Broodzak kopen katoenen stoffen

Past een broodzak kopen wel bij jouw levensstijl?

Ontdek het voordeel van een herbruikbare broodzak

Focus-Tags: Milieu, Voedsel, Energie

Plastic verminderen en voedselverspilling⁠ tegengaan

Heb je het gemerkt op vakantie? ⁠
In veel landen krijg je (stok)brood in papier mee, niks geen plastic⁠

Misschien ben je op vakantie geïnspireerd geraakt en wil je nu een duurzame keuze maken: ga ik een katoenen broodzak gebruiken, papier of hou ik het bij plastic?⁠

Waarom zou je een broodzak kopen?

Een stoffen, herbruikbare broodzak bespaart een heleboel afval. Ga maar eens na hoeveel broden, stokbroden en broodjes je per week koopt. En dat keer 52. Vooral de dunne zakjes om stokbrood, croissantjes en andere broodjes zijn milieuonvriendelijk omdat ze niet gerecycled worden.

Is een katoenen broodzak voor iedereen geschikt?

Super dat je de moeite neemt je te verdiepen in het gebruik van een katoenen broodzak. Aan de hand van dit blog kun je bepalen of in jouw situatie een broodzak kopen duurzamer is dan een plastic broodzak. Dan is het dus belangrijk te weten wat je ermee wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld plastic verminderen of wil je voedselverspilling tegen gaan?⁠ Daarnaast is je smaak van brood ook van invloed op je keuze.

Hieronder een opsomming van weetjes’ rondom een plastic, papieren of herbruikbare broodzak.

Wist je dat

we in Nederland zo’n 1,8 miljard plastic broodverpakkingen gebruiken per jaar? En dat dat veel meer is dan in andere landen? Een grote bult plastic afval waarvan een groot deel de verbrandingsoven ingaat omdat het plastic van te slechte kwaliteit is om te hergebruiken of omdat het vies is. Plasticvervuiling zit in ‘een klein broodje’!

Daarnaast gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar weg en gieten 45 liter drinken door de gootsteen. Zonde van de energie die dat koste en je geld!

Wat heeft dat te maken met een katoenen broodzak vraag je je af. Dat leg ik hier verder uit.

7 weetjes die helpen bij de keuze wel of niet een broodzak kopen

1. Plastic zak en voedselverspilling

Brood beschimmelt sneller in een plastic zak.⁠ Dat komt omdat het vocht niet kan ontsnappen uit een plastic zak en het vochtige klimaat is een goede basis voor schimmels.

💡 In gewoon dagvers brood zijn volgens de wet geen conserveermiddelen toegestaan. In tegenstelling tot in houdbaar brood. Dit staat dan op de verpakking vermeld.

Gebruik je liever een plastic zak? Vries je brood dan per dagportie in.

2. Wat voor brood eet je het liefst?

Wat voor brood eet je het liefst:⁠ met een krokante of zachte korst?⁠
Een zachte korst blijft namelijk zacht in een plastic zak en een krokante kost blijft lekker krokant in een katoenen en papieren zak.⁠

Dus eet je meestal brood met een zachte korst, dan is een katoenen broodzak misschien niet zo’n goede keuze. Je brood droogt dan sneller uit, waardoor je het misschien weggooit.

Voedselverspilling
Oud brood weggooien hoeft natuurlijk niet. Maak er paneermeel van of croutons of een hartige taart. Hier staan meer tips tegen voedselverspilling

Broodzak kopen hoe bewaar je broodjes

3. Hoe bewaar je brood?

Eén boterham van een brood dat weggegooid wordt, is net zo slecht voor het milieu als het produceren van één plastic broodzak.⁠ Schrikken toch?

Hoe lang blijft brood goed?
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed voor het gaat schimmelen. Hoe minder vocht, hoe minder schimmel.
Om het langst plezier van je brood te hebben bewaar je het dus het best in een dichte broodzak, in een dichte broodtrommel. Niet in de koelkast. Brood verdroogd in de koelkast.

4. Wat is duurzamer: plastic of papier

Je zou het niet zeggen, maar een plastic zak om een brood is milieuvriendelijker dan een papieren zak.

Dat komt omdat de productie anders is en je meer papier nodig hebt voor dezelfde draagkracht en de plastic zak vaker te hergebruiken is. Gooi het plastic dan wel in de juiste recyclebak. Dik in de plasticbak, dun in de restafvalbak.

Papier juist recyclen
Kun je het papier van je boodschappentas of broodzak niet scheuren? Dan is het geplastificeerd en gooi je het bij het restafval.
Zit er een kijkgat van plastic in? Scheid het papier dan van het plastic voor je het weggooit. Geen zin in? Gooit het dan bij het restafval.⁠

Bakker bakkerij brood papieren zak

5. Voedselverspilling van brood voorkomen

Per dag worden er zo’n 600.000 broden teveel gebakken en verpakt! De consument wil de hele dag door ovenvers brood kunnen kopen, de bakker reageert daarop. Met als gevolg veel overgebleven ‘oud’ brood.

Hoe mooi zou het zijn als je gewoon je brood weer moest bestellen, zodat de bakker weet hoeveel broden er gebakken moeten worden.

Maar goed, zover zijn we nog niet, alhoewel bakkers dus wel bezig zijn met dit probleem. Nu je dit weet, kun je een betere keuze maken voor plastic of katoenen en kijk je misschien anders naar ‘oud’ brood in de supermarkt.

6. Scheid je afval op de juiste manier

Een wasbare broodzak scheelt dus een enorm hoeveelheid aan verpakkingsmateriaal en is goed voor het milieu als je de zak meermalen gebruikt. Zeker voor de bolletjes en croissantjes.

En als je dan toch een duurzame broodzak wilt 😁 ga er dan helemaal voor👉🏼 maak zelf een broodzak van een katoenen overhemd dat je niet meer draagt en als dat niet kan, koop er dan één van biologisch katoen of linnen, waarbij arbeiders eerlijk betaalt kregen en was met milieuvriendelijk wasmiddel.

💡 Bestel vloeibaar wasmiddel via onze webshop ❯⁠ Grootverpakking vloeibaar wasmiddel ❯

7. Hergebruik je plastic broodzak

Last but not least, hergebruik je plastic broodzak.⁠
Ik gebruik ze als:⁠

  • Diepvrieszak.
  • Hondenpoepzak⁠.
  • Handschoen bij vieze of natte klus (verven en bladeren uit de dakgoot en prut uit het afvoerputje halen)⁠.

Heb jij nog een aanvulling?

#LetSustainable💗

Dit blog is geschreven door Hannemarie, Spectra Studio Works, initiatiefnemer van De Duurzame Kaart.
Ben jij ondernemer en kun je enthousiast vertellen over duurzaamheid? Dan ben je misschien een goede partner voor De Duurzame Kaart ❯