Wie & waarom dit initiatief

Hallo, ik ben Hannemarie
Ik woon in een dorp op de grens Groningen en Friesland. Met veel plezier want het is hier heerlijk stil en er zijn bossen, meren en heide in de buurt. Overigens hou ik ook heel veel van de zee en kale bergen; prachtig!
Op twee jaar na, ben ik midden in de natuur opgegroeid. Mijn ouders leefden milieuvriendelijk. De auto ging de deur uit. We hadden kippen, melk haalden we bij de boer terwijl hij naast ons huis de koeien molk. Verder hadden we een biologische moestuin en fruit dat allemaal ingemaakt werd. Duurzaam leven is me met de paplepel ingegoten.
Ik ben een einzelgänger die van gezelligheid houdt, een echt familiemens en dol op onze honden. Verder ben ik gek op koffie en af en toe drink ik graag whisky of een daaraan gerelateerd likeurtje.
Een andere grote liefde is de computer en ik ben één van de gelukkigen die van haar hobby haar werk heeft gemaakt. Als zzp’er maak en onderhoud ik websites.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzamer te leven. Door voorbeelden te delen uit mijn eigen leven hoop ik je te laten zien dat duurzaam doen helemaal niet iets ‘spannends’ is of dat je dan ‘niets leuks meer kunt doen’.
Wat ik voor ‘duurzaams’ doe
Ik raap bijvoorbeeld regelmatig zwerfies, ik ben vrij zuinig met water en probeer geen voedsel te verspillen. Verder kijk ik als ik iets nieuws nodig heb, eerst of het ergens tweede hands te krijgen is en ik eet vegetarisch. Op m’n presentatie pagina en via de blogs vertel ik hoe dat er in de praktijk uitziet.

Bewustwording
Op De Duurzame kaart staat informatie die je bewuster maakt van dagelijkse gewoontes. Ontdek hoe je al snel duurzamer leeft door een iets andere keuze te maken.
Bewust worden is een proces. In grote lijnen kun je het proces van duurzamer gaan leven vergelijken met afvallen. Tenminste, zo heb ik het wel ervaren. Je neemt het besluit om af te vallen, maar je bent niet de volgende dag slank.
Eerst moet je je bewust worden van hoe vaak je eet en wat je eet en wat dat voedsel met je lichaam doet. Ik merkte ook dat het negatief werkt als je je vergelijkt met mensen die al slank zijn. Begin met gewoontes te veranderen die je weinig moeite kosten. Misschien val je af en toe weer even terug in oude gewoontes, maar geleidelijk aan bereik je wel je doel.
Je eigen koers bepalen
Als je besluit om duurzamer te gaan leven, ben je niet de volgende dag 100% groen.
Focus je niet op hoe duurzaam anderen al zijn. Je past je gewoontes gemakkelijker aan als je begint met een onderwerp dat je interessant vindt. Kies uit de onderwerpen Mensen, Milieu, Voedsel en Energie.
Natuurlijk zul je wel weer eens even terug vallen op minder duurzame gewoontes, maar omdat je dan bewust bent van wat je eigenlijk doet, zal dat op den duur geen echte bevrediging meer geven.

Complex vraagstuk versimpeld
Steeds meer mensen komen tot het besef dat de aarde eigenlijk ons huis is en dat we met de aarde allemaal dingen doen, die we in ons eigen huis niet zouden accepteren.
Zou degene die deze peuk gewoon liet vallen in het bos, thuis ook de peuken op de vloer laten vallen?
Twee derde van de Nederlandse bevolking denkt dat de mens deels of volledig verantwoordelijk is voor de klimaatverandering.
Als alle burgers bijdragen, leveren we samen een fantastische, grote bijdrage!
Sorry, ik wil niet zuur doen 😁 maar helaas is dat niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan. Er zal zowel in de politiek als bij het bedrijfsleven een grote omslag moeten plaatsvinden.
Wat mij betreft laat wij, het volk hen op allerlei manieren weten dat het anders moet en kan.
We hebben de aarde in bruikleen van de volgende generaties. Duurzaamheid draait wat mij betreft om de vraag; “Hoe wil jij dat de aarde eruitziet als je kinderen die erven?”

Partners
Het zijn mensen die vanuit hun duurzame levensvisie anders willen ondernemen. Om jou te inspireren delen ze op hun presentatiepagina duurzame tips uit hun eigen leven. De tips staan onder het kopje ‘Focus-Tags’. Ook via blogs krijg je van de partners praktische voorbeelden waardoor je duurzamere keuzes kunt maken.
Verder bieden sommige partners hun producten aan in de gezamenlijke webshop. Je bestelt dus rechtstreeks bij de ondernemer.
Volg de partners ook via sociale media, die vind je op hun pagina.
De Duurzame kaart kun je volgen via Instagram en Twitter.
Tijd voor de nieuwe manier
Vragen of ideeën?
info@deduurzamekaart.nl