duurzame paaseieren kopen pasen

Duurzaam paaseieren kopen voor Pasen

Iedereen een blij ei!

Focus-Tags: Milieu, Voedsel, mensen

Waar koop je de lekkerste paaseitjes?

“Over smaak valt niet te twisten” luidt het spreekwoord, dus wat zijn ‘de lekkerste’ chocolade paaseieren.

Waar is dat ‘lekkerste’ op gebaseerd? Is ‘lekker’ de smaak in je mond of proef je, hoe lekker het chocolade ei ook is, de bittere nasmaak van de duistere wereld achter chocolade door het lekkers heen?

Duurzaam chocolade paaseieren kopen wordt gelukkig steeds gemakkelijker sinds Tony’s Chocolonely veel over de productie in de media heeft gebracht. En als er één schaap over de chocolade dam is volgen er meer!

Wist je dat

Wist je dat we per persoon gemiddeld 47 chocolade eitjes eten rond Pasen? En wist je dat we door de verschillende kleurtjes van de verpakking, we geneigd zijn meer te eten omdat we al de kleurtjes willen proeven? Slimme verkooptruuk!

Waarom is veel chocolade niet duurzaam?

De ‘duistere wereld achter chocolade’ klinkt naar en dat is het ook. En misschien wil je dat meewegen in je zoektocht om het ‘lekkerste’ chocolade paasei te vinden.

Waar koop je de lekkerste paaseitjes zonder kinderarbeid

4 keer waarom je kiest voor duurzame chocolade eieren

1. Kinderarbeid

Er werken bijvoorbeeld 1,56 miljoen kinderen in de cacao-industrie, waarvan 95% (dus bijna allemaal) ook nog gevaarlijk werk moet doen. Dat is iets minder dan álle kinderen in Nederland van 0 tot 12 jaar! (2021)

Waar komt chocolade vandaan?

Landen met een hoge cacaoproductie zijn: Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. Goed nieuws: in deze landen bezoeken gelukkig steeds meer kinderen een school. In tegenstelling tot kinderen in landen met een lagere cacao productie. Hier neemt de kinderarbeid juist toe en ook moeten steeds meer kinderen gevaarlijk werk doen.

2. Leefbaar inkomen

Door de hoge stijging van onder andere de energiekosten, merken steeds meer Nederlanders dat alhoewel ze een fulltime job hebben, ze toch te weinig verdienen om normaal te kunnen leven.

Dat geldt voor de cacao boeren ook. De meeste boeren verdienen maar de helft van wat ze nodig hebben om eten, water, een huis, gezondheidszorg en de school van hun kinderen te kunnen betalen. Gevolg is dat de kinderen dus niet naar school gaan en ook moeten werken omdat er simpelweg te weinig ander werk is voor de boeren om een inkomen uit te halen.

tropisch regenwoud omgehakt voor paaseitjes

3. Ontbossing tropisch bos

De de afgelopen 50 jaar is 15 miljoen hectare tropische bos omgehakt voor de productie van cacao. Stel je de omvang daarvan eens voor!

Ivoorkust en Ghana verbouwen samen zo’n 3/4 van alle cacao ter wereld.
In 2020 ging in de Ivoorkust 47.000 hectare tropische bos om voor de verbouwing van cacao.
Ter vergelijk: één een hectare is 10 000 m². Eén voetbalveld is gemiddeld 6770 m².

47.000 hectare is dus bijna 70.000 voetbalvelden tropische bos dat in Ivoorkust voor cacao is omgehakt in 2020.

Agroforestry

Bedrijven die werken volgens de Agroforestry of agrobosbouw, een meer verantwoorde manier van kappen en verbouwen en de grond weer herstellen, is daarom een belangrijk punt bij het kiezen van duurzame paaseieren. Helaas gebeurt het op deze manier produceren nog maar op heel kleine schaal.

4. Landbouwgif

Op die omgehakte grond worden dan ook nog eens heel veel chemicaliën gebruikt. Op dit moment is het nog slecht gesteld met het gebruik van landbouwgif. Landbouwgif is niet alleen erg slecht voor de bodem, maar ook voor de arbeiders. En dat zijn die arme boeren. Boeren, zwangere vrouwen en kinderen werken onbeschermd met landbouwgif dat veel gebruikt wordt in de cacao productie. Ziektes die ontstaan zijn onder andere kanker, Parkinson of Alzheimer.

Nou… geen vrolijk verhaal Dat komt nu!

Geen vrolijk verhaal voor een vrolijk Pasen hé? Toch is het je bewust worden van wat er allemaal gebeurd in de cacao-industrie de eerste stap om voor duurzame paaseitjes te kiezen. En dat kan! Gelukkig is er vooruitgang in deze markt.

Mede dankzij Tony Chocolonely is het in Nederland mainstream bekend geworden dat er aan chocola een behoorlijk ethisch bezwaar hangt.
En wij de consument, steunen ze daarin door hun product te kopen. Het gevolg is dat steeds meer bedrijven die chocolade-producten maken, willen werken met 100% slavernij vrije cacao.

Het heeft dus echt goede gevolgen dat wij als consument kiezen voor duurzame chocolade paaseieren!

IPS ranking voor duurzame chocolade paaseieren.

De IPS vertelt middels de chocolademonitor wat de duurzaamste chocolade paaseieren zijn dit jaar.

Productieleiders in de sector van de duurzame chocolade

Beyond Good, Alter Eco, Tony’s Chocolonely en Whittaker’s lopen voorop in de productie van duurzame chocolade.

Bij Pasen horen chocolade paaseitjes en gelukkig kunnen we dankzij deze bedrijven echt genieten van de heerlijke smaak van chocola.

Ga jij dit jaar ook duurzame paaseitjes kopen? Door de producenten te laten merken dat wij consumenten eerlijke chocolade willen, verandert er écht iets. Samen Sterk!

Bij deze heel fijne, vrolijke, gezegende en zalige Paasdagen gewenst!