Milieu2023-04-20T13:42:01+00:00
Milieu biodiversiteit bij stuifmeel

Milieu en duurzaamheid

Blogs over: biodiversiteit, grondstoffen, milieu, natuur of productieprocessen

Duurzaamheid is een heel breed begrip. Om wat meer grip te krijgen op dit verzamelwoord, heb ik vier hoofdcategorieën (Mensen, Milieu, Voedsel en Energie) die onderverdeeld zijn in een aantal onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid.
Als je duurzamer wilt gaan leven, is het handig om te beginnen met één categorie die je het meest aanspreekt.

Misschien kies je voor Biodiversiteit, omdat je gehoord hebt dat het slecht gaat met de wilde bijen in Nederland.

Hoe mooi is het, dat we in een land leven waar burgers landbouwgrond kopen om te zorgen dat zowel de bodem als het landschap zich herstelt, om het daarna onder strikte voorwaarden door extensieve boeren te laten gebruiken!

Deel deze pagina

Focus-Tags zijn duurzaamheid onderwerpen begrippen

Waar hebben we het dan over?

Als je het over duurzaamheid hebt, kun je denken aan onderstaande onderwerpen.

Biodiversiteit: dat is de variatie van al het leven op aarde: mensen, dieren, planten en micro-organismen. Als er een grote variatie is, kun je zeggen dat het ‘een gezond gebied’ is omdat er voor iedereen iets te vinden is waardoor het leven kan. Honing voor bijen, bepaalde struiken voor vogels enzovoort. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als er morgen geen insecten meer zouden zijn?

Milieu is ook zo’n breed begrip. Kort gezegd gaat het over wat er nodig is voor mens, dier, plant om gezond te kunnen leven. Het gaat over de omgeving waarin die mensen, dieren en planten leven. Denk aan bijvoorbeeld afval, vervuiling, grondstof en bodem gebruik, energieverbruik, waterverbruik, overbevissing, geluidshinder en de impact van dit alles op de natuurlijke omgeving.

Klimaat gaat over het weer. Over het gemiddelde van de temperatuur, windkracht, het totaal aan wolken en de neerslag over een periode van minimaal 30 jaar. Als we het over klimaatverandering hebben dan gaat het over broeikasgassen zoals CO2 en methaan die het klimaat veranderen. Hoofdthema’s zijn: fossiele brandstoffen, herkauwers en bossen.

Door Productieprocessen efficiënter maken (lean enz.) wordt er geld bespaard, grondstoffen enzovoort. Thuis kun je denken aan voortaan één keer per week boodschappen doen.

Bij Grondstoffen gaat het onder andere over hoe (schaarse) grondstoffen gebruikt worden, over afvalvermindering, circulaire economie en lease economie. Als je duurzamer om wilt gaan met grondstoffen, kun je bijvoorbeeld 2de hands te kopen.

Samen op weg met De Duurzame Kaart

De Toekomst Behoort Aan Hen Die Vandaag De Mogelijkheden Zien.

Duurzame tips in je mailbox

Schrijf je ook in en ontvang inspirerende informatie waar je echt iets aan hebt.

De ondernemers van De Duurzame Kaart helpen je graag een stap verder

Vragen of ideeën voor De Duurzame Kaart?

Ik zit klaar om je vragen te beantwoorden en je ideeën met je te bespreken.
 info@deduurzamekaart.nl

 

contact De Duurzame Kaart

Contactformulier

    Titel

    Ga naar de bovenkant