met een koffiemolen, maar een deegroller werkt ook. Net als voegzand gebruik je dit als natuurlijk schuurmiddel. Strooi het over de groene aanslag en vegend met de bezem schuur je algen en mos weg.

Hergebruik je sop-water met biologische allesreiniger

Gebruik je een biologische allesreiniger bij het schoonmaken? Hergebruik het afvalwater dan na het schoonmaken! Gooi het over de groene aanslag op de tegels buiten, even vegen, klaar.

Groene aanslag voorkomen op hout en steen

Hoe voorkom je groene aanslag op je terras

Hoe groene aanslag definitief verwijderen?

Groene tegels schoonmaken met azijn is dus verboden en bovendien verwijderd het niet definitief je algen. Er is namelijk geen middel dat algen definitief verwijderd en je terras blijvend algenvrij houdt.

Grijp niet naar bestrijdingsmiddelen als roundup, die zijn echt verschrikkelijk slecht voor de natuur. En niet alleen voor de natuur, je kunt er zelf ook kanker van krijgen.

Hoe ontstaat groene aanslag?

Wat is groene aanslag eigenlijk. Er ontstaat groene aanslag op vochtige, ruwe plekjes waar organisch afval zoals zand blijft hangen. Hierin groeien de algen. De algen scheiden van een soort slijm af, waardoor je tegels en hout spiegelglad worden.

Tips die groene algen voorkomen

Alhoewel groene aanslag dus niet definitief te verwijderen is, kun je het helpen voorkomen met de volgende tips.

1. Beste tip: veeg regelmatig je terras en tegels. Hierdoor krijgen groene aanslag, mos en onkruid minder kans om te groeien. Gebruik er eventueel wat voegzand voor bestrating of eierschaal-gruis bij.

2. Zorg ook dat het water goed van je tegels en hout afloopt, zodat er minder vochtige plekjes ontstaan.

3. Verwijder onkruid tussen de tegels. Hierdoor blijft er minder organisch afval achter tijdens het vegen.

4. Koop bodembedekkers voor tussen je struiken en tegels. Hierdoor spat er minder organisch afval op je tegels.

Ik ben benieuwd welke van deze tips jouw leven gemakkelijker maakt :) Heb jij nog een aanvulling? Laat het me weten via een mail, Instagram of Twitter.
#LetSustainable💗

Dit blog is geschreven door Hannemarie, Spectra Studio Works, initiatiefnemer van De Duurzame Kaart.
Ben jij ondernemer en kun je enthousiast vertellen over duurzaamheid? Dan ben je misschien een goede partner voor De Duurzame Kaart ❯