Afval verminderen hoe afvalberg verkleinen plastic positief mindset De Duurzame Kaart

Afval verminderen met 5 R’s waste management

Zo doe je dat

1. Wat is Refuse

Zeg eens wat vaker nee. Bijvoorbeeld nee tegen nodeloze verpakkingen en plastic rietjes, tegen reclame in je brievenbus en flyers die je op straat aangeboden worden, tegen de goodybag en freebies. Het meeste verdwijnt toch direct in de vuilnisbak. Tip: geef de reden aan waarom je het niet wilt, zo geef je ook een signaal af.

2. Wat is Reduce:

Koop niet iets nieuws voordat je het echt nodig hebt of voordat de oude kapot en niet meer te repareren is. Bedenk welke spullen je écht nodig hebt om je prettig te voelen en welke spullen in je huis de boel er eigenlijk niet gezelliger op maken. Bedenk bijvoorbeeld of je echt 10 soorten lippenstift nodig hebt? Heb je echt die spullen nodig die in je gehuurde box staan? Word je gelukkiger van al die spullen op de zolder en in de schuur?

3. Wat is Reuse:

Neem bijvoorbeeld een kopje mee naar kantoor voor je koffie en koop een rietje van glas of roestvrij staal. Koop Tweedehands producten en materialen. Repareer kapotte spullen. Ruil(baby-) kleding, speelgoed. Deel machines.

4. Wat is Recycle:

Doe je eigenlijk met die spullen die je niet kunt ‘weigeren’, ‘verminderen’ of ‘opnieuw’ gebruiken. Gerecyclede producten, natuurlijk beter dan niet gerecyclede, kosten nog steeds veel energie om te produceren. Denk aan gerecycled plastic, papier…

5. Wat is ROT

Staat voor ‘Rot the rest’. Zoals organisch afval composteren en voedselverspilling. Maak bijvoorbeeld een wormelhotel of een Bokashi.

7 Tips die je mindset veranderen naar minder afval

Tip 1.

Leg een week al je afval zoveel mogelijk in één ruimte. Onderzoek waar je afval uit bestaat en hoe je dat kunt verminderen.

Tip 2.

Vraag jezelf elke keer als je iets wilt kopen af: “Heb ik dit nodig?” Gebruik de 5 R’s, ook in die volgorde.

Tip 3.

Vraag jezelf elke keer als je iets wilt kopen af: “Wil ik gelukkig zijn kopen of word ik hier echt gelukkig van?”

Tip 4.

Heroverweeg 2 en 3 telkens opnieuw ;) Bijvoorbeeld elke keer als je een broek wilt kopen.

Tip 5.

Ga eens op de bank zitten en ga na of je weet welke schoenen en kledingstukken je in je kast hebt. Bekijk daarna wat je daadwerkelijk hebt en wat dat voor je betekend.

Tip 6.

Noteer in elke ruimte in je huis, de spullen die je echt, écht nodig hebt om je happy te voelen in die ruimte. Noteer ook welke spullen je mist. Bedenk daarna waarom je de andere spullen hebt en wat je er nu mee gaat doen.

Tip 7.

Produceer geen afval doordat je je huisraad direct met duurzame spullen wilt vervangen. Vervang pas iets als je het echt nodig hebt of het oude niet gerepareerd kan worden.

Wist je dat

Wist je dat consumeren ons letterlijk een goed gevoel geeft via hormonen die vrijkomen als je iets koopt?

Als je afval wilt verminderen moet je ‘nieuwe verbindingen van geluk leggen’ in je hersenen. De oude moeten ‘verschrompelen’.

Maar net als roken, is consumeren een hardnekkige gewoonte die lastig af te leren is. Je moet er wel wat voor doen.

Begin klein en gooi niet in één keer je hele leven om. Dat leidt alleen maar tot het gevoel dat je het nooit goed genoeg doet.

[teaser_box img=”82751″ img_size=”full”]

Afvalberg verkleinen

Door minder nieuwe spullen te kopen hoeft er minder geproduceerd te worden. Door op een bewustere manier spullen te kopen kun je heel gemakkelijk de afvalberg verkleinen en je bespaart ook nog geld!

[/teaser_box]