Afgevallen bladeren laten liggen

Afgevallen bladeren laten liggen

Dankzij deze 10 tips bespaar je tijd en geld

Focus-Tags: Mensen, Milieu,

Afgevallen bladeren in de herfst

Herfst, de bladeren vallen en de bladblazers zoemen.. maar is het eigenlijk wel goed om bladeren op te ruimen?

We zijn een schoon volkje en de meeste mensen houden van een strak verzorgde tuin. Zodra de eerste afgevallen bladeren in de herfst de grond raken, gaan we dan ook ijverig naar buiten en ruimen het afgevallen blad op.

Maar goed nieuws: wat de natuur betreft hoef je dat niet meer te doen.

Wat doe je met afgevallen bladeren: laten liggen of ruimen?

Afgevallen bladeren zijn heel goed voor je tuin, dus wat de natuur betreft laat je het blad liggen.

In het bos zie je tenslotte ook nooit een boswachter die blaadjes wegveegt. De boswachter weet dat de natuur dat snel en effectief doet, zodat er binnen de kortste tijd voedingsstoffen zijn gemaakt waar de bomen in het voorjaar weer van groeien.

Met 10 redenen leg ik uit waarom jij ook het afgevallen blad in je tuin beter kunt laten liggen.

Wist je dat

Wist je dat loofbomen hun bladeren laten vallen om te overleven?

Omdat er vanaf de herfst te weinig zonlicht is, kan een boom onvoldoende voedsel aanmaken en moet dus in winterslaap. Eerst slaan bomen het bladgroen uit de bladeren op in de takken en daarna valt het blad af.

Dit omdat de boom anders uitdroogt. Bladeren verdampen namelijk heel veel water. Maar tijdens de winterslaap neemt een boom haast geen water op. Als de bladeren dan toch water zouden verdampen, zou de boom uitdrogen.

Slim, zo’n boom!

Afgevallen bladeren laten liggen of opruimen gras

10 Tips waarom je afgevallen blad beter kunt laten liggen

Praktisch tuinieren

Tip 1. Afgevallen bladeren zijn als een warme deken

Planten in de tuin zijn blij met een laagje bladeren rond hun wortels. Het werkt als een isolerende laag als het koud is. Net als een warm dekentje. Laat de laag maximaal 10 cm hoog worden, zodat de aarde nog kan ademen.

Tip 2. Insecten vinden bescherming

Ook allerlei diertjes die buitenleven zijn dankbaar voor een laagje afgevallen bladeren. Van spinnen tot vlinders, er zijn allemaal dieren die dankbaar gebruik maken van de bladeren in je tuin.

Tip 3. Afgevallen blad wordt wormenmest

Behalve erin schuilen, zijn er ook veel dieren die de bladeren eten; wormen bijvoorbeeld. Ze verteren de bladeren en geven je er wormenmest voor terug. In de lente is zo bijna al het blad verteerd en je tuin bemest. Mooi toch?

Tip 4. Voedsel voor dieren

Je bevordert de natuurlijke kringloop in je tuin door afgevallen blad te laten liggen. Omdat er insecten schuilen in de bladeren, zult je ook meer bezoek krijgen van vogels en zoogdieren die die beestjes eten. Als de vogels de weg hebben gevonden naar je tuin, helpen ze je in de zomer ook van plagen af.

Hier komt elke dag een koolmees die checkt of er al weer spinnetje een web heeft gebouwd rond mijn raam. Zo leuk om van dichtbij te zien hoe het meesje voedsel zoekt. En hoe leuk is het om een egel in je tuin te krijgen! Handig, zo’n slakkenvanger!

Tip 5. Beleef het seizoen

Bladeren horen bij de herfst, niks mis mee, puur natuur! In de lente zul je er weinig meer van zien en kost het opruimen dus veel minder tijd. Ik noem het: “Waarom moeilijk doen als het samen kan” :)

Tip 6. Belangrijke voedingsstoffen in bladercompost

Heb je zoveel bomen dat de bladerlaag in je tuin dikker dan 10cm wordt, maak dan compost van het overtollige blad. Dat kun je in de lente alweer over je tuin strooien. Ook al haalt de boom zelf veel energie uit het blad voor het afgestoten wordt, er blijven nog genoeg voedingsstoffen over. Het is toch zonde om het blad weg te gooien en de voedingsstoffen later weer te moeten kopen om je tuinplanten te voeden?

Tip 7. Bespaar tijd en geld

Om op het vorige punt verder te borduren, afgevallen bladeren laten liggen bespaart je tijd en geld. Je hoeft niet meer na iedere windhoos naar buiten om te vegen, dat scheelt! Maar dat niet alleen.

Sta er even bij stil hoeveel het concept “tuinen moeten bladerloos zijn” je al heeft gekost? Een hark, een nieuwe steel voor de hark, een bladblazer, benzine/ elektriciteit, bladerbakken en al die andere “handige” dingen waarmee je snel en comfortabel de bladeren opruimt?

Bladeren opruimen is een mooi verdien model.
En aangezien we met de bladeren ook de voedingsstoffen voor de tuin weghalen, moeten we die later weer in een plastic fles kopen… Best vreemd als je er bij nadenkt toch?

Dus doe lekker ‘lui’, bespaar je geld, vermijd plastic en laat die afgevallen bladeren lekker in je tuin liggen tot het voorjaar!

Duurzaam leven is zo gek nog niet :)

Tip 8. Licht zure grond voor de tuin

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, verhoogt de zuurtegraad van de grond niet door mulchen, alhoewel bladeren op zich wel zuur zijn. Tijdens het vergaan wordt de bladercompost licht zuur en dat is juist heel geschikt voor de meeste planten en voor gras.

Tip 9. Onkruid groei vertragen

Met zo’n laagje ‘mulch’ van bladeren maak je het onkruid lastig om te groeien omdat er geen licht bij komt. Handig, want met dit weer heb je weinig zin om onkruid te wieden toch?

Tip 10. Voor de composthoop en wormenbak

Ook op gras is het geen enkel probleem als het blijft liggen. Behalve natuurlijk als er een laag van dikker dan 10cm op ligt. Wormen en ander bodemleven zorgen ervoor dat je gazon goed bemest wordt. Haal de restanten weg als in het voorjaar het gras weer gaat groeien. Eventuele gele plekjes worden dat snel weer groen.

Haal de bladeren wel weg van de oprit en het looppad en uit de vijver.

Bewaar dit blad in een hoek van de tuin. Dieren vinden het fijn en je kunt het gebruiken in het compostvat/ compostbak/ wormenhotel nadat je er keukenafval in hebt gedaan.

Lees ook het blog van Geral Overbeek Garden Design: de natuurlijke kringloop is nog te redden.

Geral heeft ook een online tuincursus ❯