Duurzame Sinterklaas tips ideeën

De Duurzame Sinterklaas en Pieten geven tips en ideeën

Een duurzaam Sinterklaasfeest vieren

Focus-Tags: Mensen, Voedsel,

De Duurzame Sint is in Nederland aangekomen!

Sinterklaas is gelukkig toch weer feestelijk in Nederland aangekomen! Eén van de eerste dingen die ik hem vroeg was: “Heeft u misschien duurzame tips voor een blog?”

Natuurlijk heb ik eerst gevraagd hoe het met Sinterklaas en de Pieten ging na de lange reis, maar Sint had niet veel tijd voor een praatje. Dus Sint, 3 pieten en ik gingen meteen aan de slag. Na 2 uur brainstormen hebben we deze lijst met tips en ideeën voor je genoteerd.

Het belangrijkste, zei Sint, is dat jullie onthouden dat het Sinterklaasfeest om gezelligheid draait en gezelligheid zit hem niet in veel en dure cadeau’s!
Alleen wat snoepgoed, liedjes en spelletjes is in feite al meer dan genoeg.

Heel veel plezier gewenst van De Duurzame Sinterklaas!

1. Voorbereiding op een duurzame Sinterklaas.
2. Tips voor duurzame Sinterklaascadeaus.
3. Wat is duurzaam speelgoed?
4. Cadeau ideeën voor een duurzame Sinterklaas.

Wist je dat

Sinterklaas helemaal niet uit Spanje komt, maar uit het gebied dat nu Turkije heet?

Het bekendste verhaal over Sint Nicolaas gaat over een arme man met drie dochters. Dankzij de giften van Sint Nicolaas konden zij trouwen. Anders hadden ze prostitué moeten worden.
Sinterklaas gooide de giften door hun open raam. Hier komt dus waarschijnlijk het Sinterklaas gebruik van strooigoed en chocolademunten vandaan.

Duurzame Sinterklaas dobbel spel

Voorbereiden op een duurzame Sinterklaas

1. Surprises en gedichten

Sinds ik een jaar of 7 was trekken we één Sinterklaaslootje en maken we een gedicht en surprise. Toen onze kinderen die leeftijd kregen, hebben we die traditie voortgezet.

Ieder jaar zijn er weer verrassende dingen. Via opdrachten een spannende speurtocht naar het sinterklaascadeau en lachen om de surprise die iets uitbeeld van het afgelopen jaar.

De één steekt veel tijd in een gedetailleerde surprise, de ander verteld in rijm over het afgelopen jaar. Geintjes, veel lachen en soms een traan. Een heerlijke familie-avond!

2. Het Sinterklaas dobbelspel

Sinterklaas cadeaus dobbelen is een leuk spel om zonder veel voorbereiding sinterklaas te vieren.

Er zijn allemaal varianten op dit Sinterklaasspel. Je begint in elk geval met afspreken hoeveel cadeaus je koopt per persoon en voor welk bedrag. Het moeten cadeautjes zijn die voor iedereen leuk zijn. Eén cadeautje voor wat meer geld zorgt ervoor dat de cadeautjes niet in de prullenbak belanden. Denk aan een neutrale fotolijst of een spelletje. Tweede hands cadeautjes zijn het meest duurzaam. Ook een idee: laat iedereen in eigen huis een rondje doen naar dingen die overbodig zijn geworden en die cadeau geven.

Schrijf ook een aantal opdrachten op een kaartje. Bijvoorbeeld: eet 5 pepernoten of, ruil je cadeautje voor een ander.
Verder heb je 2 dobbelstenen en een kookwekker/ timer op mobiel nodig.

Beginnen

Gooi je 1 of 6: pak dan een cadeautje en leg deze voor je neer zonder uit te pakken.
Gooi je 2 of 4: pak dan een cadeautje en geef die aan iemand anders zonder uit te pakken.
Gooi je 3 of 5: je moet een beurt overslaan.
Dit doe je tot iedereen een ingepakt cadeautje voor zich heeft.
Zet daarna de opdrachtkaartjes en de kookwekker klaar.

Gooi je 1 of 6: pak dan een cadeautje uit.
Gooi je 2 of 4: pak dan opdrachtkaartje en voer die uit.
Gooi je 3 of 5: je moet een beurt overslaan.

Kleinere kinderen en het Sinterklaas dobbelspel

Voor kleinere kinderen is dit spel soms te moeilijk omdat ze een leuk cadeautje misschien weer af moeten staan. Spreek met kinderen sowieso af dat degene die de meeste cadeautjes heeft die, net als Sinterklaas, aan het eind van het spel weggeeft. De winnaar mag natuurlijk zelf kiezen welk cadeau blijft!

3. Fairtrade eten en drinken

Kies deze Sinterklaas voor Fairtrade, biologisch en plantaardig eten en drinken en je bent hartstikke duurzaam bezig!
Chocolademelk is bijvoorbeeld ook hartstikke lekker als je de koeienmelk vervangt door kokosmelk.
Maak of koop plantaardige kruidnootjes en Fairtrade chocolade.

Cacaoboeren die aangesloten zijn bij Fairtrade werken meestal onder betere omstandigheden. De Fairtrade garandeert boeren een eerlijke prijs voor de cacao.
Oxfam Fair Trade betaalt een extra premie voor de cacaobonen zodat de producenten een leefbaar inkomen hebben. Daarnaast kennen we allemaal Tony Chocolonely, die nu 10% korting heeft op Sinterklaasletters.
De cacao wereld slaafvrij maken lukt alleen als wij, consumenten, Fairtrade kopen. Money Talks!

Ook leuk om cadeau te geven:

Sinterklaas cadeau juwelen sieraden

Tips voor duurzame Sinterklaascadeaus

Gelukkig zijn er in de winkels, en zeker online, ook heel veel duurzame cadeaus te koop. Denk dan bijvoorbeeld aan biologische make-up en vegan parfum. Verzorgingsmiddelen zonder plastic en biologische kleding zonder chemische verfstoffen.

Een duurzaam cadeau gaat sowieso lang mee. Koop daarom liever één cadeau dat wat duurder, maar sterker is dan één die na een maand stuk gaat.

Hieronder nog een aantal tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van Sinterklaascadeaus.

1. Geef wat ‘op zolder’ staat

Heb jij ook zoveel speelgoed gekregen in die eerste 3 jaar? Kinderen tot ongeveer 3 jaar hebben het helemaal niet door als je een speelgoedje waar ze lang niet mee gespeeld hebben, opnieuw inpakt. Het uitpakken is vaak de grootste lol. Daar maak je samen dan ook één groot feest van.

Misschien heb je zelf ook iets in een kastje liggen dat hartstikke leuk is om een ander cadeau te geven. 🎁 Om iemand blij te maken, hoeft een cadeau niet nieuw uit de winkel te zijn. Misschien heb je mooie sieraden of een stropdas die je nooit gebruikt, maar waar je een ander blij mee maakt.

2. Ruil speelgoed met anderen

Speelgoed ruilen is echt een heel goede optie als je een echt duurzaam sinterklaascadeau zoekt voor je kind(eren). Kinderen hebben vaak lievelingsspeelgoed. Het speelgoed waar nauwelijks mee gespeeld wordt kun je na een schoonmaakbeurt prima ruilen. Zoek eventueel samen speelgoed uit als je kind wat groter is.

Doe een oproep in de schoolkrant of app, vraag in je vrienden- en kennissenkring of er mensen zijn die mee willen doen. Via een groep-app kun je elkaar op de hoogte houden wat er te ruilen valt. Verwijder de bijbehorende chatberichten als het speelgoed is geruild. Dan blijft het lekker overzichtelijk.

3. Tweedehands Sinterklaas speelgoed

Nieuwe spullen kopen vergroot je voetafdruk behoorlijk. Tweedehands is daarom altijd de duurzaamste keus als je een sinterklaascadeau gaat kopen. Ook hier geldt: koop liever speelgoed zonder batterijen en geen plastic.

Ook voor volwassenen is tweedehands een prima keus. Kijk voor elektronica bijvoorbeeld naar refurbished of Tweede Kans producten. Koop alleen tweedehands elektronica met garantie of die je kunt testen.
Meubeltjes kun je bijvoorbeeld verven op bij het interieur aan te passen. Gebruik ecologische verf. Denk creatief: van een nachtkastje maak je gemakkelijk een speelwinkel met een likje verf. Speelgoed kun je ook het best schilderen met ecologische verf zodat het veilig is voor je kind.

Waar vind ik tweedehands?

Marktplaats, Vinted, rommelmarkten, kringloop winkels of geef iets dat je zelf niet meer gebruikt. Bij de supermarkt staan ook regelmatig spullen te koop.

4. Nieuw speelgoed voor Sinterklaas? Koop Fairtrade

Het klinkt extra hard bij dit kinderfeest, maar het moet gezegd worden. Het speelgoed waar wij onze kinderen gelukkig mee maken is vaak een paar landen verderop gemaakt door kinderhandjes 😥

We zijn allemaal geneigd om onze kinderen een paar cadeau’s te geven en het liefst voor zo weinig mogelijk geld. Overwegen je het dit jaar anders te doen? Er is ontzettend veel Fairtrade speelgoed te koop (let op het label). Kijk ook eens bij Wereldwinkels. Zij maken zich ook sterk voor eerlijke handel.

Zelf inpakpapier maken cadeaupapier

Wat is duurzaam speelgoed?

In de titel staat ‘speelgoed’, maar deze tips gelden voor alle duurzame cadeaus. Gelukkig kopen steeds meer (groot)ouder bewust speelgoed voor hun kinderen. Zij erven tenslotte de aarde.

Zoals gezegd is tweedehands veruit de duurzaamste keus. Maar ook als je nieuw koopt kun je op een paar dingen letten.

1. Kies kwaliteit boven veel

Beter één cadeau dat echt gebruikt wordt, dan 10 die snel kapot gaan of onderin de doos komen.

2. Koop Sinterklaas cadeaus zonder batterijen

Batterijen, ook oplaadbare zijn heel milieuvervuilend omdat ze zware metalen bevatten bevatten. Bijvoorbeeld lithium, kobalt, kwik, maar ook lood, cadmium, nikkel en zink. Slecht voor je lichaam en het milieu. Ook het delven van deze producten is erg milieu- en mens-onvriendelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld ca. 40.000 kinderen werkzaam in kobaltmijnen.

Kies je toch voor batterijen, dan zijn oplaadbare de meest duurzame keus.

3. Zeg nee tegen plastic cadeaus

Plastic, bijna alles lijkt ervan gemaakt te zijn. Gelukkig zijn er heel veel alternatieven zoals hout en bamboe. Kijk ook eens bij een antroposofische winkel en koop vooral lokaal en bij kleine ondernemers. Misschien heb je een gemeenschap van mensen met een verstandelijke beperking in de buurt. Daar zijn soms ook winkeltjes met mooie cadeautjes.

Wil je toch plastic? Kies dan voor plastic dat gerecycled kan worden. Lees hier meer over soorten plastic ❯

4. Let op keurmerken en veilige producten

Houten en baboe producten, het klinkt heel duurzaam, maar zolang er geen keurmerk opstaat kun je ervan uitgaan dat het niet duurzaam gerooid en bewerkt is. Producten van dit materiaal zijn vaak onder slechte werkomstandigheden gemaakt.

Kies voor ecologische verf, want ook verf kan erg milieuvervuilende stoffen bevatten. Als de verf slecht is voor het milieu, is het ook slecht voor degene aan wie je het cadeautje geeft.

5. Speelgoed dat helpt fantaseren

Kinderen vanaf een jaar of één ontdekken ‘fantasie’ spelletjes: kiekeboe!
Het is erg belangrijk om kinderen daarin te stimuleren omdat ze er heel veel van leren en het hun ontwikkeling op veel gebieden stimuleert.

De Duurzame Sinterklaas adviseert dan ook speelgoed dat fantaseren stimuleert.

6. Duurzaam = recyclebaar

Cadeaus zijn duurzaam als ze na gebruik volledig gerecycled kunnen worden zonder gifstoffen vrij te laten.

Sinterklaas knutselen cadeau ideeën

Cadeau ideeën voor een duurzame Sinterklaas

1. Maak zelf cadeaupapier

Cadeaupapier kun je van allerlei dingen maken. Bijvoorbeeld van oude kranten. Er zijn leuke vouwmanieren om van kranten een zakje te vouwen.

Ik bewaar de papieren vulling die bij online pakketen zit. Deze kun je heel goed gebruiken als cadeaupapier. Bestempel of verf het papier voor een kleurrijk cadeautje.
Stempels kun je makken van aan elkaar geplakte figuurtjes karton of een doorgesneden aardappel.

Heb je geen tijd om te knutselen? Silly Goose maakt cadeaupapier van heel duurzaam papier ❯

2. Knutselmateriaal voor jong en oud

Van jong tot oud, er zijn gelukkig veel mensen die van knutselen houden!

De Duurzame Sinterklaas adviseert om te kiezen voor milieuvriendelijke knutselproducten. Van vingerverf tot breiwol, voor alles is een duurzaam alternatief.

Tip van mij
Versier een schoendoos met je kind tot knutseldoos.
Geef als schoen-cadeautje milieuvriendelijke dingen om mee te knutselen. Je kunt ook mooie dingen zoeken in de natuur. Mooie veertjes, takjes (die ergens op lijken), schelpen, gedroogde blaadjes, dennenappels, steentjes (die beschildert of opgehangen kunnen worden) en een rol touw. Eco verf en een ‘knoppenboek’ erbij en je kind kan heerlijk knutselen. Onze jongste heeft haar knutseldoos nog steeds 🥰

3. Geef een bonnenboekje: “Ik doe voor jou…”

Dit leuke idee komt uit het blog over Wichtelen dat Silly Goose schreef ❯

Maak ‘tegoed bonnen’.
Geef iemand een uur van je tijd om te klussen of om iets van de computer te leren. Maak een lekkere maaltijd of geef een ontspannende massage. Bij kinderen kun je ook een bon geven van ‘een avond een uur langer opblijven’ of ‘jij mag kiezen wat we eten’ of ‘jij mag je huisklusje vandaag overslaan’. Haak vooral in op wat de ontvanger graag van je zou willen krijgen. Succes verzekert!

6. Tuinieren

Wat voor knutselen geldt, geldt ook voor tuinieren.
Van vogelhuisje tot biologische bloembollen, van mini tuingereedschap tot een eigen pruimenboom. Cadeaus voor de tuin zijn altijd goed.

Ken je iemand die graag een online tuincursus wil doen? Geral Overbeek schreef een online jaarcursus. Heel fijn om als sinterklaascadeau te krijgen ❯

7. Abonnement of lidmaatschap

“Een nuttig cadeau” noemden wij dat vroeger 😜 maar De Duurzame Sinterklaas wilde het toch noemen.

Wil iemand graag op sport maar een beetje nerveus voor corona? Mijn vader heeft bijvoorbeeld bij de kringloop een ‘binnen-fiets’ gevonden. Hartstikke handig en veel tweedehands aangeboden.
Houdt iemand van lezen? Dan is een bibliotheekpas heel fijn om te krijgen.
Kunstliefhebber? Geef een lidmaatschap voor de kunstuitleen.
Of een online workshop, yoga …

Ook voor kinderen kun je aan een abonnement denken. Zoals de speel-o-theek, padvinderij of het zwemdiploma halen.

8. Geef een ervaring

Verschrikkelijke zin vind ik haha, maar desalniettemin een erg leuk cadeau!
Bijvoorbeeld een avondje (samen naar) de film of een weekendje kamperen. Samen een herinneringsboek maken of naar een concert. Denk aan de wijze woorden van de goede duurzame Sinterklaas: een geweldige ervaring hoeft niets te kosten.

9. Duurzame cadeaubon

Wist je dat er ook allerlei soorten duurzame cadeaubonnen aangeboden worden? Natuurlijk is er de Sustainable Fashion Gift Card voor duurzaam kledingstuk kan uitzoeken. Verder zijn er allerlei soorten ‘groene cadeaubonnen’ voor heel veel verschillende producten.

10. Doneer aan een goed doel

Last, maar zeker niet least: doneer aan een goed doel, adopteer een kip, koe of hond. Er is reuze veel keus en voor iedereen wel iets te vinden!
Ik kreeg bijvoorbeeld eens een geadopteerde kip. Kun je nog eitjes ophalen ook, superleuk!

De Duurzame Sinterklaas, de Pieten en ik wensen jullie een héél gezellig Sinterklaasfeest!