Corona roller coaster angst verminderen doe je zo

Wat doet corona met jou?

Het is een rollercoaster!

Focus-Tags: Leefbaarheid.

Corona maakt alles plotseling anders

Wat gebeurd er veel he? Ik had het gevoel dat ik terecht kwam in zo’n pandemic film waar ik wel eens naar kijk, herken je dat? Chinezen die belaagt werden, hamsterende mensen, disrespect naar ouderen en mensen in vitale beroepen, mensen die misbruik maken van de angst en hulpeloosheid.

Beperk je sociale media

Vond jij het ook lastig omschakelen naar deze beelden en informatie die je van alle kanten krijgt? Mijn hart sloeg er van om en ik moest na 3 dagen echt sociaal-media-gas terug nemen om alles weer in perspectief te zetten. Mijn vader is 90 en familieleden hebben astmatische bronchitis en zijn dagelijks benauwd. De mogelijkheid dat ze door corona besmet raken vind ik eng dus ik voel mee met die angst. Toch is het goed om te weten dat stress echt negatief werkt op je weerstand. Daarom deel ik tips die helpen om op gepaste afstand naar de commotie te kijken.

5 Tips die je helpen afstand te nemen van angst

1. Beperk je sociale media

Jezelf beperken is iets anders dan jezelf op de hoogte houden. Maak daarom een lijst van experts en overheid accounts en accounts waar je vrolijk van wordt. Volg eventueel 1 of 2 accounts die ‘doom-denken’.
Sluit je zoveel mogelijk af van de rest. Voor je het weet reageer je emotioneel op een manier die je in-real-life nooit zou doen. Voordat je het weet geloof je de aanhoudende berichten van zelfbenoemde-Twitter-experts en word je meegetrokken in de negativiteit en angstzaaierij.

Lukt dat niet? Probeer jezelf dan aan een bepaalde tijd te houden waarop je op sociale media zit. Er zijn apps die je tijd bijhouden of je zet de timer van je mobiel. Geloof me, als je ‘afgekickt bent’ van telkens je mobiel checken zal dit je veel rust geven.

Hetzelfde geldt voor groepsapps. Word je somber van de berichten, zet dan de meldingen uit of verlaat de groep.

2. Help jezelf door te helpen

Helpen geeft een positief gevoel. Dat kan door mensen (met boodschappen of dieren) in je buurt te helpen of, helemaal coronaproof, door mensen op sociale media te steunen, bellen, gamen, online spelletjes spelen met eenzame of verdrietige mensen of een kaartje sturen… er zijn veel mogelijkheden om leed bij mens en dier te verzachten. Bijvoorbeeld via nlvoorelkaar.nl.

De Landelijke Opschoondag gaat net als soortgelijke acties niet door. Het mooie is dat je elke dag zwerfies kunt ruimen, daar heb jij geen landelijke dag voor nodig toch? :)

3. Schrijf van je af wat je angstig maakt

Face your fears, live your dreams. Schrijf puntsgewijs op wat je angstig maakt. Noteer daarna bij elke angst wat je dan zou kunnen doen. Maak eventueel een rooster van actiepunten om je oplossingen snel te bereiken. Bijvoorbeeld een lijst telefoonnummers van nooddiensten maken. Hierdoor krijg je rust, zelfs als je niet direct een oplossing weet omdat je dan alles hebt gedaan wat in je macht ligt. Meer kun je niet doen. Besef dat en probeer je daarna op positieve dingen te richten. Want die zijn er, er gebeuren prachtige dingen! Voor de aarde, maar ook gratis online concerten, online cursusmogelijkheden, eenzame en verdrietige mensen worden benaderd via internet, er gebeurd allerlei moois. Volg deze tips en je zult ook deze mooie dingen weer zien zodat er balans komt.
Schiet je toch weer even in angst? Pak je lijst erbij, vul die eventueel aan en leg het weer weg.

4. Kijk die natuur nou toch!

Ga naar buiten zodra je kan, zélfs als je hélemaal niets hebt met natuur en buiten zijn. Uit heel veel onderzoeken blijkt dat natuur, buitenzijn, zelfs het kijken naar een natuurfilm en gekker nog, kijken naar groen, ervoor zorgt dat je ontspant. Nu je met die wetenschap naar buiten gaat bekijk je ‘buiten zijn’ heel anders. Ontspannen zonder yoga-broek. Houd je hoe dan ook aan de regel van 1,5 meter afstand houden. Zo voorkomen we samen dat er straks doden vallen omdat er niet genoeg ziekenhuisbedden zijn en een verplichte lockdown.

Kun of wil je niet naar buiten? Heb je de tv aan als ‘achtergrond geluid’? Zet dan even een tijdje een natuurzender op. Of bekijk afleveringen van Vroege Vogels over natuur in Nederland. Of pak Google maps erbij en reis naar een plek waar je graag heen wilt.

Wil je graag naar buiten, maar kun je dat niet alleen? Vraag als je niemand in de buurt hebt, hulp via plekken waar vrijwilligers zich concentreren. Bijvoorbeeld het Rode Kruis of religieuze instellingen.

Wist je dat je ook achter je raam van natuur kunt genieten? Bekijk welke vogels voorbij vliegen, ontdek hoe ze heten. Zoek de namen op van de bomen en planten voor je raam, hoe de insecten heten die op je raam wonen, hoe ze leven. Op iedere vierkante millimeter heb je natuur, al was het maar het zilvervisje in je douche :) Heb je kinderen? Vind alle huisdieren die je hebt zonder dat je het wist en maak een huis-/ balkon-/ tuin-dierenboek!

Ook leuk, met en zonder kinderen: begin een moes- of kruidentuintje. In je vensterbank of op een vierkante meter, ik ben echt fan van de Makkelijke Moestuin, ook superleuke nieuwsbrieven!

5. Vrolijke muziek omdat het ‘moed’

Niets kalmeert zo als een portie lekker dansen! Ik hoor dat veel kinderen erg gespannen zijn door alles wat er gebeurd. Samen dansen en zingen op vrolijke muziek is fijn met je baby en dikke pret met grotere kinderen, ieder kiest een eigen lied. Verlegen, zelfs in je eentje? Gordijnen dicht, lichten uit, muziek zo hard aan dat je de buren net niet stoort of een koptelefoon op en je even lekker laten gaan. Succes verzekerd!

Met pubers dansen gaat meestal wat lastiger. Luister naar de muziek die ze draaien. Muziek weerspiegeld vaak gevoelens.

Bovendien zit een groot deel van Nederland plots thuis te werken waardoor er een stuk minder bewogen wordt. Even lekker dansen en je hebt je dagelijkse portie bewegen weer in the pocket :)

Op welke muziek denk jij dat ik het liefste dans? Laat het me weten via de sociale media die hieronder staat!

Corona tips stress De Duurzame Kaart